Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι (μία... Ελλάδα δηλαδή) παρευρέθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη στην μεγάλη ετήσια στρατιωτική παρέλαση της Ρωσίας για το τέλος του Β' Παγκοσμίου πολέμου.
Οι πολίτες μετέφεραν πορτρέτα συγγενών που έχασαν τη ζωή τους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος άλλωστε «χτύπησε» σχεδόν κάθε οικογένεια στη χώρα.
[custom:google-ads]
Οι παρελάσεις ξεκίνησαν πριν από επτά χρόνια για να αναζωογονήσουν μια οικογενειακή παράδοση, αλλά στη συνέχεια «επικυρώθηκαν» από την κυβέρνηση, με το Κρεμλίνο να γιορτάζει τη στρατιωτική νίκη προσπαθώντας παράλληλα να δείξει ότι η Ρωσία αξίζει να είναι παγκόσμια δύναμη. Πως γίνεται αυτό;
12.500 ρωσικά στρατιωτικές μονάδες, 73 αεροσκάφη και 120 οχήματα συμμετείχαν στην παρέλαση, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η φετινή παρέλαση μάλιστα περιλάμβανε για πρώτη φορά τα μαχητικά Sukhoi Su-57, καθώς και το νέο υπερηχητικό πύραυλο Kh-47M2 "Kinzhal", το οποίο παρουσίασε η Μόσχα στις αρχές Μαρτίου.
Περιλάμβανε επίσης το σύστημα Armata, το μη επανδρωμένο σύστημα μάχης Uran-9, το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 και πολλά άλλα.
Εδώ είναι μερικά από τα σημαντικότερα όπλα που συμμετείχαν στην παρέλαση:
Su-57
Το Su-57 τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία και στάλθηκε στη Συρία το Φεβρουάριο.
Όμως, το jet εξακολουθεί να διαθέτει κινητήρες AL-41F1, οι ίδιοι κινητήρες που είναι στο Su-35, και ως εκ τούτου δεν είναι ακόμα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς.
Kh-47M2 Υπερηχητικό Kinzhal
Η Ρωσία τέσταρε με επιτυχία το Kinzhal για πρώτη φορά τον Μάρτιο, το οποίο εκτοξεύεται στον αέρα από ένα MiG-31BM.
Έχει αναφερθεί ότι είναι ικανό να κουβαλήσει πυρηνικά και πως έχει βεληνεκές 1.200 μίλια, αλλά μερικοί έχουν επίσης ισχυριστεί ότι οι ικανότητές του έχουν υπερεκτιμηθεί.
Άρματα Τ-14
Το T-14, το οποίο αποτελεί μέρος της νέας πλατφόρμας Άρματα παγκόσμιας μάχης της Ρωσίας, παρουσιάστηκε στην Παρέλαση της Ημέρας της Νίκης του 2015. Αλλά δεν έχει παραχθεί μαζικά ακόμη λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών. Αρχικά, η Μόσχα δήλωσε ότι θα έθετε σε λειτουργία 2.300 T-14s μέχρι το 2020, αλλά από τότε έχει ρίξει τον αριθμό σε 100 τανκς μέχρι το 2020. Η νέα σειρά Άρματα της Ρωσίας περιλαμβάνει επίσης το T-15 ή το Terminator 3 και το αυτοκινούμενο 2S35 Koalitsiya-SV.
Ο εξολοθρευτής
Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στην παρέλαση συμμετείχαν και τα τρομοκρατικά οχήματα Terminator (εξολοθρευτής). Το νεότερο, το T-15, είναι μέρος του νέου συστήματος Άρματα της Ρωσίας, αλλά λίγα πράγματα έχουν γίνει ακόμα γνωστά γι 'αυτό.
RS-24 YARS διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος
Το YARS δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2007 και τέθηκε σε λειτουργία το 2010. Ξεκίνησε για πρώτη φορά από οχήματα εκτόξευσης, αλλά από το 2014 μπορεί να εκτοξευθεί από σιλό.
Τον Σεπτέμβριο του 2017, δοκιμάστηκε με επιτυχία σε απόσταση μεγαλύτερη των 5.000 μιλίων.
Iskander σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας
Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι το Iskander, το οποίο έχει μια εμβέλεια περίπου 300 μιλίων, θα είναι «ασύγκριτο» μέχρι τουλάχιστον το 2025. Το 2007 τέθηκε σε λειτουργία και έχει τρεις διαφορετικές παραλλαγές: το Iskander-M, το Tender και το Iskander-E, το οποίο εξάγεται.
S-400 σύστημα πυραυλικής άμυνας
Το S-400 είναι ένα τέταρτης γενιάς σύστημα πυραυλικής άμυνας μεγάλης απόστασης που τέθηκε σε λειτουργία το 2007.
Είναι σε θέση να σταματήσει αεροσκάφη, drones και βαλλιστικούς πυραύλους στην τερματική φάση. Αλλά δεν έχει τεχνολογία hit-to-kill.
Η Ρωσία αναπτύσσει επίσης ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-500, το οποίο ισχυρίζεται ότι θα παραδοθεί το 2020.
Buk-M2 βλήματα επιφανείας-αέρος
Το Buk-M2 είναι ένα σύστημα πυραυλικής άμυνας μεσαίου βεληνεκούς που μπορεί να χτυπήσει διάφορα αεροσκάφη, πυραύλους και επίγειους στόχους. Μπορεί επίσης να χτυπήσει 24 στόχους ταυτόχρονα.
Tor-M2 σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος
Το TOR-M2 είναι ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας μικρής εμβέλειας που τέθηκε σε λειτουργία το 2011. Έχει εμβέλεια περίπου 7,5 μιλίων και μπορεί να χτυπήσει διάφορους πυραύλους και αεροσκάφη.
Uran-9 μη επανδρωμένο όχημα εδάφους
Το Uran-9, το οποίο η Ρωσία λέει ότι έχει σταλεί στη Συρία, σχεδιάστηκε για αναγνώριση και παροχή υποστήριξης σε ειδικούς χειριστές.
Το όχημα μάχης είναι εξοπλισμένο με αυτόματο κανόνι 2Α72 30 χλστ., M120 Ataka αντιαεροπορικούς πύραυλους και ένα πιστόλι των 7,62 χιλ.
Korsar μη επανδρωμένο
Το Korsar είναι ένα παντός καιρού drone σχεδιασμένο για επιτήρηση στόχων σε πραγματικό χρόνο, αξιολόγηση ζημιών μάχης και παράδοση ελαφρών φορτίων στις επιτόπιες δυνάμεις, σύμφωνα με το Sputnik, που προσθέτει ότι μπορεί να λειτουργήσει περίπου 62 μίλια μακριά από το κέντρο διοίκησής του.
Πηγή: insider.gr