Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:00 | 06/05/2016

Μια διαφορετική έκθεση με τίτλο «Εικαστικές αναζητήσεις» εγκαινιάστηκε την Τετάρτη στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο, αποκαλύπτοντας την άλλη πλευρά, της δημιουργίας και την καλλιτεχνικής έκφρασης των αστυνομικών.

Την έκθεση διοργανώνουν οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων και Απόστρατων αστυνομικών νομού Ρεθύμνου και περιλαμβάνει εικαστικά έργα εννέα αστυνομικών εν ενεργεία και συνταξιούχων που δημιούργησαν στον ελεύθερο χρόνο τους, με το αποτέλεσμα μάλιστα να δικαιώνει αναμφίβολα την προσπάθειά τους. Οι δημιουργίες παρουσιάζονται μέσα από έργα ζωγραφικής, αγιογραφίας, διακοσμητικών κατασκευών, ξυλογλυπτικής καθώς και ψηφιδωτών. Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί από τους συμμετέχοντες εκθέτουν για πρώτη φορά τα έργα τους, που όπως επισημαίνουν η ενασχόλησή τους με αυτά αποτελεί για τους ίδιους μια ευκαιρία για ξεκούραση, απόδραση από την καθημερινότητα και τις δυσκολίες, προβάλλοντας μέσα από αυτά μια διαφορετική «ματιά» προσέγγισης της καθημερινότητας, μέσα από την τέχνη.

Παράλληλα, πρόκειται για ένα σημαντικό άνοιγμα στην κοινωνία καθώς μέσα από την τέχνη οι αστυνομικοί στέλνουν το δικό τους μήνυμα, αποδεικνύοντας πως το επάγγελμά τους που πολλές φορές είναι ιδιαίτερα δύσκολο, δεν βάζει «φρένο» στην ελεύθερη σκέψη, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία αλλά και την εξωστρέφεια.

Η έκθεση ξεκίνησε την Τετάρτη 4 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 9 Μαΐου. Θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινές από τις 10.00 έως τις 14.00 και από τις 18.00 έως τις 22.00 ενώ το Σάββατο και την Κυριακή θα παραμείνει ανοιχτή σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Συμμετέχουν με τα έργα τους αστυνομικοί εν ενεργεία καθώς και απόστρατοι και συγκεκριμένα οι: Αντώνιος Αναστασιάδης (ζωγραφική), Ηλιάννα Βασιλακάκη (Αγιογραφία – Ζωγραφική), Ελένη Καλογεράκη (Ζωγραφική), Γεώργιος Καραβιώτης (Αγιογραφία), Κυριάκος Κατσαντώνης (Διακοσμητικές Κατασκευές), Χαράλαμπος Μαραθιανός (Αγιογραφία –Ξυλογλυπτική), Εμμανουήλ Νικολουδάκης (Αγιογραφία – Ξυλογλυπτική – Ψηφιδωτό), Ευαγγελία Πετράκη (Ζωγραφική- Διακοσμητικές Κατασκευές), Γεώργιος Τσαχάκης (Ξυλογλυπτική). 
Παρόντες στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Ανδρέας Δασκαλάκης, αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου, Αντώνης Ρουτζάκης, ο ταξίαρχος, Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, αστυνομικοί, συνταξιούχοι αστυνομικοί και πλήθος κόσμου.

Την έκθεση προλόγισε ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής , Ταξίαρχος ε.α. Γιώργος Παπακωνσταντής και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η έκθεση των καλλιτεχνικών δημιουργιών των αστυνομικών, σηματοδοτεί το ότι πίσω από κάθε στολή κρύβεται ένας άνθρωπος και οι αστυνομικοί ως άνθρωποι, έχουν ευαισθησίες, καλλιτεχνικές τάσεις και είναι πάρα πολύ ευχάριστο που μας τις δείχνουν εκθέτοντας τα έργα τους. Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που με κάλεσαν να προλογίσω την έκθεση και ελπίζω πολύς κόσμος να περάσει να τη δει γιατί πραγματικά αξίζει τον κόπο».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Ρεθύμνου Νίκος Μαλλιαρός ανέφερε σε δηλώσεις του: «Πρόκειται για ένα αισθητικό γεγονός που αποδεικνύει και το άλλο πρόσωπο του αστυνομικού, εκείνο του δημιουργού μέσω της τέχνης. Η τέχνη σε κάθε πιθανή της έκφανση αποτελεί καίριο τρόπο έκφρασης και εκδήλωσης των ανθρώπινων συναισθημάτων και ιδεών. Αποτελεί το θεμέλιο του πολιτισμού κάθε κοινωνίας και δίνει στην καθημερινή ζωή ποιότητα και ουσιαστικό περιεχόμενο. Η ανάγκη έκφρασης και δημιουργίας η οποία καθίσταται όλο και πιο επιτακτική σε περιόδους κρίσης, αγγίζει και τους συναδέλφους αστυνομικούς οι οποίοι μέσα από το δημιουργικό ταλέντο τους συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Ο αστυνομικός λαμβάνει τη θέση του δημιουργού συνεισφέροντας στην οικοδόμηση του πολιτισμού, ανατρέποντας τη στερεότυπη εικόνα του αστυνομικού υπαλλήλου που αποτελούσε κατά το παρελθόν απλά ένα όργανο χωρίς ευαισθησίες, χωρίς κριτική σκέψη. Η παρούσα έκθεση αποδεικνύει την πολύπλευρη προσωπικότητα του αστυνομικού την εμπειρία του, την ψυχική του κατάσταση, τα συναισθήματα του που τα αποτυπώνει στη ζωγραφιά, στο γλυπτό στην εκάστοτε κατασκευή δίνοντας υλική υπόσταση. Θέλω να συγχαρώ τους δημιουργούς συναδέλφους, να τους ευχαριστήσω που μέσα από τα έργα τους αναδεικνύουν την πολυσχιδή προσωπικότητα του αστυνομικού, αυτού που καταπιάνεται με την τέχνη. Ας γίνουμε δέκτες των μηνυμάτων, των εντυπώσεων, των απόψεων που εκφράζουν οι δημιουργοί και ας απολαύσουμε ένα μοναδικό εικαστικό ταξίδι».

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥΣ

Αστυνομικοί που εκθέτουν τα έργα τους στην έκθεση, σε δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στην εμπειρία τους και μοιράστηκαν σκέψεις και συναισθήματα με το ευρύ κοινό, υπογραμμίζοντας πως η τέχνη αποτελεί μια διέξοδο στην καθημερινότητα και έναν τρόπο έκφρασης για τους ίδιους. Αρκετοί, αναγνωρίζοντας από πολύ νωρίς την αγάπη τους για την τέχνη παρακολούθησαν μαθήματα, ωστόσο πολλοί είναι αυτοδίδακτοι, που φτιάχνουν τα έργα τους με γνώμονα τον ψυχισμό, τη φαντασία τους και το μεράκι.

Η. ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΗ: ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

Η κ. Ηλιάννα Βασιλακάκη, εν ενεργεία αστυνομικός σε δηλώσεις της μίλησε για την ενασχόλησή της με τη ζωγραφική και την αγιογραφία ενώ εξέφρασε την πρόθεση να ασχοληθεί αποκλειστικά με την τέχνη στο μέλλον. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ασχολούμαι και με ζωγραφική και με αγιογραφία. Είμαι ερασιτέχνης όπως όλοι μας, κάποιοι έχουν πάρει μερικά μαθήματα και κάποιοι είναι αυτοδίδακτοι. Προσωπικά στην Αγιογραφία έχω πάρει μερικά μαθήματα αλλά η ζωγραφική είναι κάτι που κάνω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Είναι ένας τρόπος έκφρασης, ένας τρόπος να ξεφεύγεις από την καθημερινότητα, τα προβλήματα, βγάζεις τον εσωτερικό σου κόσμο. Σαν σχολή Αγιογραφίας είχα συμμετάσχει πριν από 15 χρόνια σε μια εκδήλωση αλλά δεν έχω παρουσιάσει ξανά τα έργα μου. Έχω άγχος αλλά δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η κριτική. Είναι κάτι που το κάνω γιατί με ευχαριστεί, μου αρέσει και θέλω να πιστεύω ότι αυτό φαίνεται από τα έργα. Προσωπικά και εφόσον μου το επιτρέψουν οι υπηρεσιακές μου υποχρεώσεις θα ήθελα κάποια στιγμή στο μέλλον όταν συνταξιοδοτηθώ να μπορέσω να κάνω πιο εντατικά μαθήματα και εξειδικευμένα και να ασχοληθώ αποκλειστικά και μόνο με την τέχνη».

Γ. ΚΑΡΑΒΙΩΤΗΣ: Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ

Ο Γιώργος Καραβιώτης, συνταξιούχος αστυνομικός, μίλησε για την ενασχόλησή του με τη Βυζαντινή Αγιογραφία, τονίζοντας μάλιστα πως συνηθίζεται να αποκαλείται «η ευλογημένη τέχνη των ουρανών». Συγκεκριμένα επεσήμανε: «Ασχολούμαι κυρίως ερασιτεχνικά με τη Βυζαντινή Αγιογραφία. Είναι μια προσπάθεια αναζήτησης, είναι η ευλογημένη τέχνη των ουρανών, όπως την αποκαλούμε γιατί προσπαθούμε μέσα από τα χρώματα, τα πινέλα την προσευχή να δώσουμε ή να απεικονίσουμε το θείο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και στην ουσία είναι μια προσευχή. Αυτή η προσευχή πρέπει να είναι σωστή για να δείξουμε το έργο που κάνουμε. Είναι μια συνεχής προσπάθεια. Προσπαθούμε να διδάξουμε και νέα άτομα να μάθουν αγιογραφικό σχέδιο, για να κάνουν αυτό που έκαναν και πάρα πολλοί παλιότεροι, να απεικονίζουν το θείο». Ερωτηθείς για το αν πρόκειται για την πρώτη συμμετοχή του σε έκθεση ο ίδιος τόνισε: «Μέσα στα έργα μου είναι ένα έργο που είχε συμμετάσχει το 2007 σε έκθεση στο Μπενάκειο με θέμα την εσχατολογία και ήταν αυτό που απεικόνιζε την παρουσία του σημείου του σταυρού πριν τη Δευτέρα παρουσία».

Ε. ΠΕΤΡΑΚΗ: ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΧΟΜΠΙ ΠΟΥ ΜΕ ΞΕΚΟΥΡΑΖΕΙ, ΜΕ ΓΟΗΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΓΕΜΙΖΕΙ

Η Ευαγγελία Πετράκη, εν ενεργεία αστυνομικός, ασχολείται τόσο με τη ζωγραφική όσο και με τη δημιουργία ξύλινων κατασκευών. Σε δηλώσεις της μίλησε για τη σημασία της τέχνης και της έκφρασης μέσα από αυτήν για την ίδια αλλά και το πεδίο του ενδιαφέροντός της στην τέχνη. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ζωγραφίζω και κάνω κατασκευές με ξύλα, με φυσικά υλικά. Τα μαζεύω από τη θάλασσα. Η ζωγραφική μου είναι πάνω σε μουσαμά με ακρυλικό, είναι ένα χόμπι που με ξεκουράζει, μου αρέσει, με γοητεύει και με γεμίζει. Την ώρα που ασχολούμαι αισθάνομαι πάρα πολύ όμορφα, χαλαρώνω γιατί είναι ο χρόνος που είναι αποκλειστικά δικός μου, κάνω αυτό που μου αρέσει πραγματικά. Δεν έχω κάνει πάρα πολλά έργα γιατί δεν έχω πολύ χρόνο. Αυτά τα κομμάτια που παρουσιάζω είναι αντιγραφή από γνωστούς ζωγράφους. Αγαπημένος μου είναι ο Μοντιλιάνι και ο Εγγονόπουλος και οι ξύλινες κατασκευές χρειάζονται φαντασία, διάθεση και κάποια εργαλεία. Είναι η πρώτη φορά που εκθέτω τα έργα μου, ήταν τυχαίο, μου το ζήτησαν οι συνάδελφοί μου και θεώρησα ότι δεν θα είναι κακό να ακούσω και την άποψη άλλων ανθρώπων. Έχω αγωνία φυσικά αλλά αισθάνομαι όμορφα γιατί συνολικά το αποτέλεσμα της έκθεσης είναι πάρα πολύ καλό, αν δεν ήξερα ότι είναι ερασιτεχνική δουλειά θα θεωρούσα ότι είναι επαγγελματίες καλλιτέχνες».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο σύνολό τους όλες οι δημιουργίες των συμμετεχόντων κέρδισαν τις εντυπώσεις και απέσπασαν θερμά σχόλια από όσους παρευρέθηκαν την Τετάρτη στα εγκαίνια της έκθεσης.

 

http://www.goodnet.gr/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis