Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:35 | 16/01/2016
Η ενότητα κινδυνεύει, είπε, ενώ εντείνεται ο "λαϊκισμός και ο εθνικισμός" και κάλεσε τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να δείξουν αλληλεγγύη. "Η κατάρρευση του Σένγκεν θα είναι η αρχή του τέλους τους ευρωπαϊκού οικοδομήματος", δήλωσε. Τον Σεπτέμβριο του 2015, το ΕΚ στήριξε δύο προτάσεις έκτακτης ανάγκης για την μετεγκατάσταση 160.000 αιτούντων άσυλο, από τις χώρες εισόδου της ΕΕ στα υπόλοιπα κράτη μέλη. Ω
στόσο, μέχρι σήμερα, έχουν μετεγκατατασταθεί μόλις 272 άνθρωποι, με τον Επίτροπο Μετανάστευσης να δηλώνει ότι "όλα τα κράτη μέλη πρέπει να παίξουν το παιχνίδι" και να μην γίνονται αιχμάλωτοι της εθνικής πολιτικής τους ατζέντας. Οι κανόνες που ισχύουν σήμερα στην ΕΕ για τους πρόσφυγες προέρχονται από τους κανόνες του "Δουβλίνου", που μεταξύ άλλων προβλέπουν την διαχείριση όλων των αιτημάτων ασύλου από την χώρα εισόδου. Στη συζήτηση στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, όλοι συμφώνησαν ότι χρειάζεται βαθιά αναθεώρηση της νομοθεσίας, ενώ ο αρμόδιος για Επίτροπος για το μεταναστευτικό, θα προτείνει νέα μέτρα τον Μάρτιο.
Ο Βρετανός ευρωβουλευτής των Μεταρρυθμιστών Timothy Kirkhope, προειδοποίησε πως "δεν χρειαζόμαστε κινητοποιήσεις που θα έχουν το περίβλημα των πολιτικών. Ελπίζω ότι η αναθεώρηση του Δουβλίνου, θα αποτελέσει στέρεη κριτική". Η Σουηδέζα ευρωβουλευτής Anna Maria Corazza Bildt (ΕΛΚ), τόνισε ότι "πρέπει να κάνουμε τον διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που έχουν δικαίωμα για διεθνή προστασία και εκείνων που δεν έχουν" και το ΕΚ εργάζεται τώρα για τη δημιουργία καταλόγου με τις ασφαλείς χώρες προέλευσης, από όπου οι αιτήσεις για άσυλο θα είναι πολύ πιο δύσκολο να εγκριθούν αλλά και για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης.
Η Nathalie Griesbeck (Φιλελεύθεροι, Γαλλία), είπε ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ "πρέπει να φυλάσσονται κατάλληλα, προκειμένου να μην καταρρεύσει η Σένγκεν". Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτείνει να μετατραπεί η Frontex σε ένα κοινό σώμα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, το οποίο σε επείγουσες περιπτώσεις, θα μπορεί να αναπτύσσεται ακόμη και χωρίς την έγκριση του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, πρόταση για την οποία το ΕΚ έχει ήδη εκφράσει την ικανοποίησή του.
Ωστόσο, με τον κ. Αβραμόπουλο να προειδοποιεί ότι "αν δεν εμπλακούν και οι τρίτες χώρες, δεν υπάρχει ελπίδα", η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Birgit Sippel, των Σοσιαλιστών, αναρωτήθηκε αν αυτή η συνεργασία αποσκοπούσε στο να επιτρέψει την ομαλή διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος ή απλά για τους "κρατήσει εκεί". Στο ίδιο πνεύμα η Ska Keller (Πράσινοι), είπε ότι σύμφωνα με τις αναφορές, η Τουρκία "στέλνει ήδη τους πρόσφυγες πίσω στη Συρία", ως αποτέλεσμα της συμφωνίας με την ΕΕ. Ο διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων, οικονομικών μεταναστών και τρομοκρατών, που εκμεταλλεύονται την συριακή τραγωδία και προσπαθούν να γλιστρήσουν στην Ευρώπη, δε θα ήταν ποτέ εύκολος.
Για αυτό δημιουργούνται κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα και την Ιταλία, προκειμένου να εγγράφονται οι πρόσφυγες και εκεί πραγματοποιείται "λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων όλων των μεταναστών και έγκαιρη επιλογή και μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο". Ωστόσο, είναι ακόμα νωρίς και η Laura Ferrara (Ευρώπη τηςΕλευθερίας, Ιταλία), δήλωσε ότι "στην Ιταλία τα κέντρα υποδοχής δεν λειτουργούν και η διαδικασία ταυτοποίησης είναι πολύ αργή", ενώ για όσους δεν παίρνουν άσυλο δεν υπάρχει καμία βοήθεια ή συνοδεία πίσω στα σύνορα.
Ο κ. Αβραμόπουλος εξήγησε ότι τα κέντρα υποδοχής, είναι πράγματι ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και που ο ίδιος παρακολουθεί στενά και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από κάθε άλλη πολιτική επιλογή "όλα τα κράτη μέλη έχουν την ευθύνη να υποδεχθούν με αξιοπρεπή τρόπο τους πρόσφυγες". Επίσης, στη συζήτηση αναφέρθηκαν και οι πρόσφατες τραγωδίες, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και στην Κωνσταντινούπολη αλλά και τα γεγονότα γύρω από τους εορτασμούς της πρωτοχρονιάς στην Κολονία και αλλού.
Ο κ. Αβραμόπουλος, επέμεινε ότι είναι σημαντικό να διαχωρίζουμε τους πρόσφυγες από τους τρομοκράτες, ενώ η ευρωβουλευτής Vicky Maeijer (Ευρώπη των Εθνών, Ολλανδία), χαρακτήρισε τις ευρωπαϊκές πολιτικές "πολύ επικίνδυνες" και είπε ότι "πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα". Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κρίση δεν θα τελειώσει νωρίς.
Γνωρίζοντας αυτό η ΕΕ διαμορφώνει μια μεγάλη λίστα με "μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, προκειμένου να εφαρμόσει στο μέλλον ένα πιο βιώσιμο σύστημα", όπως είπε ο Επίτροπος, που θα συμπεριλαμβάνει ουσιαστική οικονομική βοήθεια προς εκείνους που επλήγησαν περισσότερο, το νομοθετικό πακέτο για τα σύνορα, αναθεώρηση του συστήματος της μπλε κάρτας, νέο σύστημα για την επανεγκατάσταση και την πρόταση για τα "'έξυπνα σύνορα", που αναμένεται τον Μάρτιο

www.dikaiologitika.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis