Προσπάθεια έναρξης νέας τρομοκρατικής οργάνωσης, με ληστείες σε τράπεζες της επαρχίας για την ενίσχυση του «επαναστατικού ταμείου», βλέπουν οι αξιωματικοί τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας οι οποίοι έχουν αναλάβει τις έρευνες μετά τη σύλληψη του 32χρονου Γιάννη Μιχαηλίδη, γνωστού ως «Τοξοβόλου του Συντάγματος», της 28χρονης Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου, συνεργού της Πόλας Ρούπα και της 26χρονης φίλης του.
[custom:google-ads]
Πιο συγκεκριμένα, μία ληστεία τράπεζας στην Ερυμάνθεια Αχαΐας από έναν… παπά με λεία περίπου 150.000 ευρώ, και μία άγνωστη απόπειρα στην Αρναία Χαλκιδικής με την ακινητοποίηση και «φυλάκιση» αστυνομικού στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του, στις οποίες βρέθηκε DNA του «τοξοβόλου», ανέδειξαν την προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης αλλά και τουλάχιστον δύο ακόμη ασύλληπτους συνεργούς.
Δείγμα της πιθανής τρομοκρατικής εξέλιξης, όπως αναφέρουν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, είναι το γεγονός πως ο «τοξοβόλος» και οι δύο γυναίκες φορούσαν χειρουργικά γάντια, είχαν ασύρματο πομποδέκτη συντονισμένο στις συχνότητες της αστυνομίας, αλλά κυρίως ένα πολεμικό καλάσνικοφ, ένα υποπολυβόλο Σκόρπιον και δύο πιστόλια με σφαίρες στη θαλάμη!
Η… επαφή
Το «Τοξοβόλος» καταζητείται από τις 6 Ιουνίου 2019 καθώς είχε αποδράσει από τις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας. Όταν εξαφανίστηκε ήταν υπεύθυνος… βοσκός για τη φύλαξη αιγοπροβάτων της φυλακής, σε περιφραγμένο χώρο εξωτερικά του σωφρονιστικού καταστήματος. Εξέτιε ποινή 13 ετών για την ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη τον Μάιο του 2011. Τον Φεβρουάριο του 2013 είχε συλληφθεί μαζί με τρία ακόμα άτομα για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, αθωώθηκε από την κατηγορία συμμετοχής στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Στις 20 Ιουνίου 2019, ένα 24ωρο πριν από την τελευταία μέρα της δίκης της, η Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου δεν έδωσε το παρόν στο Α.Τ. Αγίου Δημητρίου όπως ήταν υποχρεωμένη, με τον πατέρα της να δηλώνει την εξαφάνιση της. Η 28χρονη καταδικάστηκε ερήμην σε 34 χρόνια και 4 μήνες φυλάκιση για συμμετοχή στο σχέδιο απελευθέρωσης του Νίκου Μαζιώτη και μελών της Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό καθώς και σε δύο ένοπλες ληστείες.
Η «επαφή» της Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου και του Γιάννη Μιχαηλίδη, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, φαίνεται να προέκυψε μέσα από την φυλακή μέσω μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς όταν η 28χρονη, που δήλωνε μέλος της 3ης γενιάς του Επαναστατικού Αγώνα, φαίνεται να ήρθε σε σύγκρουση με την Πόλα Ρούπα.
Οι… αδύναμοι κρίκοι της σύλληψης
«Αχίλλειος Πτέρνα» για τον εντοπισμό και την σύλληψη του «τοξοβόλου» και των δύο γυναικών φαίνεται να ήταν η κλοπή του τζιπ στις 26 προς 27 Ιανουαρίου 2020 από την περιοχή του Χολαργού. Τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου ερευνούσαν όλες τις περιπτώσεις κλεμμένων οχημάτων τέτοιου τύπου, καθώς ένα τέτοιο είχαν χρησιμοποιήσει οι τρεις δράστες της ένοπλης ληστείας στην Ερυμάνθεια Αχαΐας. Φαίνεται πως το εντόπισαν στην περιοχή του Βύρωνα και στη συνέχεια έφθασαν στα ίχνη της 26χρονης φίλης του «τοξοβόλου».
Το πρωί της Τετάρτης, δύο γυναίκες και ένας άνδρας επιβιβάζονται στο συγκεκριμένο όχημα που ακόμη «φορούσε» τις ίδιες πινακίδες κυκλοφορίας. Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής τους ακολουθούν διακριτικά, με φυσική και ηλεκτρονική παρακολούθηση, από Βύρωνα, συνεχίζουν προς Καισαριανή, φθάνουν στον Υμηττό όπου κάνουν μία στάση μισής ώρας, και αλλάζουν πινακίδες κυκλοφορίας οι οποίες αντιστοιχούσαν σε ίδιου τύπου και χρώματος.
Η παρακολούθηση συνεχίστηκε έως τη συμβολή των οδών Γραβιάς και Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή, όπου οι επικεφαλής αξιωματικοί θεώρησαν ιδανικότερες της συνθήκες εκδήλωσης της επιχείρησης σύλληψης. Ένα συμβατικό-«ταξί» έκλεισε από μπροστά το τζιπ των υπόπτων, ένα δεύτερο όχημα από πίσω, ένα κλειστό φορτηγάκι και μοτοσυκλετιστές έφθασε δίπλα. Γρήγορα με τα όπλα στα χέρια βγήκαν οι αστυνομικοί έσπασαν το πίσω τζάμι του οχήματος, ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τους επιβάτες χωρίς να προλάβουν να αντιδράσουν.
Οι αστυνομικοί εκτιμούν πως οι συλληφθέντες θα κινούνταν μέσω παράδρομων για να αποφύγουν τις κάμερες, προς κάποια επαρχιακή πόλη της Πελοπονήσσου ή της κεντρικής Ελλάδας, για την διάπραξη ένοπλης ληστείας.
Γιάφκες και ασύλληπτοι συνεργοί
Οι δύο γυναίκες και ο «τοξοβόλος» είχαν στην κατοχή τους τρεις ταυτότητες, στις οποίες είχαν κολλήσει τις φωτογραφίες τους, ενώ τα στοιχεία ήταν ανύπαρκτων προσώπων. Φωτογραφίες των συλληφθέντων αλλά και των ταυτοτήτων, θα δοθούν στη δημοσιότητα αναζητώντας πληροφορίες προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά κρησφύγετα και γιάφκες οπλισμού, κυρίως στις περιοχές Βύρωνα, Καισαριανή, Υμηττό, Ζωγράφου. Σημειώνεται πως η Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου είχε στην κατοχή της 5 κλειδιά οικιών.
Προς το παρόν έχουν γίνει τέσσερις κατ’ οίκων έρευνες σε συγγενικά σπίτια των συλληφθέντων, δύο στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα στα ευρήματα υπήρχαν ρούχα ανδρών που τα νούμερά τους δεν ταιριάζουν στον σωματότυπο του «τοξοβόλου», στοιχεία τα οποία σε συνδυασμό με την συμμετοχή δύο ακόμη ανδρών στη ληστεία της Ερυμάνθειας Αχαΐας στις 29 Αυγούστου 2019, κάνει τους αρμόδιους αστυνομικούς να αναζητούν τουλάχιστον δύο ασύλληπτους συνεργούς.
«Φυλάκισαν» αστυνομικό σε πορτμπαγκάζ
Στην ληστεία της Ερυμάνθειας Αχαΐας, συμμετείχαν τρείς άνδρες. Ο ένας φορούσε ράσα παπά, μάσκα σιλικόνης και ψεύτικα μούσια, σαν αυτά που βρέθηκαν στα σακβουαγιάζ του τζιπ που επέβαινε ο «τοξοβόλος» και οι δύο γυναίκες. Οι δράστες έμειναν περίπου 20 λεπτά στο εσωτερικό της τράπεζας, προκειμένου να ανοίξει η χρονοκαθυστέρηση του χρηματοκιβωτίου και του ΑΤΜ. Απέσπασαν 150.380 ευρώ, άρπαξαν το καταγραφικό των καμερών ασφαλείας και διέφυγαν με ένα τζιπ. Το συγκεκριμένο όχημα βρέθηκε λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα και παρότι οι δράστες το είχαν πλύνει με… χλωρίνη εσωτερικά, τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, ταυτοποίησαν DNA του «Τοξοβόλου» στο τιμόνι του.
Η άγνωστη απόπειρα ληστείας ή κατόπτευση και παρακολούθηση οικονομικών στόχων, που κέντρισε το ενδιαφέρον των αστυνομικών, καταγράφηκε τέλη Δεκεμβρίου του 2019 στην Αρναία Χαλκιδικής.
Ένας αστυνομικός που υπηρετεί στο Α.Τ. Ζαγκλιβερίου, πήγαινε στη δουλειά του, τα ξημερώματα εκείνης της μέρας, όταν σε μία ερημική και σκοτεινή περιοχή, είδε μία γυναίκα στην άκρη του δρόμου δίπλα σε ένα τζιπ, που φαινόταν να έχει κολλήσει σε χαντάκι. Φορούσε τη στολή του αλλά δεν είχε όπλο. Σταμάτησε, βγήκε από το όχημα και ρώτησε την νεαρή γυναίκα αν χρειάζεται βοήθεια.
Ήταν η στιγμή που εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά δύο άνδρες, οι οποίοι τον ακινητοποίησαν με την απειλή υποπολυβόλου. Άρπαξαν τα προσωπικά του αντικείμενα, τον κλείδωσαν στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του και στη συνέχεια καθάρισαν με χλωρίνη τα όποια ίχνη τους.
Το τζιπ των δραστών, μερικές μέρες αργότερα βρέθηκε φουνταρισμένο σε μία χαράδρα στον Μπράλο της Λάρισας. Από την εξερεύνησή, στο εσωτερικό του ταυτοποιήθηκε DNA του Γιάννη Μιχαηλίδη του «Τοξοβόλου του Συντάγματος», δείγμα για τους αρμόδιους αξιωματικούς η έντονη και επικίνδυνη δραστηριοποίησή του.
Παράξενες οι… αποδράσεις
Η περίπτωση της απόδρασης του «Τοξοβόλου», είχε παραξενέψει τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής καθώς ο κατηγορούμενος για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης και την ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη, τον επόμενο χρόνο, με τις συγχωνεύσεις των ποινών θα αποφυλακιζόταν. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας από την εισαγγελία που αφορά τη διαμαρτυρία στις φυλακές Κορυδαλλού στις 24 Φεβρουαρίου 2018, φέρεται να κλήθηκε σε απολογία κατηγορούμενος για συμμετοχή σε στάση στις φυλακές. Κανείς δεν γνώριζε τότε αν ο «φόβος» πιθανής επιμήκυνσης της χρονικής άδειας εγκλεισμού και οι αρνήσεις αδειών, αποτέλεσαν αφορμή για τον «τοξοβόλο», προκειμένου να αποδράσει ή αποφάσισε να συμμετάσχει στην έναρξη ενός νέου κύκλου αντάρτικου πόλης.
Η «συνοδοιπόρος» της Πόλας Ρούπα, … εξαφανίστηκε λίγες ώρες πριν από την απόφαση της δίκης του Επαναστατικού Αγώνα. Η 28χρονη φοιτήτρια, που είχε συλληφθεί μαζί με την Πόλα Ρούπα, στις 5 Ιανουαρίου 2017, είχε δηλώσει «αναρχική» και μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, είχε αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους μετά την παρέλευση του 18μήνου και παραβρισκόταν στις δίκες, ωστόσο το βράδυ της 20ης Ιουνίου 2019, ο πατέρας της πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Δημητρίου και δήλωσε την εξαφάνισή της!
Η 28χρονη καταδικάστηκε ερήμην σε 34 χρόνια και 4 μήνες φυλάκιση. Η δικηγόρος της είχε ζητήσει να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η ποινή, το δικαστήριο όμως, δεν έκανε δεκτό το αίτημα και η γυναίκα έπρεπε να έχει πάρει τον δρόμο για τις φυλακές.
Η 26χρονη δεν είχε απασχολήσει τις διωκτικές αρχές, είχε μόνο μία προσαγωγή κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην Πάτρα, όπου φοιτούσε σε ΤΕΙ.
Τα ευρήματα
Στο τζιπ που επέβαιναν οι συλληφθέντες, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του εκπροσώπου της ΕΛ.ΑΣ., Θεόδωρο Χρονόπουλο, βρέθηκαν μεταξύ άλλων: Ένα καλάσνικοφ, ένα υποπολυβόλο Σκόρπιον, δύο πιστόλια, όλα με σφαίρα στη θαλάμη, πλήθος φυσιγγίων, διαφόρων διαμετρημάτων, τρεις πλαστές ταυτότητες, πέντε συσκευές κινητής τηλεφωνίας, εκ των οποίων η μία τύπου «smartphone» και σε λειτουργία, ζευγάρι κλεμμένων πινακίδων κυκλοφορίας, από τις οποίες είχε αφαιρεθεί το ανάγλυφο εντύπωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, ασύρματος πομποδέκτης, συντονισμένος σε κανάλι της ΕΛ.ΑΣ., με ακουστικά, 3.300 ευρώ και πλήθος ειδών ρουχισμού, διαφόρων μεγεθών. Σε σωματική έρευνα στην 28χρονη συλληφθείσα, βρέθηκαν ένα απενεργοποιημένο κινητό και πέντε κλειδιά οικιών.
Από τις εργαστηριακές εξετάσεις στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, τα παραπάνω όπλα δεν ταυτοποιήθηκαν σε άλλη εγκληματική ενέργεια.
του Παναγιώτη Σπυρόπουλου