Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, διοργάνωσε σήμερα (Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021) διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα:
«Η Ελληνική Αστυνομία μαζί με τη Γυναίκα»
Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης.
Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης στην ομιλία του τόνισε:
«Όταν ο κόσμος, οι κοινωνίες αποφασίσουν πραγματικά να απαλλαγούν από τους αποκλεισμούς στην ιδιωτική και δημόσια έκφανση της ζωής τότε μόνον ο κόσμος θα προοδεύει, θα ευημερεί πραγματικά.
Η Ελληνική Αστυνομία ως μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας σέβεται και τιμά την παρουσία της γυναίκας στην Αστυνομία και δίνει τις ίδιες ευκαιρίες στις γυναίκες αστυνομικούς για επαγγελματική καταξίωση. Αυτές τις αξίες – στάσεις ζωής, δεσμευόμαστε σήμερα, να συνεχίσουμε να υπηρετούμε.
Μόνο όταν κάποτε τα δικαιώματα, οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες στη ζωή θα είναι απόλυτα ισότιμα/ες για όλους τους ανθρώπους στη γη, χωρίς διακρίσεις φύλου, τότε και μόνο τότε, αυτή η ημέρα γιορτής δεν θα έχει διεκδικητικό χαρακτήρα ζωής.»
Ακολούθως στην ομιλία του ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, σημείωσε:
«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας την 8η Μαρτίου 2021 έρχεται σε μια ιδιάζουσα χρονική περίοδο χαρακτηριζόμενη από την πανδημία του κορωνοϊού, όπου ο γυναικείος ρόλος σε κοινωνικό, πολιτικό, επαγγελματικό και οικογενειακό επίπεδο εμφανίζεται πολυδιάστατος και η υποστήριξη και ενίσχυσή του είναι αναγκαία.
Η Ελληνική Αστυνομία σήμερα τιμά την Ελληνίδα γυναίκα, αλλά και τη γυναίκα αστυνομικό ως μέλος της αστυνομικής Οικογένειας. Η Ελληνική Αστυνομία με 8000 γυναίκες στο ένστολο και πολιτικό προσωπικό της αναγνωρίζει τα δικαιώματά τους, τις προστατεύει, τις ενισχύει στο ρόλο τους, τις αντιμετωπίζει ισότιμα και είναι δίπλα τους κάθε στιγμή. Κοινή υποχρέωση όλων συνιστά η διασφάλιση των δικαιωμάτων κάθε γυναίκας, η διαφύλαξη της ισότητας των δύο φύλων και η ενίσχυση και ενδυνάμωσή της ενώπιον κάθε απειλής.(…)
(…) Η Ελληνική Αστυνομία όντας μαζί με τη γυναίκα, μέσα από τη σημερινή εκδήλωση το 2021 προσπαθεί να την τιμήσει, και με πλουραλιστική θεματολογία προβάλλει το ρόλο της γυναίκας αστυνομικού ως πρώτης ανταποκρίτριας στη μάχη κατά του κορωνοϊού, κατά την αντιμετώπιση περιστατικών καταπάτησης των δικαιωμάτων της, κατά την προάσπιση των συνόρων μας και την εσωτερική ασφάλεια της Χώρας μας, ως ένστολης, καθώς και την ιεραρχική της εξέλιξη εντός του Σώματος, αναλύοντας τα επαγγελματικά της χαρακτηριστικά που την καθιστούν ολοκληρωμένη και αξιόλογη προσωπικότητα, η οποία μπορεί να συνδυάζει την πολλαπλότητα των ρόλων της ως μητέρας, συζύγου, αστυνομικού.
Ευχαριστώ όλες τις συναδέλφους που σήμερα είναι κοντά μας ως εκπρόσωποι κάθε γυναίκας στο Σώμα και είμαι πεπεισμένος ότι μέσα από το λόγο τους θα μας ενημερώσουν, θα μας ταξιδέψουν στην καθημερινότητά τους και θα μας πληροφορήσουν για τη μοναδική φύση της γυναίκας.
Σας ευχαριστώ!»
Τέλος, στο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, τόνισε:
«Η σημερινή ημέρα, καθιερωμένη ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι ημέρα αγάπης, εκτίμησης, σεβασμού και αναγνώρισης στη γυναικεία ύπαρξη και στους πολλαπλούς ρόλους της ως μητέρας, συζύγου και επαγγελματία.
Ημέρα που προβάλλεται η διαχρονικά ανεκτίμητη προσφορά της σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Μία επιπλέον υπενθύμιση του χρέους του κοινωνικού συνόλου απέναντι σε όλες ανεξαίρετα τις γυναίκες, για ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες, σε όλους αδιακρίτως τους τομείς της ζωής: στη δημόσια και πολιτική σφαίρα, στον τομέα της οικονομίας, της απασχόλησης, της οικογένειας, αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα.
Είναι, επίσης, μια υπενθύμιση της ευθύνης της Πολιτείας απέναντι στις χιλιάδες γυναίκες - θύματα κάθε μορφής εκμετάλλευσης, διακρίσεων, βίας και κακοποίησης και που οι γυναίκες και άνδρες αστυνομικοί μάχονται καθημερινά να τις προασπιστούν.
Ειδικότερα για τις γυναίκες στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας θα ήθελα να επισημάνω ότι έχουν κατορθώσει εργαζόμενες σκληρά, και παρά τις πολλαπλές υποχρεώσεις και κινδύνους, να διεκπεραιώνουν, με πλήρη επιτυχία, τα επιχειρησιακά και ιδιαιτέρως απαιτητικά καθήκοντά τους. Διαδραματίζουν, με τη συνεισφορά τους, σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας της χώρας, εμπνέοντας μας πολλές φορές με τις ιδιαίτερες ευαισθησίες και το πάθος τους.
Έχοντας κάνει σημαντικά βήματα προόδου στα ζητήματα ισότιμης μεταχείρισης των δύο φύλων, η γυναίκα αστυνομικός έχει αναβαθμιστεί σημαντικά στα κέντρα λήψης αποφάσεων εντός του Σώματος. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα. Και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε συνεχώς.
Σας εκφράζω τη βαθιά εκτίμηση και την προσωπική στήριξή μου για το πολυσύνθετο και αξιόλογο έργο που καθημερινά επιτελείτε.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς.
Εύχομαι σε εσάς και όλες τις γυναίκες υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.»
Εισηγήτριες στην εκδήλωση ήταν η Υποστράτηγος Πηνελόπη Μηνιάτη, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, η Ταξίαρχος Σοφία Λαμπροπούλου, Διευθύντρια της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας της Αστυνομικής Ακαδημίας, η Αστυνομικός Διευθυντής Γιαννούλα Χαλβατζή, από το Γραφείο Προϊσταμένου Επιτελείου Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, η Αστυνομικός Υποδιευθυντής Γεωργία Πατρωνούδη, της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και η Αστυνόμος Α΄ (Ε.Κ) Μερόπη Σαρηκώστα, Ψυχολόγος Υγειονομικού στα Κεντρικά Ιατρεία Αθηνών.
Επίσης εισηγήσεις πραγματοποίησαν η Αστυνόμος Β΄ Σταυρούλα Γουβαλάρη, Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Πολυγύρου Χαλκιδικής, η Υπαστυνόμος Β΄ Ελένη Πάσουλα, του Αστυνομικού Τμήματος Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, η Ανθυπαστυνόμος Αθανασία Φιλίππου, του Κέντρου Επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, η Ειδικός Φρουρός Σταματίνα Μάρκου, της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Βορειοανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής και η Συνοριακός Φύλακας Στυλιανή Τρυπιτσίδη του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας.
Την εκδήλωση συντόνισε η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Αστυνόμος Β’ Ιωάννα Ροτζιώκου, ενώ οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν αφορούσαν στη σεξουαλική παρενόχληση – κακοποίηση, όπου και παρουσιάστηκαν συμβουλές - οδηγίες για τα θύματα, στην ενδοοικογενειακή βία με θύματα γυναίκες, στην προστασία των θυμάτων από τις Αρχές και στην παρότρυνση να «σπάσουν τη σιωπή τους», καθώς επίσης και στο ρόλο της Γυναίκας Αστυνομικού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.