Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:49 | 03/09/2019

Η «Γαλάζια Πατρίδα» αποτελεί εδώ και 2 χρόνια το νέο δόγμα στην αμυντική πολιτική της Τουρκίας. Δύο λέξεις που έχουν παρατάξει και πάλι Ελλάδα και Τουρκία τη μία απέναντι στην άλλη με τις γνώμες ωστόσο στις δύο χώρες να ερίζουν για το ποια είναι εκείνη που επιτίθεται και ποια εκείνη που αμύνεται.

Ένας χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας, που χρησιμοποιήθηκε ως φόντο σε φωτογραφία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε αποφοίτηση αξιωματικών του τουρκικού στρατού, στάθηκε η αφορμή να πάρει ξανά φωτιά η συζήτηση για τις διεκδικήσεις της Τουρκίας –κυρίως- στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα είδε σε απεικόνιση για πρώτη φορά ένα μπλε χρώμα να «κατακλύζει» στο χάρτη το μισό Αιγαίο και τα νησιά του ανατολικού πελάγους  μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και φυσικό ήταν να θορυβηθεί… 

Τι είναι αυτός ο χάρτης; Τι διεκδικεί η Τουρκία με την αποκαλούμενη Γαλάζια Πατρίδα; Νησιά, κυριαρχικά δικαιώματα, αποκλειστική οικονομική ζώνη; Και κυρίως πώς βλέπει η άλλη πλευρά, που δημιούργησε το δόγμα, τη νέα πολεμική που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

[custom:google-ads]

Η καθηγήτρια Πολιτικών και Διεθνών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης, Ζουχάλ Μερτ Ουζουνέρ, μιλώντας στην ανταποκρίτρια του OPEN TV, Μαρία Ζαχαράκη, στην Κωνσταντινούπολη, εξηγεί ότι οι θάλασσες αποτελούν πλέον το νέο έδαφος για την επέκταση της κυριαρχίας ενός κράτους, όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για όλες τις παράκτιες χώρες του κόσμου λόγω του ενεργειακού πλούτου που κρύβει το υπέδαφός της και που ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Έτσι και το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας είναι το δόγμα εκείνο που επιτρέπει στην Τουρκία να επεκταθεί στις θάλασσες που την περιβάλλουν. Όχι αποκτώντας περισσότερα μίλια θάλασσας, αλλά περισσότερα κυριαρχικά δικαιώματα επ’ αυτής, περισσότερη αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

Ο επίμαχος χάρτης πίσω από τον Τούρκο πρόεδρο είναι ο χάρτης που συνέταξε ο εν ενεργεία αντιναύαρχος, Τζαχίτ Γιαϊτζί κι έχει «υιοθετήσει επισήμως» το τουρκικό υπουργείο Άμυνας και το τουρκικό πολεμικό ναυτικό για να βασίσει το δόγμα περί «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο «επίσημος» χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας δεν διεκδικεί κυριαρχία ελληνικών νησιών, όπως εξηγεί η Ζουχάλ Μερτ Ουζουνέρ, αλλά κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιώματα εκμετάλλευσης (ΑΟΖ) επί του φυσικού θαλάσσιου πλούτου του Αιγαίου.

Βέβαια, σύμφωνα με τη Ζουχάλ Μερτ Ουζουνέρ, το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας δημιουργήθηκε ως μία… άμυνα απέναντι στην Ελλάδα, δηλαδή απέναντι στην «περικύκλωση», που αισθάνεται η Τουρκία στη θάλασσα από τη γείτονά της χώρα. Δεκαετίες η Τουρκία χρησιμοποιούσε το δόγμα ότι «το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη». Αλλά τώρα προστέθηκε και η ανατολική Μεσόγειος, η ΑΟΖ της οποίας είναι πολύ πιο σημαντική για την Τουρκία, όπως δηλώνει η Τουρκάλα καθηγήτρια. Άρα το δόγμα περιλαμβάνει Αιγαίο και κυρίως ανατολική Μεσόγειο, αφού στη Μαύρη Θάλασσα το θέμα της ΑΟΖ έχει λυθεί.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis