Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:48 | 02/05/2015

 

Θρησκευτικούς, ιατρικούς αλλά και... ιδεολογικούς λόγους προβάλλει, για να αιτιολογήσει την άρνησή του να φορέσει το ηλεκτρονικό «βραχιόλι», ο καταδικασθείς σε πολλάκις ισόβια για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17Ν», Σάββας Ξηρός.

Οπως δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε από τον Κορυδαλλό στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε», ο Σάββας Ξηρός δεν προτίθεται να κάνει χρήση του νέου νόμου, που προβλέπει υπό συγκεκριμένους όρους αποφυλάκιση και έκτιση της ποινής κατ’ οίκον με τη χρήση του «βραχιολιού».

Σύμφωνα με τον Σάββα Ξηρό, ο βασικός λόγος της άρνησής του είναι οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις καθώς, όπως είπε, το «βραχιολάκι περιγράφεται στην Αποκάλυψη ως μέσον χωρίς το οποίο δεν μπορεί κάποιος να μετέχει στην κοινωνική ζωή και τείνει να επιβληθεί σε όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες». Παράλληλα, ο πολυισοβίτης επικαλείται ιατρικούς λόγους καθώς, όπως είπε, το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης δεν θα του επιτρέπει να υποβληθεί σε απαραίτητες για την υγεία του εξετάσεις όπως είναι το καρδιογράφημα, η μαγνητική και η αξονική τομογραφία. Στις ιατρικές επιπτώσεις της ηλεκτρονικής επιτήρησης αναφέρθηκε (ΜΕGA) και ο συνήγορός του Σπύρος Φυτράκης, ο οποίος εκτίμησε ότι η χρήση του θα έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στην υγεία του πολυτραυματία.

Ο Σάββας Ξηρός, πάντως, εμφανίστηκε μάλλον θετικός στα προβλεπόμενα από τη νέα διάταξη. «Προτίθεμαι να μην το δεχτώ, χωρίς να θέλω να πω τίποτα για τον καινούργιο νόμο. Ο νέος νόμος πέρασε με δυσκολία και η κυβέρνηση φάνηκε να δείχνει αποφασιστικότητα και αντοχή», είπε.

Ο ίδιος, πάντως, αναφέρθηκε και σε ιδεολογικούς - κοινωνικούς προβληματισμούς, οι οποίοι πλαισιώνουν την άρνησή του. «Αυτός ο τρόπος επιτήρησης προσπαθεί να επιβληθεί με κάθε τρόπο στη σύγχρονη κοινωνία. Δηλαδή το να δοκιμάζεται πιλοτικά αυτό το σύστημα σε κατάδικο, σε κρατούμενο... κάνουν δηλαδή ένα πείραμα σε πραγματικές συνθήκες για να επεκταθεί και σε άλλους ευαίσθητους τομείς, όπως έγινε το 2004 με τα βιομετρικά στοιχεία στα αεροδρόμια, τα οποία σήμερα έχουν επεκταθεί και στις τράπεζες και σε άλλα». «Θα υπάρχει μια γενική επιτήρηση και από εκεί που υποτίθεται ότι το σύστημα κοιτάει τον άνθρωπο, ξαφνικά ο άνθρωπος θα γίνει μια κουκίδα σε μια οθόνη, μ’ έναν πλήρη έλεγχο κίνησής του», κατέληξε.

 

http://www.kathimerini.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis