Φυγόποινοι - φυγόδικοι

2 posts / 0 new
Τελευταία δημοσίευση
Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 3 έτη 5 μήνες
Elite Member
Εγγραφή από: 04/05/2011 - 02:15
Δημοσιεύσεις: 6
Βαθμοί: 32
Φυγόποινοι - φυγόδικοι

1.Συλλαμβάνονται ανυπότακτοι που αναζητούνται σύμφωνα με έγγραφο στρατολογικού γραφείου?
2.Συλλαμβάνεται φυγόποινος σε βάρος του οποίου εκκρεμεί μόνο χρημ. ποινή?
3.Συλλαμβάνεται φυγόποινος σε βάρος του οποίου εκκρεμεί απόφαση πταισματοδικείου?

Αν όχι, τότε τί πρέπει να κάνουμε για την εκτέλεσή τους?
[edit time=1348681720]TRIADAG[/edit]

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 6 έτη 1 μήνας
Veteran
Εγγραφή από: 28/11/2009 - 08:07
Δημοσιεύσεις: 33
Βαθμοί: 465
Απ: Φυγόποινοι - φυγόδικοι

[quote]Συλλαμβάνονται ανυπότακτοι που αναζητούνται σύμφωνα με έγγραφο στρατολογικού γραφείου?[/quote]

Οι Αστυνομικές Αρχές σύμφωνα με το άρθρο 122 του Π.Δ. 141/1991 συλλαμβάνουν ανυπότακτους και λιποτάκτες .
Ανάλογα με την παραγγελία του στρατολογικού γραφείου. Πρέπει να είναι σαφής και να αναφέρει τη λέξη σύλληψη. Ορισμένες παραγγελίες είναι αόριστες και αναφέρουν αόριστα το άρθρο 122 του Π.Δ. 141/1991 που ορίζει : "Τα πρόσωπα που συλλαμβάνονται αποστέλλονται ως εξής: β. Οι ανυπότακτοι λιποτάκτες και αγνοούμενοι, στην αρμόδια στρατιωτική αρχή". Ορισμένες παραγγελίες στρατιωτικών αρχών έχουν τον χαρακτήρα πρόσκλησης.

[quote]2.Συλλαμβάνεται φυγόποινος σε βάρος του οποίου εκκρεμεί μόνο χρημ. ποινή?[/quote]
Οι Αστυνομικές Αρχές είναι υποχρεωμένες να εκτελέσουν τις Εισαγγελικές παραγγελίες.
[info]Άρθρο 549 Κ.Π.Δ.
Ποιοί φροντίζουν για την εκτέλεση της απόφασης
1. Για την εκτέλεση της απόφασης φροντίζει αυτεπαγγέλτως ο εισαγγελέας ή ο δημόσιος κατήγορος του δικαστηρίου που την έχει εκδόσει, ενώ σε όσα πταισματοδικεία δεν υπάρχει δημόσιος κατήγορος (άρθρ. 27) για την εκτέλεση φροντίζει ο πταισματοδίκης.
2. Ο επιφορτισμένος με την εκτέλεση μπορεί να εξουσιοδοτήσει άλλον εισαγγελέα, δημόσιο κατήγορο ή πταισματοδίκη, ιδίως όταν ο καταδικασμένος διαμένει έξω από την έδρα του επιφορτισμένου με την εκτέλεση και ο τελευταίος εγκρίνει την έκτιση της ποινής σε φυλακή έξω από την περιφέρειά του.
3. Η εκτέλεση της απόφασης με την οποία επιβλήθηκε ποινή περιοριστική της ελευθερίας σε στρατιωτικό ξηράς, θάλασσας, αέρα ή της χωροφυλακής, ή σε πρόσωπο που υπηρετεί στο σώμα της αστυνομίας πόλεων ή στην πυροσβεστική υπηρεσία γίνεται με διαταγή του προϊσταμένού του υπουργού, ο οποίος, μετά την λήψη της καταδικαστικής απόφασης και της αίτησης του κατά την παρ. 1 εισαγγελέα για εκτέλεση, οφείλει χωρίς αναβολή να παραδώσει στον εισαγγελέα τον καταδικασμένο ή να φροντίσει αμέσως για την εκτέλεση, όταν ο νόμος ορίζει ότι αυτή θα γίνει σε ειδικές στρατιωτικές φυλακές. [/info]

[b]Φυγόποινοι μόνο με Χρηματική Ποινή[/b]
Ανάλογα με την παραγγελία της Δικαστικής Αρχής. Είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελέσουμε την παραγγελία. Συνήθης πρακτική είναι η σύλληψη και προσαγωγή ενώπιον της Εισαγγελικής Αρχής η οποία αποφασίζει και συνήθως θέτει την υπόθεση στο αρχείο και ακολουθείται η διαδικασία είσπραξης μέσω του Δημοσίου Ταμείου .

[b]Φυγόποινοι με απόφαση πταισματοδικείου[/b]
Για τις νέες αποφάσεις που ισχύουν μετά τον Μάρτιο του 2012 και την ψήφιση του Ν. 4055/2012 σύμφωνα με τον οποίο τα πταίσματα παραγράφονται μετά δύο έτη.
Αν υπάρχει απόφαση για κράτηση συλλαμβάνεται και προσάγεται ενώπιον του Δημοσίου Κατηγόρου. Αν έχει τιμωρηθεί με πρόστιμο τότε βεβαιώνεται στο Δημόσιο Ταμείο σύμφωνα με τον Κώδικα περί Δημοσίων Εσόδων.
Συνήθως το δικαστήριο ορίζει χρηματικό ποσό εξαγοράς ανά ημέρα κράτησης, οπότε αυτός που καταδικάστηκε σε ποινή κράτησης εξαγοράζει την ποινή του.

Σχετικά
Π.Δ. 141/1991 :Άρθρο 122 " Αποστολή συλλαμβανομένων προσώπων"
Π.Δ. 141/1991: Άρθρο 123 " Αναζήτηση καταδιωκομένων"

[edit time=1348864336]manager[/edit]

Σε σύνδεση τώρα

Είναι εδώ αυτή τη στιγμή 1 χρήστης.