Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και ιδιαίτερα η βαλκανική οδός, που ακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι πέρυσι, κατευθυνόμενοι από την Ελλάδα προς την Ευρώπη, είναι στο επίκεντρο της «μίνι» Συνόδου Κορυφής, που είναι σε εξέλικη στη Βιέννη.
Με την «τραυματισμένη» Ανγκελα Μέρκελ- έπειτα από τις ήττες που κατέγραψε στις περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία πληρώνοντας της στάση της απέναντι στην κρίση- από τη μία, και τη σκληρή στάση ηγετών όπως ο Ούγγρος Βίκτορ Ορμπαν από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει την άμεση επιτάχυνση στη μετεγκατάσταση των προσφύγων και την ενίσχυση της συνεργασίας με την Frontex στο Αιγαίο και τα βόρεια σύνορα.
Στη Σύνοδο μετέχουν 10 χώρες, οι Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, ΠΔΓΜ, Σερβία και τη Σλοβενία. Ακόμη μετέχουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Τουσκ: Να βεβαιωθούμε ότι έχει κλείσει για τα καλά η βαλκανική οδός
Κλειδί στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι η ανάκτηση αποτελεσματικού ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ προσερχόμενος στη συνάντηση. «Προφανώς, μία σημαντική προϋπόθεση για αυτό είναι η στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στα Βαλκάνια με την Τουρκία. Σήμερα πρέπει να επιβεβαιώσουμε, πολιτικά και πρακτικά, ότι η βαλκανική οδός της παράτυπης μετανάστευσης έχει κλείσει για τα καλά», πρόσθεσε.
Αβραμόπουλος: Η αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι χρειάζεται κοινή και ευρωπαϊκή προσέγγιση, σημειώνοντας ότι η αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ
«Το αποτέλεσμα των συζητήσεων που γίνονται και που θα ακολουθήσουν πρέπει να είναι η επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ μας και οι απελπισμένοι άνθρωποι να τύχουν αντιμετώπισης με ανθρωπισμό και αξιοπρέπεια», τόνισε ακόμη ο Επίτροπος.
Τα ελληνικά αιτήματα
Στη Σύνοδο, η Ελλάδα- σύμφωνα με το ΑΠΕ- θα τονίσει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη της:
- Αμεσης επιτάχυνσης των μετεγκαταστάσεων
- Εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων με τις χώρες προέλευσης για επιστροφές
- Αμεσης αύξησης των στελεχών του Ευρωπαϊκού Γραφείου για το Ασυλο (EASO) για στήριξη της Υπηρεσίας Ασύλου στην χώρα μας
- Ενίσχυσης συνεργασίας με την Frontex τόσο στο Αιγαίο, όσο και στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές ότι οι παράνομες οδοί έχουν κλείσει και έχουν αντικατασταθεί με νόμιμες
- Αμεσης εφαρμογή της απόφασης για Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή
Ακόμη, στις ελληνικές θέσεις είναι η αύξηση της υποστήριξης προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες, ενίσχυση των επιστροφών ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και της επανεγκατάστασης και επαναπροώθησης όλων εκείνων που την χρειάζονται και αύξηση των πρωτοβουλιών αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης.
Κερν: Η Αθήνα λίγο-πολύ αντέχει ακόμη
Ο Αυστριακός Καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, που προετοιμάζεται να κλείσει τα σύνορα της χώρας αν χρειαστεί, όπως αναφέρει το AFP, δήλωσε ότι ο στόχος της Συνόδου είναι κατανοηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Βαλκάνια. «Η Αθήνα είναι ακόμη, λίγο πολύ, ικανή να χειριστεί την κατάσταση. Αλλά η πίεση θα αυξηθεί», δήλωσε στην Standard.
Την Πέμπτη, ο Ορμπαν ζήτησε να απελαθούν όλοι οι παράτυποι μετανάστες από την ΕΕ, σε «μεγάλα προσφυγικά στρατόπεδα», σε νησί, ή στη Βόρεια Αφρική, όπου θα μπορούσαν να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου τους.
Συνολικά 60.806 πρόσφυγες στην Ελλάδα
Την ώρα που συγκεντρώνονταν οι ηγέτες στη Βιέννη για τη μίνι Σύνοδο Κορυφής, στην Ελλάδα παραμένουν εγκλωβισμένοι 60.806 πρόσφυγες.
Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, δεν υπήρξαν νέες αφίξεις έως σήμερα το πρωί, ενώ τα νησιά του Αιγαίου ασφυκτιούν, φιλοξενώντας 13.928 άτομα, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τη χωρητικότητα των υποδομών (7.450).
Deutsche Welle: Μη βιώσιμη η κατάσταση στη Λέσβο
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της Deutsche Welle, μετά από αυτοψία στη Μόρια έπειτα από την καταστροφική φωτιά, κάνει λόγο για σχεδόν μη βιώσιμη κατάσταση στη Λέσβο. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει μετατρέψει το νησί σε μία φυλακή, με σύστημα που καταρρέει. Η διαδικασία ασύλου είναι αργή, οι πρόσφυγες πιστεύουν ότι γίνονται διακρίσεις ανάλογα με τις χώρες καταγωγής, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.
«Το μέρος είναι απαίσιο. Είναι μία φυλακή. Οι συνθήκες απαίσιες. Δεν έχουμε νερό στα ντους, κάποιες φορές αναγκαζόμαστε να πάμε στα χωράφια για τις ανάγκες μας, γιατί είναι φρικιαστική η μυρωδιά και η υγιεινή στις τουαλέτες», είπε ένας Νιγηριανός στην Deutsche Welle.
Μετά από τη φωτιά της Δευτέρας, που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του hotspot, είναι ορατός ο εκνευρισμός των προσφύγων, που αυξάνεται εδώ και καιρό, σημειώνει το δημοσίευμα. Οι περισσότεροι Αφρικανοί δηλώνουν ότι τους κακομεταχειρίζονται οι υπηρεσίες ασύλου εκεί, οι οποίες- όπως ισχυρίζονται- δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τα αιτήματά τους και δίνουν προτεραιότητα σε πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή.
«Δεν είμαστε πολίτες, είμαστε πρόσφυγες... ή στην πραγματικότητα δεν είμαστε ούτε αυτό. Στη Μόρια είμαστε φυλακισμένοι», λένε ο Ομάρ από τη Σομαλία και ο Γουαλά από την Ερυθραία.
www.iefimerida.gr