Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 20/07/2015

Οπτικό υλικό ύποπτων εμπρηστών, στην περιοχή του Καρέα, ερευνούν οι αξιωματικοί του Ανακριτικού Τμήματος του Πυροσβεστικού Σώματος σε συνδυασμό με τις μαρτυρίες κατοίκων για ύποπτες κινήσεις ατόμων και οχημάτων στα δύο τουλάχιστον σημεία όπου ξέσπασαν τα μέτωπα και ακούστηκαν εκρήξεις φιαλιδίων προπανίου. Για την περιοχή της Λακωνίας και συγκεκριμένα το Φαρακλό, όπου φαίνεται να ξέσπασε το αρχικό μέτωπο, υπάρχουν κάποιες αντίστοιχες ενδείξεις, ωστόσο εξετάζεται και το ενδεχόμενο η φωτιά να ξέσπασε από ηλεκτροφόρα καλώδια, τα οποία κόπηκαν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. 

Τα αρμόδια στελέχη εξετάζουν εικόνες από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων και σπιτιών καθώς και από δημόσιες κάμερες, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Βύρωνα. Η πρώτη εστία της μεγάλης πυρκαγιάς ξεπήδησε στη συμβολή των οδών Κισσού και Ιριδος, ανάμεσα στο Νεκροταφείο και τη Λεωφόρο Κατεχάκη, στους πρόποδες του Υμηττού. Οι αξιωματικοί του Ανακριτικού Τμήματος εξετάζουν το υλικό που έχουν συλλέξει μέχρι στιγμής και, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, έχουν εντοπίσει κάποιες ύποπτες κινήσεις ατόμων και οχημάτων σε σημεία κοντά στο δάσος της περιοχής. Επιχειρούν να ταυτοποιήσουν πρόσωπα και οχήματα προκειμένου αρχικά να διακριβώσουν αν δικαιολογείται η παρουσία τους στους συγκεκριμένους χώρους και στη συνέχεια να τους προσεγγίσουν και να τους εξετάσουν για να διαπιστώσουν αν σχετίζονται με την πρόκληση της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, στα σημεία όπου ξεκίνησαν τα μέτωπα της φωτιάς έχουν εντοπιστεί φιάλες προπανίου και κάποια κομμάτια υφασμάτων, τα οποία εξετάζονται για να εξακριβωθεί αν είναι αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την πρόκληση της φωτιάς.

174% αύξηση πυρκαγιών τον Απρίλιο

Αύξηση κατά 55,4% παρουσιάζουν οι πυρκαγιές το πρώτο 4μηνο του 2015 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, δείγμα της δύσκολης αντιπυρικής περιόδου, που έχει ξεκινήσει εν μέσω σημαντικών προβλημάτων σε προσωπικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και εναέρια μέσα.

Οι πολλές βροχές έχουν φουντώσει τη χαμηλή βλάστηση στα δάση, με τους τοπικούς φορείς για άλλη μια χρονιά να έχουν «ακαθάριστα» δάση και ρέματα. Τα επίσημα στοιχεία του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος δείχνουν πως «οι Ελληνες καίνε τα δάση τους» είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση. Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν νομοί -Σέρρες, Κεφαλλονιά, Θεσπρωτία, Αιτωλοακαρνανία, Ρέθυμνο- στους οποίους το 80-95% των πυρκαγιών οφείλεται σε εμπρησμούς. 

Ανησυχητική είναι η εκτόξευση του αριθμού των πυρκαγιών τον περασμένο Απρίλιο, ο οποίος κατεξοχήν είναι ο μήνας που οι αγρότες καίνε κλαδιά. Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης τονίζει ότι σε τρεις φωτιές που ξέσπασαν τον περασμένο Απρίλιο σε Σάμο, Ρέθυμνο και Σπάρτη συνελήφθησαν ισάριθμα άτομα ως υπαίτιοι. Πρόκειται για αγρότες που έβαλαν φωτιά από αμέλεια καίγοντας χόρτα. «Τον Απρίλιο είχαμε αύξηση κατά 174% στις πυρκαγιές, ποσοστό που συνεπάγεται περίπου 650 περισσότερες περιπτώσεις. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ότι σε αρκετούς νομούς, όπως για παράδειγμα στην Ηλεία, το 95% των αγροτικών πυρκαγιών είναι εκ προθέσεως», προσθέτει ο κ. Γκουρμπάτσης.
Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί αυτή η μάστιγα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημοσιοποίησε τηλεοπτικά σποτ για την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης, τα οποία σε συνεργασία με τις ναυτιλιακές εταιρίες θα παίζουν όλο το καλοκαίρι στις οθόνες των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια από και προς τα νησιά.


«Ηλικιωμένα» αεροπλάνα 

Μετά την καθήλωση του Καναντέρ CL-215, που έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Φαρακλό Λακωνίας, ο αριθμός των υπέργηρων αεροσκαφών είναι πλέον 12. Για άλλη μια χρονιά το μεγαλύτερο πρόβλημα του Πυροσβεστικού Σώματος είναι τα γερασμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη, που εμφανίζουν συχνότερα βλάβες, καθηλώνονται περισσότερες φορές στο έδαφος για συντήρηση και ανεβάζουν το ποσοστό επικινδυνότητας για τους πιλότους τους. 

Τα 12 Καναντέρ CL-215, σύμφωνα με στοιχεία του αρχηγείου του Π.Σ., έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια επιχειρήσεων, με τα περισσότερα να παρουσιάζουν μεγάλο ποσοστό βλαβών κατά τη διάρκεια των απογειώσεων, ενώ η επισκευή τους είναι εξίσου δαπανηρή, καθώς τα ανταλλακτικά κοστίζουν αρκετές χιλιάδες ευρώ. Από τα πιο καινούργια Καναντέρ CL-415, ηλικίας 15 ετών, με δυνατότητα ρίψης 6 τόνων νερού, σε πτητική λειτουργία βρίσκονται πέντε από τα συνολικά οκτώ. Φέτος βοηθούν το εναέριο πυροσβεστικό έργο τα δύο ιδιόκτητα Super Puma, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταφορά προσωπικού αλλά και για κατάσβεση καθώς μπορούν να φέρουν κάδο.


Ρούχα και λάστιχα

Οι ελλείψεις, ωστόσο, δεν αφορούν μόνο στα εναέρια μέσα. Υπάρχουν πυροσβέστες που δεν έχουν ούτε δεύτερη φόρμα σε περίπτωση που θέλουν να αλλάξουν αυτή που φοράνε, με τις ελλείψεις στα μέσα ατομικής προστασίας να είναι και φέτος ορατές. 

«Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου προκειμένου πριν τελειώσει η φετινή αντιπυρική περίοδος να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την προμήθεια ατομικού εξοπλισμού για το προσωπικό -κράνη, στολές, άρβυλα- αλλά και η για την προμήθεια εξοπλισμού για τα μηχανοκίνητα μέσα (λάστιχα και ανταλλακτικά). Δίνουμε μάχη με το χρόνο», δήλωνε ο Τάσος Μαυρόπουλος, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

«Η χαμηλή βλάστηση, που είναι και η καλύτερη καύσιμη ύλη, έχει φουντώσει για τα καλά, ενώ στην ύπαιθρο δεν υπάρχουν οι χειρώνακτες που θα καλλιεργήσουν χωράφια. Ετσι, μεσαίας έντασης πυρκαγιές μπορούν να κάψουν τεράστιες εκτάσεις. Οι πυροσβέστες, πάντως, ακόμα και με πενιχρά μέσα θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό», εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Φίλιππος Παντελεάκος.

Η παραπάνω κατάσταση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διαρκή μείωση της χρηματοδότησης που προβλέπει ο Προϋπολογισμός για την Πυροσβεστική. Φέτος τα χρήματα ήταν κατά 10-15% λιγότερα σε σχέση με τα ούτως ή άλλως μειωμένα του 2014 με τις συνέπειες να είναι ορατές. Καθυστέρηση παρατηρείται στις επικείμενες προσλήψεις 1.500 συμβασιούχων πυροσβεστών, όπως και στις διαδικασίες κάλυψης των 230 περίπου κενών στους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης. Η πολιτική ηγεσία έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στις απαιτούμενες προσλήψεις, οι οποίες, πάντως, παρότι κρίνονται σωτήριες, δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί. 


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]


Το θέμα δημοσιεύθηκε στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής»

http://www.e-typos.com/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis