Αρνηση δακτυλικών αποτυπωμάτων

3 posts / 0 new
Τελευταία δημοσίευση
Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 3 μήνες 4 εβδομάδες
Review Team
Εγγραφή από: 17/09/2011 - 17:40
Δημοσιεύσεις: 17
Βαθμοί: 86
Αρνηση δακτυλικών αποτυπωμάτων

Καλησπερα σε περιπτωση που εχουμε συλλαβει ατομο για αυτοφωρο αδικημα (κλοπη) και αρνειται να δωσει τα δακτυλικα αποτυπωματα του για την συνταξη του δελτιου εγκληματολογικων αναζητησεων για ποιο αρθρο του Π.Κ σχηματιζουμε δικογραφια:
Απειθεια 169 Π.Κ ή Ψευδης Ανωμοτη Καταθεση 225 Π.Κ ? :-/
Ευχαριστω.

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 5 έτη 10 μήνες
Veteran
Εγγραφή από: 02/03/2011 - 00:31
Δημοσιεύσεις: 4
Βαθμοί: 588
Απ: Αρνηση δακτυλικών αποτυπωμάτων

Ο ύποπτος υπόκειται σε δακτυλοσκόπηση και αν αρνηθεί πάει κατηγορούμενος για παράβαση του άρθρου 225 (Ψευδής ανωμοτί κατάθεση) παρ.2 του Ποινικού Κώδικα σε συνδυασμό με άρθρο 27 παρ.4 του Π.Δ.342/1977 (ΦΕΚ Α΄ 109) "Περί κυρώσεως του Κανονισμού λειτουργίας της Διευθύνσεως Εγκληματολογικών Υπηρεσιών και των περιφερειακών αυτής Υπηρεσιών".

Ψευδής ανωμοτί κατάθεση
Άρθρο 225
Ψευδής ανωμοτί κατάθεση
[info]1. Με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους τιμωρείται:
α) όποιος, όταν εξετάζεται χωρίς όρκο ως διάδικος ή μάρτυρας από αρχή αρμόδια να ενεργεί τέτοια εξέταση, εν γνώσει του καταθέτει ψέματα ή αρνείται ή αποκρύπτει την αλήθεια,
β) όποιος δηλώνει πως είναι έτοιμος να δώσει στο δικαστήριο ψευδή όρκο, που όμως δεν έδωσε, γιατί ο αντίδικος τον δέχτηκε σαν δοσμένο.
2. Με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους ή με χρηματική ποινή τιμωρείται όποιος, σε κάθε άλλη περίπτωση, όταν εξετάζεται από κάποια αρχή ή από εξουσιοδοτημένο όργανο της ή όταν αναφέρεται σε αυτήν, εκθέτει εν γνώσει του ψέματα ή αρνείται ή αποκρύπτει την αλήθεια. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος εμφανίζεται ως μάρτυρας ενώπιον κάποιας αρχής και αρνείται επίμονα να δώσει τη μαρτυρία του ή τον όρκο της μαρτυρίας του.[/info]

[b]Π.Δ.342/1977 (ΦΕΚ Α΄ 109)
Περί κυρώσεως του Κανονισμού λειτουργίας της Διευθύνσεως Εγκληματολογικών Υπηρεσιών και των περιφερειακών αυτής Υπηρεσιών.
Άρθρο 27
Υποκείμενοι εγκληματολογική Σήμανσιν[/b]
[info]1.Εις την εγκληματολογικήν σήμανσιν ήτοι: δακτυλοσκόπησιν, ανθρωπομέτρησιν, περιγραφήν και φωτογράφησιν υπόκειται πας άτομον :
α) Νομίμως συλλαμβανόμενον, προφυλακιζόμενον, καταζικαζόμενον, φυλακιζόμενον, ή καθ΄ου επαγγέλλεται κατηγορία υπό της κατά νόμο Αρχής, εφ΄οιωδήποτε εγκλήματι εις βαθμόν κακουργήματος ή πλημμελήματος ανεξαρτήτως του τόπου διαπράξεως και του βαθμού συμμετοχής εις το τελεσθέν ή αποπειραθέν έγκλημα.
β) Καταδικασθέν υπό αλλοδαπού ποινικού δικαστηρίου, δια πράξιν χαρακτηριζόμενην και υπό των Ελληνικών ποινικών νόμων ως κακούργημα ή πλημμέλημα, εφ΄όσον η καταδίκη ανεκοινώθη επισήμως τη Διευθύνσει δια των Εθνικών Κεντρικών Γραφείων των Χωρών-μελών της INTERPOL ή δια της διπλωματικής οδού.
γ) Αθωωθέν ή απαλλαγέν της επί κακουργήματι ή πλημμελήματι κατηγορίας, αν η σχετική απόφασιν επέβαλεν αυτώ ασφαλιστικά, αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα, ως και αν η αθώωσις ή η απαλλαγή εγένετο ένεκεν εμπράκτου μετανοίας ή ένεκα λόγου αποκλείοντος τον καταλογισμόν, ως επίσης και παν πρόσωπο περί ου εξεδόθη απαλλακτικόν βούλευμα , δια τους αυτούς ως άνω λόγους.
δ) Απελαυνόμενον δια δικαστικής ή διοικητικής αποφάσεως.
ε) Εκτοπιζόμενον διοικητικώς, κατ΄εφαρμογήν των κειμένων νόμων, έστω και αν δεν εξδόθη κατ΄αυτού καταδικαστική απόφασις.
στ) Διωκόμενον ήαναζητούμενον, δια των δελτίων εγκληματολογικών αναζητήσεων, και συλλαμβανόμενων.
ζ) Εισερχόμενον ως φυγάς εν τη Χώρα.
η) Ρέπον καθ΄έξιν εις άτακτον βιον και χαρακτηριζόμενον υπό των αστυνομικών Αρχών ως ύποπτον τελέσεως εγκλήματος.
θ) Αιτούμενον εγγράφως την σύμανσίν του και εφ΄όσον συντρέχουν σοβαροί προς τούτο λόγοι.
ι) Συλλαμβανόμενον ή καταδικαζόμενον δια τας παραβάσεις των άρθρων 413, 415, 422, 423, 424, 446, 447, 448, 449, 450, 454 και 456 του Ποινικού Κώδικος και του άρθρου 98 του Ν.Δ.3030/54 "περί Αργοφυλακής".
2. Πάντων των κατά τα ανωτέρω υποβαλλομένων εις εγκληματολογικήν σήμανσιν ατόμων τηρείται, υπό της ενεργησάσης την σήμανσιν Εγκληματολογικής Υπηρεσίας των προϊσταμένων ταύτης Κλιμακίων και της Δ.Ε.Υ., ατομικός φάκελος, δακτυλοσκοπικόν δελτίον εν τη δεκαδακτυλική συλλογή και φωτογραφία εν των οικείω αρχείω.
3.Εγκληματολογική σήμανσιν των δια πολιτικά και κοινωνικά εγκλήματα κατηγορουμένων επιτρέπεται μόνον τη εντολή ή άδεια της αρμόδιας Ανακριτικής ή Εισαγγελικής Αρχής.
4.Τα υποκείμενα εις εγκληματολογικήν σήμανση άτομα και αρνούμενα ταύτην διώκονται και τιμωρούνται κατά τας διατάξεις του άρθρου 225 παρ.2 του Ποινικού Κώδικος.[/info]

Ολόκληρο το Π.Δ.342/1977 μπορείς να διαβάσεις [url=http://www.policenet.gr/portal/com_downloads/astunomia-idruse-leitourgia...ΕΔΩ[/url].

ΣΧΕΤΙΚΟ : [url=http://www.policenet.gr/portal/eforum/forum-astynomikos-astynomia/1285.h...
[edit time=1359911732]mentor[/edit]

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 έτος 1 εβδομάδα
Veteran
Εγγραφή από: 14/05/2011 - 22:56
Δημοσιεύσεις: 13
Βαθμοί: 550
Απ: Αρνηση δακτυλικών αποτυπωμάτων

Θα συμπληρωσω οτι σε καθε περιπτωση αρνησης και μη συναινεσης του ατομου για την λήψη αποτυπωμάτων του επιτρεπεται η ασκηση βιας για ληψη αυτων η οποια καλυπτεται απο τις αρμοδιοτητες του δικονομικου καταναγκασμου της αστυνομιας ενω αιρεται το αδικο της πράξεις της σωματικής βλάβης των ατόμων απο μερους των αστυνομικών οργάνων βάσει του άρθρου 20 ΠΚ.

Σχετική γνωμοδότηση 15/2011 ΑΠ η οποια αναφερεται στην υποχρεωτικη ληψη DNA στηριζόμενη όμως κατα βάση στην υποχρεωτική λήψη αποτυπωμάτων.

Στην πράξη ομως συχνά αποφέυγεται η ασκηση βιας προς λήψη αποτυπωμάτων παρα η άρνηση αυτη αναγράφεται με ειδική μνεία στην υποβλητική αναφορά προς τον Κ.Εισαγγελέα ωστε να ασκησει την δέουσα ποινική δίωξη συμπληρωματικά και για το 225 ΠΚ σε συνδιασμό με το Π.Δ.342/1977

[edit time=1359923091]SREK[/edit]

Σε σύνδεση τώρα

Είναι εδώ αυτή τη στιγμή 0 χρήστες.