Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:14 | 22/12/2021

Ηταν ακουμπισμένα στο γραφείο του «Εξυπνου Σπιτιού» του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Με μια πρώτη ματιά έμοιαζαν με απλά γυαλιά, τα οποία ήταν «κουμπωμένα» σε μία μαύρη πλαστική θήκη. Και όμως, τα συγκεκριμένα γυαλιά αποτελούν το… ψηφιακό μέλλον των ευρωπαϊκών διωκτικών  Αρχών στη «μάχη» τους με το έγκλημα.

Αξιοποιώντας τις άπειρες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και της επαυξημένης πραγματικότητας, τα γυαλιά θα δίνουν ισχυρό πλεονέκτημα στους χρήστες τους. Απευθύνονται στις ειδικές δυνάμεις των Αστυνομιών, τα στελέχη των οποίων αποτελούν την «αφρόκρεμα» των διωκτικών Αρχών.

«Θα τοποθετούνται στα κράνη των αστυνομικών και θα βρίσκονται στο ύψος των ματιών τους. Θα “κουμπώνουν” με ένα ειδικό εξάρτημα που θα φοριέται στη ζώνη τους και θα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες. Θα μπορούν ακόμη να προβάλλουν γραπτά μηνύματα, θα παρέχουν ζωντανή εικόνα -μέσω 5G- στο επιχειρησιακό κέντρο και θα βοηθήσουν σημαντικά στην πάταξη του εγκλήματος», δήλωσε στον «Ε.Τ.», ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του Κέντρου, δρ Νίκος Δημητρίου.

Τον Αύγουστο του 2023

Την υλοποίηση του σημαντικού ευρωπαϊκού έργου «DARLENE», προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ, συντονίζει το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ. Οπως λέει ο κ. Δημητρίου, άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2023. Το όνομα «DARLENE» προέκυψε από τα αρχικά του πλήρους τίτλου του έργου «A Deep Augmented Reality Law Enforcement Ecosystem», που περιγράφει τις δύο βασικές τεχνολογίες του έργου (τεχνητή νοημοσύνη – Deep Learning) και (επαυξημένη πραγματικότητα – Augmented Reality). Υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Horizon 2020» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βασικός του στόχος είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος βασισμένου σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και επαυξημένης πραγματικότητας, το οποίο θα επιτρέπει στους αστυνομικούς να έχουν καλύτερη επίγνωση της κατάστασης κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής επιχείρησης. «Τυπικά παραδείγματα εφαρμογής είναι η χρήση γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας στα οποία θα εμφανίζονται πληροφορίες για κάποιον ύποπτο ή θα επισημαίνονται επικίνδυνα ή ύποπτα αντικείμενα, όπως όπλα ή εγκαταλειμμένες αποσκευές. Με τον τρόπο αυτό, η τεχνολογία του “DARLENE” θα επιτρέψει στους αστυνομικούς να λάβουν καλύτερες αποφάσεις, ακόμα και υπό συνθήκες αυξημένης πίεσης», είπε ο δρ Δημητρίου. Τα γυαλιά πάνω στα οποία εργάζονται οι ερευνητές είναι προϊόν της ιταλικής εταιρίας YBQ που συμμετέχει στο έργο ως εταίρος.

Παράλληλα, το «DARLENE» αναπτύσσει τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους και κατανεμημένου υπολογισμού για την επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο από πολλαπλές κάμερες και αισθητήρες, δίνοντας τη δυνατότητα στις Αστυνομίες να εξετάσουν έγκαιρα μεγάλους όγκους δεδομένων, να ενημερώσουν τις αστυνομικές δυνάμεις και τελικά να είναι πιο αποτελεσματικές στην αποτροπή και εξουδετέρωση εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Δύο σενάρια

Στο έργο προβλέπονται δύο βασικά σενάρια χρήσης, το πρώτο εστιάζει στην ταχεία ανάλυση του περιβάλλοντος μιας επιχείρησης για την εξαγωγή χρήσιμων πληροφοριών και τον εντοπισμό κινδύνων, ενώ το δεύτερο αφορά στην αποτελεσματική εξουδετέρωση εγκληματιών παρουσία πολιτών κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής επιχείρησης, όπως για παράδειγμα για την αντιμετώπιση τρομοκρατικής επίθεσης. «Οι δοκιμές για το πρώτο σενάριο θα γίνουν με τη συνδρομή στελεχών των ΕΚΑΜ της Ελληνικής Αστυνομίας στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις της στο Μαρκόπουλο, ενώ η υλοποίηση του δεύτερου σεναρίου θα γίνει στο αεροδρόμιο της Λάρνακας με τη συμμετοχή της Κυπριακής Αστυνομίας. Για την κάλυψη αυτών των σεναρίων αναπτύσσονται τεχνολογίες αιχμής στην τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό εγκληματιών και ύποπτης δραστηριότητας, τις τηλεπικοινωνίες για την ανάπτυξη και χρήση από την Αστυνομία ενός ιδιωτικού δικτύου 5G, καθώς και την επαυξημένη πραγματικότητα για την αποτελεσματική οπτικοποίηση χρήσιμων πληροφοριών», τόνισε.

Εχει ήδη αναπτυχθεί ένα πρωτότυπο του τελικού συστήματος και από τον Φεβρουάριο έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν οι δραστηριότητες εκπαίδευσης των αστυνομικών σωμάτων. Με αυτόν τον τρόπο θα αξιολογηθούν η λειτουργία του συστήματος, η ευκολία χρήσης του, καθώς και η αποδοχή των τεχνολογιών από τους αστυνομικούς. Παράλληλα, θα καθοριστεί το πλαίσιο λειτουργίας του, ώστε να συμμορφώνεται με τους πιο πρόσφατους κανονισμούς της Ε.Ε. για την προστασία προσωπικών δεδομένων. «Φιλοδοξούμε ότι με την ολοκλήρωση του έργου, οι διωκτικές Αρχές θα είναι σε θέση να ανέβουν… επίπεδο στη μάχη τους με τους εγκληματίες», κατέληξε ο δρ Δημητρίου. Να σημειωθεί ότι με την παράδοση του έργου, οι αστυνομικές Αρχές της Ευρώπης θα μπορούν να έχουν πρόσβαση αγοράζοντας είτε το συνολικό πακέτο παροχών είτε τμήμα του, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Η κοινοπραξία του έργου -εκτός από το ΕΚΕΤΑ- περιλαμβάνει έξι Αστυνομίες σε Ισπανία (ERTZ, PLV), Γερμανία (HFOED), Κύπρο (CP), Λιθουανία (LP), Πορτογαλία (PJ) και φυσικά την ΕΛ.ΑΣ. Επίσης στο έργο συμμετέχουν το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου Υπολογιστή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ (ως τεχνικός συντονιστής του έργου), το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ), οι εταιρίες Youbiquo (Ιταλία), EBOS (Κύπρος), Trilateral Research (Αγγλία), Thales (Γαλλία), καθώς και το Πανεπιστήμιο KUL (Βέλγιο).

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Πηγή: eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis