Ο Δήμος Λαρισαίων εκτιμάται πως θα είναι από τους ελάχιστους δήμους πανελλαδικά, που θα προχωρήσουν στην επανασύσταση της αποδεκατισμένης Δημοτικής Αστυνομίας, αφού από τους 49 υπηρετούντες το 2013, δικαίωμα επιστροφής έχουν σήμερα μόνοι οι 22 της ΕΛ.ΑΣ.
Στα χαρτιά, για τους περισσότερους δήμους της χώρας, εκτιμάται προκαταβολικά πως θα μείνει η Δημοτική Αστυνομία, η επανασύσταση της οποίας προβλέπεται από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών (ν. 4325 /15) που ψηφίσθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Δυο χρόνια μετά το «λουκέτο» στη Δημοτική Αστυνομία (τον Ιούλιο του 2013 ) οι υπηρετούντες σε αυτή, μετά από 8 – 9 μήνες διαθεσιμότητας, βρέθηκαν να υπηρετούν στις Φυλακές, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ελάχιστοι έμειναν στους Δήμους και κάποιοι μετατάχθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ. Για τους τελευταίους είναι, που, με το νομοσχέδιο Βούτση - Κατρούγκαλου, δίνεται η δυνατότητα να φύγουν από την ΕΛ.ΑΣ. και να επιστρέψουν στη Δημοτική Αστυνομία.
Η προαιρετική ωστόσο εφαρμογή του νόμου, ο υπολογισμός της 10ετίας κλπ, στην πράξη αναμένεται να καταστήσουν ανενεργή την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας. Ο Δήμος Λαρισαίων για παράδειγμα, πριν δυο χρόνια διέθετε 49 δημοτικούς αστυνόμους και δυνατότητα επιστροφής έχουν πλέον μόνο οι 22 υπηρετούντες σήμερα στην ΕΛ.ΑΣ.
Ακόμη και όλοι να επιστρέψουν, η νέα Δημοτική Αστυνομία θα έχει αποδυναμωθεί ουσιαστικά. Ο Δήμος Ελασσόνας διέθετε 5 αστυνόμους ή ο δήμος Φαρσάλων έναν, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι οι νέες υπηρεσίες ακόμη και να επανασυσταθούν θα διακριθούν από... ελλείψεις προσωπικού και μέσων.
ΛΑΘΗ
Το 2013, η τότε κυβέρνηση Σαμαρά, στο πλαίσιο της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων (ν.4172/13) εν μία νυκτί διαλύει τη δημοτική αστυνομία, με τις επιπτώσεις να είναι εμφανείς σε πόλεις όπως η Λάρισα αφού – σε συνδυασμό με την αποσπασματική αστυνόμευση – το κυκλοφοριακό χάος επανέρχεται στο κέντρο της πόλης (σταθμεύσεις σε πεζοδρόμια κλπ), ενώ οι ΟΤΑ χάνουν σημαντικά έσοδα από μη βεβαιώσεις παραβάσεων (σταθμεύσεις, καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων κ.ά.).
Από τους 49 δημοτικούς αστυνόμους της Λάρισας, οι 22 καταλήγουν στην ΕΛ.ΑΣ. μετά από 10 μήνες διαθεσιμότητας που είχε ως αποτέλεσμα να πληρώνονται το 75% του μισθού τους χωρίς να παράγουν έργο. Οι δημοτικοί αστυνόμοι εντάσσονται στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. όπου επίσης δεν παράγουν κανένα έργο με ευθύνη της τότε πολιτικής ηγεσίας αφού το πολυσυζητημένο Π.Δ. περί αρμοδιοτήτων, καθυστερεί να εκδοθεί και όταν εκδίδεται, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, δεν εφαρμόζεται καθώς εκλέγεται νέα κυβέρνηση.
Τα «λάθη» των προηγούμενων κυβερνήσεων επιχειρεί να διορθώσει με ένα ακόμη «λάθος» η σημερινή κυβέρνηση καθώς κυριαρχεί η άποψη ότι οι δημοτικοί αστυνόμοι, «πρέπει» να φύγουν από την ΕΛ.ΑΣ. (με εξαίρεση 350 θέσεις), ενώ στους δήμους δίνεται η δυνατότητα να αποφασίσουν «προαιρετικά» (με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων) εάν θα επανασυστήσουν την υπηρεσία.
Ετσι από τους 22 υπηρετούντες σήμερα στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», οι 15 τουλάχιστον επιθυμούν να επιστρέψουν στη Δημοτική Αστυνομία, έχοντας επιφυλάξειςγια το μέλλον τους στην ΕΛ.ΑΣ. αφού δεν αποσαφηνίζεται σε ποιες υπηρεσίες θα ενταχθούν, αν θα έχουν αμετάθετο κλπ.
ΔΗΜΟΙ
Ο Δήμος Λαρισαίων λοιπόν, σύμφωνα με τον νέο νόμο συζητά το θέμα («Λήψη απόφασης για επανασύσταση θέσεων Δημοτικών Αστυνόμων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 4325/2015 στο Δ. Λαρισαίων») στο Δημοτικό Συμβούλιο της ερχόμενης Τρίτης και είναι βέβαιο ότι επιθυμεί την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, σε μια προσπάθεια να ελέγχει με δική του υπηρεσία, το κέντρο, τα τραπεζοκαθίσματα κλπ. Αν και από τη λήψη της απόφασης μέχρι να βγούνε ξανά στους δρόμους οι δημοτικοί αστυνόμοι, μάλλον θα περάσει καιρός…
Για τους άλλους δυο δήμους (Ελασσόνας, Φαρσάλων) του νομού δεν είναι βέβαιο αν και ο δήμος Ελασσόνας εξέδωσε προχθές πρόσκληση σημειώνοντας πως «μετά τη δημοσίευση του Ν. 4325 /11-05-2015 και βάσει του άρθρου 19 «Επανασύσταση Δημοτικής Αστυνομίας», ο Δήμος Ελασσόνας ενημερώνει τους ενδιαφερομένους, που επιθυμούν να καταλάβουν την αρχική τους θέση που ανασυστάθηκε, να καταθέσουν σχετική αίτηση εντός 10 ημερών (έως και 21 Μαΐου), στο Πρωτόκολλο του Δήμου».
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ
Στο άρθρο 19 του επίμαχου ν. 4325 /15 («Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης, Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις») σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «επανασυστήνονται αυτοδικαίως οι θέσεις και οι κλάδοι ΠΕ Δημοτικής Αστυνομίας, ΤΕ Δημοτικής Αστυνομίας, ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας και ΥΕ Δημοτικής Αστυνομίας».
Ωστόσο 350 από αυτούς θα παραμείνουν στην ΕΛ.ΑΣ. καθώς προβλέπεται ότι «κατ’ εξαίρεση τριακόσιες πενήντα θέσεις από τις συσταθείσες καταλαμβάνονται από ισάριθμους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς που είχαν ενταχθεί στην Ελληνική Αστυνομία με την ίδια απόφαση» εφόσον υποβάλλουν σχετική αίτηση εντός δέκα ημερών από τη δημοσίευση του νόμου Βούτση στην Υπηρεσία στην οποία υπηρετούν.
Αν ο αριθμός των αιτήσεων υπερβεί τις 350 θέσεις, τότε η επιλογή θα πραγματοποιηθεί με αντικειμενικά κριτήρια (πτυχίο, ξένες γλώσσες, προϋπηρεσία, ειδικές γνώσεις, ηλικία κ.λπ.). Για τους 350 της ΕΛ.ΑΣ. με νεότερη υπουργική απόφαση θα διευθετηθούν εκκρεμότητες όπως η εκπαίδευση, η στολή κ.ά.
Η «ελαστικότητα» του νόμου Βούτση, ουσιαστικά αποδυναμώνει την ίδια την πρόθεση της επανασύστασης καθώς στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι «με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να αποφασιστεί η μη επανασύσταση Υπηρεσίας Δημοτικής Αστυνομίας».
Μάλιστα «στην περίπτωση αυτή οι θέσεις δημοτικών αστυνομικών που είχαν επανασυσταθεί καταργούνται και όσοι τις κατείχαν κατατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες των οικείων δήμων με βάση τα τυπικά τους προσόντα είτε και εφόσον έχουν τοποθετηθεί λόγω άλλης ρύθμισης (π.χ. εξαίρεσης από τη διαθεσιμότητα, ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα, μετάταξη κ.λπ.) σε θέση άλλου κλάδου μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις αυτές εφόσον το επιθυμούν ή με αίτηση που κατατίθεται μέσα σε δέκα ημέρες από τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβούλιου» να καταλάβουν δηλαδή προβλεπόμενες θέσεις.
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
Προβλέπεται επίσης ότι «οι δημοτικοί αστυνομικοί οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή είχαν απολυθεί και επανατοποθετήθηκαν μέσα από τον μηχανισμό της κινητικότητας σε άλλες θέσεις εργασίας του δημόσιου τομέα, καθώς και όσοι έχουν τοποθετηθεί λόγω άλλης ρύθμισης (π.χ. εξαίρεσης από τη διαθεσιμότητα, ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα, μετάταξη κ.λπ.) σε θέση άλλου κλάδου μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις αυτές εφόσον το επιθυμούν και στην περίπτωση κατά την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει θετικά για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας.
Στην περίπτωση μη επανασύστασης κατά τα προαναφερόμενα της Δημοτικής Αστυνομίας παρέχεται η δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια με απόφασή τους να καθορίζουν τις αρμοδιότητες που έχουν σχέση με την εύρυθμη λειτουργία της πόλης τους (κατάληψη πεζοδρομίων, εφαρμογή κανονιστικών αποφάσεων Δημοτικού Συμβουλίου κ.λπ.) και δεν θα ασκούνται από την Ελληνική Αστυνομία, τις Διευθύνσεις και τους επιφορτιζόμενους διοικητικούς υπαλλήλους που θα τις ασκούν, με ταυτόχρονη αποτύπωσή τους στους Εσωτερικούς Οργανισμούς Λειτουργίας των δήμων».
Ο νέος νόμος αφήνει τέλος ένα ακόμη «παράθυρο» για την αποδυνάμωση των νέων δημοτικών αστυνομιών αφού προβλέπει πως «μετά τη συμπλήρωση δέκα ετών συνολικής υπηρεσίας στην Υπηρεσία Δημοτικής Αστυνομίας ενός ή περισσοτέρων δήμων μπορεί να διενεργείται μετάταξη των υπαλλήλων σε άλλους κλάδους ή η ανάθεση άλλων καθηκόντων, σύμφωνα με το Ν.3584/2007 (Α’ 143), όπως ισχύει κάθε φορά» διευκρινίζοντας ότι «ο υπολογισμός της δεκαετίας ξεκινά από την αρχική πρόσληψή τους ή μετάταξή τους σε Υπηρεσία Δημοτικής Αστυνομίας, χωρίς να υπολογίζεται το χρονικό διάστημα που διανύθηκε από 23.9.2013 μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
http://www.eleftheria.gr