Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:44 | 27/09/2015

Μπαράζ φορολογικών επιβαρύνσεων περιμένουν όλους σχεδόν τους κλάδους επαγγελματιών και απασχολούμενων, αλλά και τα νοικοκυριά, ήδη από την 1η  Οκτωβρίου. Η αρχή γίνεται με την επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η οποία θα εφαρμοστεί κανονικά και θα επανεξεταστεί από το Μάρτιο του 2016 για την απόδοσή του. 

Από 1 Οκτωβρίου θα αυξηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτών, ενώ θα αυξηθεί και η προκαταβολή φόρου στο 75% για τους επαγγελματίες. Στους αγρότες θα αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής στο 20% από 13% σήμερα, ενώ το 2017 θα αυξηθεί στο 26%.  

Από 1 Οκτωβρίου θα αυξηθεί και ο ΦΠΑ στα νησιά και θα επιβληθεί ο αυξημένος συντελεστής στα ξενοδοχεία. Ειδικά οι νησιώτες του Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σποράδες) δεν γνωρίζουν καν πόσο θα πληρώνουν σε λίγες ημέρες το ψωμί και το γάλα. 

Μετά τις 10 Οκτωβρίου –η τελευταία προθεσμία που έχει δοθεί στο υπουργείο Οικονομικών είναι η 26η Οκτωβρίου- θα πρέπει να σταλούν τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη δόση, περίπου 600 εκατ. ευρώ- θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τέλος Οκτώβρη.

Στις 15 Οκτωβρίου, θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα οι δόσεις για τους περίπου 850.000 φορολογούμενους που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Προφανώς οι δόσεις που θα πρέπει να καταβάλλονται από το τέλος Οκτώβρη και μετά θα είναι αυξημένες και λόγω της αύξησης των επιτοκίων αλλά και εξαιτίας της ρήτρας που προβλέπει μείωση στον αριθμό των δόσεων για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

"Ψαλίδι" 50% έρχεται και στο κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης.

Από την αρχή του νέου έτους αυξάνεται και ο φόρος στα εισοδήματα από ενοίκια, σε 15% από 11% για έως 12.000 ευρώ ετησίως και σε 35% από 33% για άνω των 12.000. Εντός του 2016 θα εξεταστεί η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ, τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων. 

Τα άμεσα μέτρα έως το τέλος του χρόνου

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει έως το τέλος του χρόνου να έχει ψηφίσει φορολογικό νομοσχέδιο με τα εξής μέτρα:

- Υποχρέωση των γιατρών να δέχονται πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

-Να εκπίπτουν από το φόρο οι ιατρικές δαπάνες, μόνο εάν έχουν πληρωθεί με κάρτα.

- Υποχρεωτικές συναλλαγές με κάρτες για συναλλαγές άνω των 100 ευρώ.

- Μείωση της φορολογίας σε όσες επιχειρήσεις έχουν τζίρο 80% από κάρτες. 

Πληροφορίες για νέα ενιαία κλίμακα φορολόγησης όλων των εισοδημάτων

 Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται να εξετάζει ακόμη την εφαρμογή μιας ενιαίας κλίμακας για όλους (μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες). 

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει και άλλο σχέδιο που προβλέπει αύξηση του αφορολόγητου από τα 9.000 στα 12.000 ευρώ, με αντίστοιχη αύξηση του φόρου σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ. 

Όσοι ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ θα φορολογούνται όμως σχεδόν από το πρώτο ευρώ, με ένα συντελεστή της τάξης του 5-6%.  

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis