Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:44 | 13/01/2022

Το γεγονός ότι η Όμικρον δίνει ηπιότερα συμπτώματα, δεν δικαιολογεί κανέναν εφησυχασμό τόνισε απόψε κατά την ενημέρωση του υπουργείου υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μάλιστα εξήγησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα, εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα και αρκετές νοσηλείες και αναφερόμενη στην Αττική είπε ότι ένας στους δύο που εισάγονται στα νοσοκομεία την τελευταία βδομάδα έχει μολυνθεί με Δέλτα. «Υπάρχει η Δέλτα και εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παρότι η ίδια αναφέρθηκε σε διεθνή μελέτη που δείχνει πως η νόσηση είναι ηπιότερη με την Όμικρον απ’ ότι με την Δέλτα -καθώς η μελέτη αυτή έδειξε ότι όσοι είχαν νοσήσει με Όμικρον είχαν 53% μικρότερη πιθανότητα να μπουν στο νοσοκομείο, 74% μικρότερη πιθανότητα να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ και 91% μικρότερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους- είπε ότι η μελέτη αυτή αφορά νεότερα και εμβολιασμένα άτομα και προσέθεσε: «Καλό είναι να παραμείνουμε επιφυλακτικοί για το πώς συμπεριφέρεται η Όμικρον σε μεγαλύτερες ηλικίες και ανεμβολίαστους, αλλά και τι συμβαίνει με την long covid».

Αναφερόμενη στα παιδιά και στο άνοιγμα των σχολείων είπε ότι, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την προηγούμενη Κυριακή ως την Τρίτη ελέγχθηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά και ο δείκτης θετικότητας σε αυτά παραμένει εξαιρετικά χαμηλός στο 1,4%.

Όπως είπε, με το συχνό testing τα παιδιά θα διαγνωστούν άμεσα και είναι πολύ πιθανό να διαγνώσουμε όλο και περισσότερους ασυμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς ασθενείς ανάμεσα στους γονείς τους, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε αν και υπάρχει αυξημένη προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, η αύξηση στις νοσηλείες των παιδιών είναι μικρή και δεν αφορά βαριά περιστατικά.

Αναφερόμενη στους δείκτες της πανδημίας, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι το φορτίο του ιού στην κοινότητα είναι εξαιρετικά υψηλό και ότι υπολογίζονται στους 230.000 τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα.

«Ο ιός κυκλοφορεί παντού και όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί» τόνισε και μίλησε για 31.000 κρούσματα κατά μέσο όρο κάθε μέρα, τις τελευταίες επτά ημέρες. Όπως είπε το ποσοστό θετικότητας είναι στο 9% με πτωτικές τάσεις τις τελευταίες ημέρες. Αυτό που είναι ξεκάθαρο πλέον «είναι μετακίνηση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες», τόνισε καθώς στις αρχές Δεκεμβρίου η ενδιάμεση ηλικία των κρουσμάτων ήταν τα 29 έτη και τώρα η ενδιάμεση ηλικία έχει μετακινηθεί κατά μία δεκαετία, στα 39 έτη.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, ένα στα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πλέον στις ηλικίες 35 έως 44 ετών. Οι νοσηλευόμενοι σε όλη τη χώρα φτάνουν τις 5.000 ενώ παρατηρείται 40% αύξηση των νοσηλειών την τελευταία εβδομάδα με 582 νέες εισαγωγές κατά μέσο όρο κάθε μέρα.

Επτά στους 10 νοσηλευόμενους είναι άνω των 55 ετών και ένας στους 6 είναι ανεμβολίαστος.

Όσον αφορά την πίεση στο ΕΣΥ, είπε ότι στις απλές κλίνες υπάρχει πληρότητα 67% και στις ΜΕΘ covid πληρότητα 88%.

Η ίδια προέβλεψε ότι θα παραμείνουν σταθερά γύρω στους 600 οι διασωληνωμένοι για τις επόμενες δύο εβδομάδες και ξεκαθάρισε ότι «ενώ υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες σε απλές κλίνες δείχνει να σταθεροποιείται η νοσηλεία στις ΜΕΘ».

Η κυρία Παπαευαγγέλου απαντώντας και σε σχετική ερώτηση για την γρίπη είπε ότι υπάρχουν ήδη θετικά κρούσματα γρίπης στη χώρα και συνέστησε να γίνει έστω και τώρα ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

Η ίδια μίλησε για τρία παιδιά που νοσηλεύονται με γρίπη τύπου Β και εξήγησε ότι «δεν θα θέλαμε την συννοσηρότητα της γρίπης με τον κορονοϊό γι’ αυτό καλό είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη να το πράξουν».

 

Το 2,5% του πληθυσμού αποτελούν ενεργά κρούσματα

Σταθερή πορεία με υψηλό αριθμό κρουσμάτων παρατηρείται, στην επικράτεια, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι το 2,5% του πληθυσμού αποτελούν ενεργά κρούσματα, ενώ αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά στοιχεία της επιδημίας: Σημαντική μετακίνηση νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες κάτι που σημαίνει βαριά νόσηση και διασπορά της "Όμικρον" εκτός των μεγαλουπόλεων.

Όπως ανέφερε, η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει σταθεροποίηση και για περίπου δύο εβδομάδες θα παραμείνει περίπου στους 600 ασθενείς.

Επίσης, είπε ότι τα νεότερα δεδομένα της παραλλαγής "Όμικρον" επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις για πιο ήπια νόσο.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis