Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:58 | 06/02/2015

 

«Πολλές προσδοκίες και αναμονή για επίλυση των βασικών θεσμικών προβλημάτων στη λειτουργία και οργάνωση των Σωμάτων Ασφαλείας και ειδικά στον οργανισμό της Ελληνικής Αστυνομίας δημιουργούνται από τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης. Ειδικότερα, πολλές ελπίδες μάς φέρνει ο νέος Αναπλ. Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Ιωάννης Πανούσης, ο οποίος ως ένας από τους πλέον έγκριτους εγκληματολόγους - καθηγητής των Αστυνομικών Σχολών -, γνωρίζει πολύ καλά την πραγματική αποστολή και τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας μέσα στα νέα δεδομένα της κρίσης, τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες και την έξαρξη (ποιοτικά και ποσοτικά) της εγκληματικότητας.

Ο ένστολος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, καθώς οι περισσότερες υπηρεσίες αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην περιοχή της Θεσσαλονίκης η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση έχει να αντιμετωπίσει, εκτός των άλλων σοβαρών θεμάτων και την πολύ μεγάλη έλλειψη προσωπικού που στις μέρες μας έχει φθάσει τις 1.400 περίπου κενές οργανικές θέσεις σε αστυνομικούς κάθε βαθμού, έλλειψη δηλαδή σε ποσοστό της τάξης 25% από την προβλεπόμενη οργανική δύναμη.

Στην εποχή μας, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, να οριστεί μία υπερκομματική επιστημονική επιτροπή, υπό την εποπτεία του Κοινοβουλίου και με τη συμμετοχή συνδικαλιστικών εκπροσώπων, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων αστυνομικών από διάφορες υπηρεσίες, η οποία να καθορίσει συγκεκριμένα το ρόλο της Αστυνομίας, τις αρχές και τον κώδικα λειτουργίας, τη δράση και την καλύτερη οργάνωσή της, σύμφωνα και με τις αρχές και τα δεδομένα που ισχύουν σε άλλες χώρες.

Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία καλείται να επιλύσει διάφορα άλλα θέματα και προβλήματα των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, όπως η άμεση εκτέλεση της δικαστικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακύρωσε την τρίτη κατά σειρά περικοπή των μισθών των Σ.Α. και των Ε.Δ. ως αντισυνταγματική, το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος και της εργασίας σε 6ήμερη βάση, το βαθμολόγιο, η πραγματική αναδιάρθρωση της αστυνομίας με το νέο αστυνομικό ''Καλλικράτη'', η απαλλαγή από τα πάρεργα που υπάρχουν και δεν έχουν καμία σχέση με την αστυνόμευση και την προστασία του πολίτη και η πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας που απαγορεύει τη φύλαξη των ποινικών κρατουμένων από τα αστυνομικά κρατητήρια.

Ως συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των εργαζομένων αστυνομικών υπαλλήλων της Θεσσαλονίκης, δηλώνω ότι όλοι μας ευχόμαστε καλή επιτυχία και πολλές επιτυχίες προς όφελος όλης της κοινωνίας στη νέα πολιτική ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας, έτσι ώστε το αγαθό της ασφάλειας των πολιτών να αναβαθμιστεί και να νιώθει ο κάθε άνθρωπος πραγματική ασφάλεια σε κάθε μέρος της ελληνικής επικράτειας. Ελπίζω ο νέος υπουργός μας να ενισχύσει σε έμψυχο δυναμικό τις Υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης και να προστατέψει κυρίως το ωράριο εργασίας των συναδέλφων, αφού δε συνάδει σε μία σύγχρονη Αστυνομία, ο εργαζόμενος σε αυτήν να μη γνωρίζει το τι εργάζεται τη μεθεπόμενη ημέρα, να του οφείλονται δεκάδες ρεπό και να αισθάνεται, γενικά, εργασιακή ανασφάλεια, όταν ως καθήκον του έχει την ασφάλεια όλης της ελληνικής κοινωνίας.

 

ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, γενικού γραμματέα της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

agelioforos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis