Με τίτλο «Ο κάθε Γάλλος θα πληρώσει 735 ευρώ, προκειμένου να διαγραφεί το ελληνικό χρέος», η συντάκτρια της εφημερίδας «Fifaro», Αλεξαντρίν Μπουγιέ, επιδίδεται σε μια άσκηση υπολογισμών, για να διαπιστώσει πόσο θα κοστίσει στην τσέπη κάθε Γάλλου πολίτη η μη αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.
Το θέμα της διαγραφής επανήλθε στην επικαιρότητα διότι, όπως λέει η συντάκτρια, ο επικεφαλής του «ακροαριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί μια μονομερή αναδιάρθρωση του χρέους, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μη ολική ή μερική αποπληρωμή».
Το ελληνικό χρέος που έχει φτάσει σήμερα στα 320 δισ., δηλαδή στο177% του ΑΕΠ, κρατείται από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης στο μεγαλύτερο μέρος του (85%), μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), διμερών δανείων, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, καθώς και των εθνικών κεντρικών τραπεζών, που κατέχουν το 8% του χρέους.
Τα δεδομένα αυτά, «δυσκολεύουν την αναδιάρθρωση του χρέους, γιατί θα γίνει εις βάρος των Ευρωπαίων φορολογούμενων» επισημαίνει η συντάκτρια. «Εάν η Ελλάδα αρνηθεί μονομερώς την αποπληρωμή του χρέους, οδηγείται εκ των πραγμάτων στην έξοδό της από την ευρωζώνη, που μεταφράζεται με καθαρές απώλειες για τα κράτη της ευρωζώνης» τονίζει.
Το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα εξοφληθούν κατά προτεραιότητα, διότι έχουν το καθεστώς «προτιμητέων πιστωτών», σημειώνει και προσθέτει, ότι θα απομείνουν τα διμερή δάνεια 52 δισ. ευρώ και οι πιστώσεις από το 2010 μέσω του ΕΤΧΣ, ύψους 141,8 δισ. ευρώ.
Η Γαλλία, συνεχίζει, έχει εγγυηθεί για το 21,8% των πιστώσεων από το ΕΤΧΣ, δηλαδή 31 δισ. ευρώ, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν τα 16,8 δισ. από διμερείς πιστώσεις, φθάνοντας συνολικά τα 47,8 δισ. ευρώ.
Η συντάκτρια έχει προφανώς διαιρέσει το συνολικό αυτό ποσό με τα 61 εκατομμύρια των Γάλλων πολιτών, για να συμπεράνει, ότι έναGrexit θα κοστίσει 735 ευρώ για την τσέπη κάθε Γάλλου πολίτη.
Για τη Γερμανία, ένας ανάλογος υπολογισμός οδηγεί σε ένα συνολικό ποσό 63,6 δισ. για ένα Grexit.
«Τα νούμερα αυτά ισοδυναμούν με λιγότερες μελλοντικές εισπράξεις για τα κράτη, πράγμα που ερμηνεύει την ένταση στις κυβερνήσεις όταν ακούν να μιλούν εκ νέου για Grexit ή για "κούρεμα"» καταλήγει η συντάκτρια της «Figaro».
thetoc.gr