Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:29 | 04/02/2020

Ενα ταξίδι στην Πελοπόννησο λίγες ημέρες πριν από τη σύλληψή τους και βίντεο τραβηγμένα με drone, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή τους αποτελούν τις άγνωστες –μέχρι σήμερα– πτυχές των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής για την υπόθεση των Γιάννη Μιχαηλίδη, Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου και της 26χρονης συνεργού τους Δήμητρας Βαλαβάνη, που εντοπίστηκαν την Τετάρτη στην Αγία Παρασκευή.

Από στοιχεία που συγκέντρωσαν μυστικοί αστυνομικοί και φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ», προκύπτει ότι μια εβδομάδα πριν συλληφθούν, οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν διανυκτερεύσει σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στην περιοχή της Τρίπολης. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που ερευνούν την υπόθεση εκτιμούν ότι οι νεαροί πήγαν στην περιοχή είτε για να κατοπτεύσουν στόχους, πιθανόν υποκαταστήματα τραπεζών, είτε για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους σε περίπτωση που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση.

Τις εκτιμήσεις των αστυνομικών ότι οι κατηγορούμενοι σκόπευαν να πραγματοποιήσουν ληστεία σε τράπεζα στην Πελοπόννησο ενισχύουν βίντεο από drone που –όπως αποκαλύπτει η «Κ»– βρέθηκαν στην κατοχή τους. Μάλιστα, από τη μέχρι στιγμής ανάλυση των ψηφιακών αρχείων προκύπτει ότι τα βίντεο είχαν τραβήξει σε περιοχές της Αχαΐας, όπου διέπραξαν ή σχεδίαζαν να διαπράξουν ληστεία.

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης είχε αποδράσει από τις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας στις αρχές Ιουνίου. Εξέτιε ποινή φυλάκισης για συμμετοχή στη διπλή ληστεία τραπεζών στο Βελβεντό Κοζάνης το 2013 και την ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη, το 2011. Δύο εβδομάδες αργότερα, στην παρανομία είχε επιστρέψει και η 28χρονη Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου, συνεργός της καταδικασμένης για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα», Πόλας Ρούπα. Λίγο πριν από την ετυμηγορία του δικαστηρίου που της επέβαλε πολυετή ποινή κάθειρξης, παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που της είχαν επιβληθεί μετά την αποφυλάκισή της και εξαφανίστηκε.

Σύμφωνα με την επίσημη αστυνομική εκδοχή, το πρώτο ίχνος του καταζητούμενου Μιχαηλίδη εντοπίστηκε στη ληστεία του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Ερυμάνθεια Αχαΐας, την 29η Αυγούστου. Στη ληστεία είχαν πάρει μέρος τρεις άνδρες, ο ένας ντυμένος παπάς και η λεία ξεπερνούσε τις 150.000 ευρώ. Mέσα στο κλεμμένο Mazda των ληστών, που είχε βρεθεί εγκαταλελειμμένο λίγο έξω από το χωριό, οι αστυνομικοί είχαν βρει ίχνος DNA του Μιχαηλίδη, παρότι οι δράστες της ληστείας είχαν προσπαθήσει να σβήσουν με χλωρίνη τα ίχνη τους.

Για τους επόμενους τέσσερις μήνες δεν υπήρξαν νεότερα στοιχεία και πληροφορίες για τις κινήσεις του Μιχαηλίδη και της Αθανασοπούλου. Στα τέλη Δεκεμβρίου, όμως, η Αντιτρομοκρατική ενημερώθηκε για μια περίεργη υπόθεση που ερευνούσε η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Ενας ένστολος αστυνομικός που πήγαινε στην υπηρεσία του είδε στο πλάι του περιφερειακού της Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση προς Χαλκιδική ένα ακινητοποιημένο Ι.Χ. και απέξω μια νεαρή κοπέλα. Κατέβηκε να τη βοηθήσει, ωστόσο, ήρθε αντιμέτωπος με τα όπλα δύο ανδρών που τον σημάδευαν. Τον κλείδωσαν στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του, αφού πρώτα του πήραν το τηλέφωνο. Κατάφερε να ελευθερωθεί σπρώχνοντας τα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου του και ενημέρωσε για το συμβάν τους συναδέλφους του. Αν και δεν αναγνώρισε τους υπόπτους που τον απείλησαν και τον αιχμαλώτισαν, οι υπόνοιες των στελεχών της Αντιτρομοκρατικής στράφηκαν στον 32χρονο Μιχαηλίδη (γνωστός και ως «ο Τοξοβόλος»). Επιβεβαιώθηκαν μερικές ημέρες αργότερα, όταν σε γκρεμό στην περιοχή του Μπράλου βρέθηκε εγκαταλελειμμένο ένα τζιπ που, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε «εμπλοκή» στο επεισόδιο στον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης. Και σ’ αυτή την περίπτωση, στην καμπίνα του Ι.Χ. ανιχνεύθηκε DNA του Μιχαηλίδη. 

Οι έρευνες

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αστυνομικοί είχαν επικεντρώσει τις έρευνές τους σε συγκεκριμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, από τον Χολαργό μέχρι τον Υμηττό. Το πρωί της Τετάρτης, η Αθανασοπούλου, ο Μιχαηλίδης και η σύντροφος και συγκατηγορούμενή του Βαλαβάνη εντοπίστηκαν πράγματι να επιβιβάζονται στο κλεμμένο μπλε Toyota RAV, που είχαν σταθμεύσει στον Βύρωνα. Μυστικοί αστυνομικοί τους ακολούθησαν μέχρι την Αγία Παρασκευή, όπου τους ακινητοποίησαν και τους συνέλαβαν. Ηταν οπλισμένοι, φορούσαν γάντια, κρατούσαν ασύρματο συντονισμένο στη συχνότητα της αστυνομίας, ενώ στα σακίδιά τους μετέφεραν ρούχα διαφόρων μεγεθών και είδη μεταμφίεσης. Τα παραπάνω ευρήματα, όπως και τα κινητά τους τηλέφωνα μεταφέρθηκαν για έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι συλληφθέντες θα συναντούσαν συνεργούς τους, μαζί με τους οποίους θα διέπρατταν ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας πιθανόν εκτός του Λεκανοπεδίου Αττικής. Στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που από την πρώτη στιγμή ενημερωνόταν για την εξέλιξη της υπόθεσης, είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι απώτερος στόχος των κατηγορουμένων ήταν να συγκροτήσουν ένα νέο πόλο στο λεγόμενο «αντάρτικο πόλης» και ότι οι ληστείες αποσκοπούσαν στη χρηματοδότηση του λεγόμενου «επαναστατικού ταμείου».

Αρνούνται την εγκληματική οργάνωση

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, ληστεία και διακεκριμένες κλοπές αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, οι τρεις συλληφθέντες στην πρόσφατη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Την Παρασκευή και οι τρεις απολογήθηκαν ενώπιον του ανακριτή, ο οποίος όπως αναμενόταν αποφάσισε την προφυλάκισή τους.

Και οι τρεις αρνούνται την κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης. Συμπληρωματικά, η νεαρότερη από τους συλληφθέντες, 26χρονη Δήμητρα Βαλαβάνη, υποστήριξε ότι ενεπλάκη στην υπόθεση επειδή δέχτηκε εν γνώσει της να μεταφέρει τους δύο φυγόποινους εκτός Αττικής οδηγώντας το κλεμμένο τζιπ. Η Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου, 28 ετών, δεν απάντησε λεπτομερώς στις απαντήσεις του ανακριτή λέγοντας πως ό,τι έχει να πει θα το πει ενώπιον του δικαστηρίου. Την κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης αρνήθηκε και ο 32χρονος «τοξοβόλος» Γιάννης Μιχαηλίδης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis