ΚΛΗΣΗ ΜΑΡΤΥΡΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

3 posts / 0 new
Τελευταία δημοσίευση
Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 5 έτη 6 μήνες
Elite Member
Εγγραφή από: 29/11/2013 - 23:01
Δημοσιεύσεις: 17
Βαθμοί: 60
ΚΛΗΣΗ ΜΑΡΤΥΡΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Γνωρίζεις κάποιος να μου απαντήσει εμπεριστατωμένα, τί γίνεται όταν κλητεύεσαι να παραστείς ως μάρτυρας στο δικαστήριο (πλημμελειοδικείο) και πλέον είσαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, όταν εχει γίνει ήδη νομότυπα η επίδοση της κλήσης με θυροκόλληση στο πάτρικό σου σπίτι στην Ελλάδα; Είσαι υποχρεωμένος να παραστείς ενώπιον του δικαστήριου ή δικαιολογείται η απούσια σου, λόγω της απόστασης ; Με ποιο τρόπο μπορείς να ειδοποιήσεις το δικαστήριο προ της σύγκλισής του, ότι είσαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού (ή ασθενής) και ότι δεν πρόκειται να παραστείς, δίχως να απαιτείται να κάνεις πληρεξούσιο σε δικηγόρο και να χρεωθείς τζάμπα λεφτά;

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 7 ώρες 6 λεπτά
Administrator
Εγγραφή από: 12/04/2014 - 04:06
Δημοσιεύσεις: 3
Βαθμοί: 93
Απ: ΚΛΗΣΗ ΜΑΡΤΥΡΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Σε πια χώρα κατοικεις?

Υπάρχει αστυνομικός σύνδεσμος στη χώρα αυτή?

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 έτος 4 εβδομάδες
EKAM
Εγγραφή από: 13/09/2011 - 14:15
Δημοσιεύσεις: 36
Βαθμοί: 997
Απ: ΚΛΗΣΗ ΜΑΡΤΥΡΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

[quote name=marvel date=2014-05-15]Γνωρίζεις κάποιος να μου απαντήσει εμπεριστατωμένα, τί γίνεται όταν κλητεύεσαι να παραστείς ως μάρτυρας στο δικαστήριο (πλημμελειοδικείο) και πλέον είσαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, όταν εχει γίνει ήδη νομότυπα η επίδοση της κλήσης με θυροκόλληση στο πάτρικό σου σπίτι στην Ελλάδα; Είσαι υποχρεωμένος να παραστείς ενώπιον του δικαστήριου ή δικαιολογείται η απούσια σου, λόγω της απόστασης ; Με ποιο τρόπο μπορείς να ειδοποιήσεις το δικαστήριο προ της σύγκλισής του, ότι είσαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού (ή ασθενής) και ότι δεν πρόκειται να παραστείς, δίχως να απαιτείται να κάνεις πληρεξούσιο σε δικηγόρο και να χρεωθείς τζάμπα λεφτά;[/quote]

Καταρχάς, θα πρέπει να διευκρινισθεί εάν κατά την αρχική συμμετοχή σου στην υπόθεση (πχ. κατά το σχηματισμό της δικογραφίας όπου και σου προσδόθηκε η ιδιότητα του μάρτυρα) είχες δηλώσει ως δ/νση κατοικίας το πατρικό σου. Αν το είχες δηλώσει και δεν μερίμνησες για την αλλαγή της δ/νσης κατοικίας όταν μετοίκησες στην αλλοδαπή, τότε η επίδοση σ' αυτό είναι έγκυρη.

Αν όμως είχες δηλώσει ότι διαμένεις στην αλλοδαπή και η επίδοση έγινε στο πατρικό σου στην Ελλάδα, η επίδοση αυτή είναι ανίσχυρη.

Η διαφορά μεταξύ των δύο επιδόσεων είναι τεράστια. Η επίδοση των δικογράφων που αφορούν κατοίκους της αλλοδαπής γίνεται ως εξής :

Αστικά και ποινικά δικόγραφα μπορούν να διαβιβαστούν για επίδοση από και προς τις ελληνικές αρμόδιες Δικαστικές Αρχές μέσω της Ε3 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών και εν συνεχεία των Προξενικών Αρχών της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι, μολονότι οι Αρχές του Εξωτερικού μεριμνούν για την επίδοση δικογράφων σε Έλληνες του εξωτερικού, η παραλαβή του επιδιδόμενου δικογράφου δεν είναι υποχρεωτική από το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται και ως εκ τούτου η διαδικασία επίδοσης δεν είναι πάντα αποτελεσματική.

Επίσης, μέσω των Αρχών της Εξωτερικής Υπηρεσίας και εν συνεχεία της Ε3 Διέυθυνσης του ΥΠΕΞ διαβιβάζονται αλλοδαπά δικόγραφα. (πηγή [url]http://www.mfa.gr/ypiresies-gia-ton-politi/dikastikes-ypotheseis/epidosi...).

Για την ενημέρωση των Ελληνικών Αρχών ότι δεν θα παραστείς λόγω νομίμου κωλύματος, γίνεται μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας ή της Προξενικής Αρχής του τόπου που κατοικείς.

[edit time=1400224943]sakis01[/edit]

Σε σύνδεση τώρα

Είναι εδώ αυτή τη στιγμή 1 χρήστης.