Όρκος στην προδικασία-έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα

3 posts / 0 new
Τελευταία δημοσίευση
Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 3 έτη 5 μήνες
Elite Member
Εγγραφή από: 08/04/2013 - 18:07
Δημοσιεύσεις: 23
Βαθμοί: 50
Όρκος στην προδικασία-έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα

Καλησπέρα σε όλους. Ήθελα να ρωτήσω όταν παίρνουμε ένορκη μαρτυρική κατάθεση από κάποιον, τον ρωτάμε αν επιθυμεί να δώσει θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο σύμφωνα με το άρθρο 218, 219 παρ. 1 του Κ.Π.Δ. και κατόπιν αφού μας δηλώσει τον όρκο που επιθυμεί να δώσει, δίνει αυτόν προφορικά ή πρέπει όπως παλιά να ορκίζεται βάζοντας το δεξί του χέρι επί του ιερού Ευαγγελίου; Πλέον πρέπει να χρησιμοποιούμε την έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα (καινούρια-που υπάρχει και στο policenet) ή μπορούμε να χρησιμοποιούμε και την παλιά που αναφέρει ότι ο εξεταζόμενος ορκίσθηκε θέτοντας τη δεξιά του επί του ιερού Ευαγγελίου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 6 έτη 1 μήνας
Veteran
Εγγραφή από: 02/03/2011 - 00:31
Δημοσιεύσεις: 4
Βαθμοί: 588
Απ: Όρκος στην προδικασία-έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα

Οι διαδικασίες σχετικές με τον όρκο αναφέρονται στα παρακάτω άρθρα του Κ.Π.Δ.
Κάθε μάρτυρας οφείλει, πριν εξετασθεί στο ακροατήριο, να ορκιστεί δημόσια. Προς τούτο ερωτάται, αν προτιμά να δώσει θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο.
Η τυπική διαδικασία είναι να βάλει το χέρι του στο Ιερό Ευαγγέλιο για τους Χριστιανούς και να πει τον όρκο.
Τα νέα έντυπα του Policenet είναι αυτά που πρέπι να χρησιμοποιούνται τα οποία έχουν προσαρμοστεί στις τροποποιήσεις που επήλθαν στις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με τις διατάξεις του Ν.4055/2012 (Α-51)

Άρθρο 194 Κ.Π.Δ.
Όρκος των πραγματογνωμόνων
«1. Σε αυτούς που έχουν ήδη δώσει όρκο ως πραγματογνώμονες υπενθυμίζεται ο όρκος που έχουν δώσει. Οι υπόλοιποι ορκίζονται, αφού επιλέξουν τον τύπο του όρκου, θρησκευτικό ή πολιτικό που θα δώσουν. Οι πραγματογνώμονες, που επιλέγουν το χριστιανικό όρκο, ορκίζονται στο ιερό ευαγγέλιο ως εξής: «Ορκίζομαι να διενεργήσω με πλήρη αμεροληψία και επιμέλεια και με κάθε μυστικότητα την πραγματογνωμοσύνη που μου ανατέθηκε, έχοντας μοναδικό σκοπό την εξακρίβωση της αλήθειας. Ο Θεός βοηθός μου και το ιερό ευαγγέλιο». Όσοι επιλέξουν τον πολιτικό όρκο ορκίζονται ως εξής: «Δηλώνω επικαλούμενος την τιμή και τη συνείδησή μου ότι θα διενεργήσω με πλήρη αμεροληψία και επιμέλεια και με κάθε μυστικότητα την πραγματογνωμοσύνη που μου ανατέθηκε, έχοντας μοναδικό σκοπό την εξακρίβωση της αλήθειας.»
2. Αν ο πραγματογνώμονας δεν ορκισθεί σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, η πραγματογνωμοσύνη είναι άκυρη».

Άρθρο 218 Κ.Π.Δ.
Όρκος των μαρτύρων στο ακροατήριο
«1. Κάθε μάρτυρας οφείλει, πριν εξετασθεί στο ακροατήριο, να ορκιστεί δημόσια. Προς τούτο ερωτάται, αν προτιμά να δώσει θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο.
2. Ο τύπος του χριστιανικού όρκου έχει ως εξής: «Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού να πω όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ούτε να κρύψω τίποτε».
3. Αν ο μάρτυρας πιστεύει σε θρησκεία ή δόγμα που ορίζει άλλο τύπο όρκου, δίνει τον όρκο σύμφωνα με αυτόν τον τύπο.
4. Ο πολιτικός όρκος δίνεται ως διαβεβαίωση με τον εξής τύπο: «Δηλώνω επικαλούμενος την τιμή και τη συνείδησή μου ότι θα πω όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ούτε να κρύψω τίποτε».
5. Ο άλαλος μάρτυρας που γνωρίζει να γράφει ορκίζεται, γράφοντας και υπογράφοντας τον άνω όρκο. Αν δεν ξέρει να γράφει δηλώνει τον όρκο της προηγούμενης παραγράφου, με την βοήθεια διερμηνέα.
6. Οι κληρικοί κάθε θρησκεύματος ορκίζονται διαβεβαιώνοντας στην ιερωσύνη τους.».

Άρθρο 219 Κ.Π.Δ.
Όρκος των μαρτύρων στην προδικασία
1. Στην προδικασία οι μάρτυρες δίνουν πάντοτε τον όρκο του άρθρου 218 τηρώντας τις διατάξεις των άρθρων 221 και 222.
2. Αν κατά την διάρκεια της κύριας ανάκρισης ο ανακριτής θεωρεί πιθανώς αδύνατη την εμφάνιση κάποιου μάρτυρα στο ακροατήριο, οφείλει να καλέσει τον κατηγορούμενο και τον πολιτικώς ενάγοντα ή τους συνηγόρους τους να παραστούν στην ένορκη εξέταση του μάρτυρα. Η κλήση πρέπει να γίνει μέσα στην προθεσμία που κρίνει ο ανακριτής αναγκαία για την εμφάνισή τους.

Άρθρο 236 Κ.Π.Δ.
Όρκος του διερμηνέα
«Ο διερμηνέας πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, οφείλει να ορκισθεί ενώπιον εκείνου που τον διόρισε. Προς τούτο ερωτάται εάν προτιμά να δώσει θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο. Εάν επιλέξει το χριστιανικό τύπο όρκου, ορκίζεται στο ιερό ευαγγέλιο ενώπιον εκείνου που τον διόρισε, ότι θα μεταφράσει με ακρίβεια και πιστότητα όλα όσα θα ειπωθούν κατά τη συζήτηση ή, αν πρόκειται για την περίπτωση του άρθρου 237, τα έγγραφα. Εάν επιλέξει τον πολιτικό όρκο δηλώνει επικαλούμενος την τιμή και τη συνείδησή του, ότι θα μεταφράσει με ακρίβεια και πιστότητα όλα όσα θα ειπωθούν κατά τη συζήτηση ή, αν πρόκειται για την περίπτωση του άρθρου 237, τα έγγραφα.».

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 3 έτη 5 μήνες
Elite Member
Εγγραφή από: 08/04/2013 - 18:07
Δημοσιεύσεις: 23
Βαθμοί: 50
Απ: Όρκος στην προδικασία-έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα

Ευχαριστώ πολύ mentor για την άμεση απάντησή σου.

Σε σύνδεση τώρα

Είναι εδώ αυτή τη στιγμή 0 χρήστες.