Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:29 | 28/01/2016

Διορία έως την επόμενη εβδομάδα έχουν δώσει οι ΗΠΑ σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, προκειμένου να λάβουν μέτρα κατά του εμπορίου πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Σύμφωνα με το Politico, σε διαφορετική περίπτωση τα εν λόγω κράτη διακινδυνεύουν να απολέσουν τα ταξιδιωτικά δικαιώματά τους χωρίς βίζα στις ΗΠΑ.

Η απειλή αποτελεί απάντηση στις αυξανόμενες προειδοποιήσεις αναφορικά με απολεσθέντα ή κλεμμένα έγγραφα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχουν διπλασιαστεί σε αριθμό την τελευταία πενταετία. Ο αριθμός των πλαστογραφημένων διαβατηρίων στη Μέση Ανατολή αποτελεί επίσης μία αυξανόμενη ανησυχία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Interpol διαθέτει στοιχεία για 250.000 κλεμμένα ή απολεσθέντα συριακά ή ιρακινά διαβατήρια, συμπεριλαμβανομένων κενών εγγράφων.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας κάνουν λόγο για μία «επιδημία» που έχει δημιουργηθεί από μία απότομη άνοδο της ζήτησης από αιτούντες άσυλο - και από τρομοκράτες όπως οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, δύο εκ των οποίων έφεραν πλαστά έγγραφα.

Στον απόηχο των φονικών επιθέσεων στο Παρίσι, οι ανησυχίες του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας αναφορικά με τους ελέγχους όσων ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν σε τέτοιο βαθμό που έδωσε διορία σε Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα έως την 1η Φεβρουαρίου προκειμένου να κλείσουν «σημαντικά παραθυράκια» διαφορετικά θα χάσουν την πρόσβασή τους στο αμερικανικό πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης βίζας.

Σύμφωνα με το Politico, το πρόγραμμα επιτρέπει ετησίως σε περίπου 20 εκατ. ανθρώπους από 38 χώρες, οι περισσότερες εκ των οποίων ευρωπαϊκές, να εισέλθουν στις ΗΠΑ για επαγγελματικούς λόγους ή διασκέδαση, χωρίς βίζα.

Την προσεχή εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jeh Johnson, θα ενημερώσει τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα για την πρόοδο που έχουν σημειώσει αυτές οι χώρες επί του θέματος.

Όπως αναφέρει το Politico, αναφορικά με την έκδοση πλαστών διαβατηρίων, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εντοπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα σε δύο εκ των πέντε κρατών: Στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Διαβάστε περισσότερα στο zougla.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis