Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:28 | 26/07/2020

“Έχεις φωνή - Είμαστε Δίπλα σου» είναι το μήνυμα που στέλνει η ΕΛΑΣ στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Στο πλαίσιο της ενημερωτικής καμπάνιας που έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2019, η Αστυνόμος Α’ Ελένη Παπαθανασίου, προϊσταμένη του γραφείου ενημέρωσης των δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης μιλάει στο Cretalive γι’ αυτή την σημαντική προσπάθεια που στόχο έχει τόσο τα θύματα τέτοιων καταστάσεων όσο και άτομα του οικείου ή ευρύτερου περιβάλλοντος τους να εμπιστευτούν τους μηχανισμούς της ΕΛΑΣ, να βρουν το σθένος και να «σπάσουν» την σιωπή τους, να πιστέψουν πραγματικά  ότι δεν είναι μόνοι τους.

Η ΕΛ.ΑΣ. καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε όσοι υφίστανται τέτοιες νοσηρές καταστάσεις, όσοι υποφέρουν και ζητούν απεγνωσμένα χείρα βοηθείας, όσοι γνωρίζουν και διστάζουν να σηκώσουν το τηλέφωνο, να το πράξουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Να συνειδητοποιήσουν ότι είναι  μονόδρομος και  λύτρωση μαζί.

Καμπάνια

«Καταλαβαίνουμε, δεν κρίνουμε, προστατεύουμε»

«Το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας και γενικότερα η άσκηση οποιασδήποτε βίας ή κακοποίησης ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής διώκεται από την Νομοθεσία.

Στο πλαίσιο αυτό από το Νοέμβριο του 2019 όπως γνωρίζετε έχει ξεκινήσει η εκστρατεία ενημέρωσης με τον τίτλο «Έχεις φωνή – είμαστε δίπλα σου» επισημαίνει  η Αστυνόμος Ελένη Παπαθανασίου.

«Η συγκεκριμένη καμπάνια ενημέρωσης αποτελείται από τρεις θεματικές. Το πρώτο μέρος πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Νοέμβριο και αφορούσε τη βία εις βάρος των γυναικών, το δεύτερο μέρος υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και υπήρχε επικέντρωση στην ενδοοικογενειακή βία και το τρίτο μέρος αφορά το παιδί και συγκεκριμένα την προστασία του από πιθανή κακοποίηση είτε σεξουαλική είτε ψυχολογική, αλλά και την προστασία του στο διαδίκτυο.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είμαστε δίπλα στα πρόσωπα που έχουν υποστεί κάθε είδους κακοποίησης. Καταλαβαίνουμε, δεν κρίνουμε, προστατεύουμε, εξασφαλίζουμε και παρέχουμε κάθε μορφή στήριξης».

Καμπάνια

Σύμφωνα με την κ. Παπαθανασίου, «οποιαδήποτε μορφή βίας που πραγματοποιείται στο οικογενειακό περιβάλλον είναι ένα φαινόμενο απαράδεκτο, δεν έχει φύλο ούτε ηλικία. Κάθε πρόσωπο που είναι αποδέκτης τέτοιων περιστατικών, πρέπει άμεσα να καταγγέλλει αυτό που συμβαίνει.

Από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτά τα περιστατικά να καταγγέλλονται και να δίδεται η στήριξη και η βοήθεια που απαιτείται.

Στις έδρες των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων σε όλη την Επικράτεια, έχουν ιδρυθεί γραφεία τα οποία είναι αρμόδια για την ενδοοικογενειακή βία. Στις Διευθύνσεις της Αστυνομίας των νομών της Κρήτης λειτουργούν Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας, όπως επίσης και Γραφεία Προστασίας Ανηλίκων στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας  των νομών τα οποία έχουν στελεχωθεί με εκπαιδευμένους και έμπειρους αστυνομικούς.

«Είμαστε εκεί για να ακούσουμε· είτε η βία είναι λεκτική, είτε ψυχολογική, είτε συναισθηματική, είτε σεξουαλική, οποιαδήποτε κακοποίηση συμβαίνει σε γυναίκα, οποιαδήποτε κακοποίηση συμβαίνει στο οικογενειακό περιβάλλον και οποιαδήποτε κακοποίηση δέχεται παιδί».

Καμπάνια

Όπως περιγράφει, συνεργάζονται με αρμόδιους φορείς, συλλόγους και υπηρεσίες, ώστε να παρέχονται οι ανάλογες κατευθύνσεις και πληροφορίες για οποίο πρόσωπο έχει υποστεί ενδοοικογενειακή βία προκειμένου να αναζητηθούν οι κατάλληλες δομές στέγασης,   ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς  και   ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται επίσης στη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. «Τα παιδιά είναι το μέλλον είναι η συνέχεια της ζωής και της εξέλιξης στην κοινωνία, οφείλουμε λοιπόν να χτίσουμε τις προϋποθέσεις για ισχυρά εφόδια δημιουργώντας συγκροτημένες προσωπικότητες.

Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να μάθουν τα παιδιά να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και τις συμπεριφορές ενηλίκων που μπορεί να οδηγήσουν στην σεξουαλική τους κακοποίηση.. Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν τη σωστή επικοινωνία των γονέων με το παιδί, σχέση εμπιστοσύνης. Καθοριστικό ρόλο παίζει η συζήτηση, το παιδί πρέπει να λέει ότι του συμβαίνει χωρίς να ντρέπεται ή να φοβάται».

Καμπάνια

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει,  στόχος της ΕΛΑΣ  είναι να ενημερωθούν και οι γονείς ώστε να παρατηρούν τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών τους και να προλάβουν κάποια ενδεχόμενη κακοποίηση που μπορεί να συμβεί, αλλά και να απευθυνθούν στην αστυνομία σε περίπτωση που έχουν αντιληφθεί ότι έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά το παιδί. Επισημαίνεται ότι οποιοσδήποτε (εκπαιδευτικός, συγγενής, γείτονας, φίλος) μπορεί να καταγγείλει σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος παιδιού και να απευθυνθεί στις Αστυνομικές Αρχές.

Σεξουαλική κακοποίηση είναι δυνατό να συμβεί και μέσω του διαδικτύου άρα πρέπει να υπάρχει η σωστή και έγκυρη ενημέρωση για τη σωστή χρήση του από τους ανηλίκους. Στο συγκεκριμένο θέμα γίνεται μια συνολική προσπάθεια ώστε να γνωστοποιηθεί τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά τι να αποφεύγουν στο διαδίκτυο, τι να προσέχουν και τι πληροφορίες να δίνουν για την ζωή τους. Η σωστή χρήση του διαδικτύου έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά η αλόγιστη χρήση του έχει αρνητικές συνέπειες. Οι γονείς να είναι ενημερωμένοι για τις διαδικτυακές κινήσεις των παιδιών τους όπως ακριβώς συμβαίνει και στη πραγματική ζωή.

Γίνεται λοιπόν μια επικαιροποίηση οδηγιών σχετικές με την ενδοοικογενειακή βία, τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο. Οι συγκεκριμένες οδηγίες απευθύνονται τόσο σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά εφιστώντας την προσοχή ώστε να αποφεύγονται και να αντιμετωπίζονται προβλήματα που αφορούν κάθε μορφή κακοποίησης και βίας» υπογραμμίζει η Αστυνόμος Παπαθανασίου, η οποία επαναλαμβάνει με έμφαση το κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας. Κανείς λοιπόν δεν πρέπει να ξεχνά: «έχεις φωνή-είμαστε δίπλα σου. Μένουμε ασφαλείς-δε μένουμε σιωπηλοί».

Καμπάνια

Πηγή:  cretalive.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis