Βράδυ Σαββάτου. Στο Λαγονήσι Βρετανοί και Έλληνες αστυνομικοί και πράκτορες γλεντούν για τον γάμο του επικεφαλής του κλιμακίου της Σκότλαντ Γιάρντ στη χώρα μας. Την ίδια ώρα, στο λιμάνι του Πειραιά, μία εκκωφαντική έκρηξη συγκλονίζει όσους βρίσκονται κοντά και σημαίνει συναγερμό στις Αρχές. Το ημερολόγιο δείχνει 29 Ιουνίου 2002.
[custom:google-ads]
Λίγο νωρίτερα, οι Δημήτρης Κουφοντίνας και Σάββας Ξηρός έχουν συναντηθεί στην πασίγνωστη πλέον γιάφκα της οδού Δαμάρεως, έχουν φορτωθεί με δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, χειροβομβίδες, πυροκροτητές, ένα πιστόλι κι ένα περίστροφο. Με ταξί κατεβαίνουν στην Καλλιθέα. Εκεί παίρνουν άλλο ταξί και φτάνουν στον τελικό τους προορισμό στο λιμάνι του Πειραιά. Ο Σάββας Ξηρός, όπως ο ίδιος θα ομολογήσει αργότερα, πηγαίνει με τη βόμβα ανά χείρας στον χώρο που εκδίδονται τα εισιτήρια της εταιρείας Hellas Flying Dolphins. Ωστόσο, από κατασκευαστικό λάθος, ο εκρηκτικός μηχανισμός σκάει στα χέρια του Σάββα Ξηρού. Το οστικό κύμα τον πετάει κάποια μέτρα μακριά, βαρύτατα τραυματισμένο. Τρέχει αμέσως δίπλα του ο Δημήτρης Κουφοντίνας, τον οποίο διώχνει. Ο «Λουκάς» επιστρέφει στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως, παίρνει το ιστορικό 45άρι πιστόλι, χειροβομβίδες, χρήματα και εξαφανίζεται.
Μέσα σε ελάχιστα λεπτά έχουν ενημερωθεί για την έκρηξη ο τότε υπουργός Ναυτιλίας, Γιώργος Ανωμερίτης, ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Φώτης Νασιάκος και ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Στέλιος Σύρος, που παίρνει εντολή να κατευθυνθεί στο λιμάνι του Πειραιά. Αστυνομικοί και λιμενικοί που βρίσκονται ήδη εκεί έχουν εντοπίσει τον Σάββα Ξηρό αιμόφυρτο, το 38άρι περίστροφο και τις χειροβομβίδες που είχε μαζί του. Σχεδόν μιάμιση ώρα μετά την έκρηξη στα χέρια του «Μιχάλη» ο αντιστράτηγος Νασιάκος τηλεφωνεί στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, λέγοντας του: «Κύριε υπουργέ το περιστατικό στο λιμάνι είναι πολύ σοβαρό. Έχουμε ρολόγια». Τα «ρολόγια», στη γλώσσα των αστυνομικών, παρέπεμπε στην τρομοκρατική - οργάνωση «φάντασμα», που για πρώτη φορά η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται ένα βήμα πριν την εξάρθρωση της! Στο Λαγονήσι ένας - ένας οι καλεσμένοι αρχίζουν να φεύγουν με κατεύθυνση το λιμάνι του Πειραιά!
Γύρω στις 03:00 τα ξημερώματα, ο εκρηκτικός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν αντέχει άλλο να παρακολουθεί από μακριά τις έρευνες. Κάθεται ο ίδιος πίσω από το τιμόνι του σκούρου Audi με τα φιμέ τζάμια και ξεκινάει από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Βέροια, για την Αθήνα. Μία από τις άγνωστες λεπτομέρειες είναι ότι στη Λαμία μπλόκο της Τροχαίας τον σταματάει, την ώρα που ο υπουργός έτρεχε με περισσότερα από 200 χλμ./ώρα από την αγωνία του να βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων. Όσοι γνωρίζουν τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ξέρουν ότι είχε αφιερώσει ατέλειωτες ώρες για να «μάθει» τα μυστικά της εγχώριας τρομοκρατίας και να εξαρθρωθεί η οργάνωση που για δεκαετίες προκαλούσε την μήνιν των Αμερικανών και εσχάτως των Βρετανών (σ.σ. μετά τη δολοφονία του Στήβεν Σόντερς).
«Μίλησε» το 38άρι περίστροφο του Χρήστου Μάτη
Την επόμενη ημέρα, με τη βαλλιστική εξέταση να μην δείχνει τίποτα, στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. κατορθώνουν να «επαναφέρουν» τον σβησμένο αριθμό του όπλου. Πρόκειται για το 38άρι περίστροφο του αστυφύλακα Χρήστου Μάτη, το οποίο είχε κλαπεί το μακρινό 1983 μετά τη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στα Πετράλωνα. Πλέον, άπαντες στην Κατεχάκη είναι σχεδόν σίγουροι για το τι έχει συμβεί, για το τι έχουν στα χέρια τους. Ο Σάββας Ξηρός νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού» και ο κ. Χρυσοχοΐδης τηλεφωνεί στον διευθυντή της ΜΕΘ και του λέει ότι «πρέπει οπωσδήποτε να ζήσει».
Οι ημέρες περνούν και την Τρίτη 2 Ιουλίου οι Αρχές δίνουν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του Σάββα Ξηρού, όπως τους συμβουλεύει το κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιάρντ που βρίσκεται στην Ελλάδα. Την επόμενη ημέρα, μία άγνωστη τηλεφωνεί στην Άμεση Δράση και λέει ότι «αυτός ο κύριος που δείχνει η τηλεόραση έρχονταν για χρόνια σε ένα διαμέρισμα της οδού Πάτμου 34». Ο δρόμος γνώριμος για τους αστυνομικούς, καθώς παλαιότερα υπήρχε γιάφκα του Ε.Λ.Α., ενώ έχουν εντοπιστεί και βασικοί «παίκτες» της εγχώριας τρομοκρατίας.
Κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής κατευθύνεται εκεί που τους υπέδειξε η γυναίκα, με τον υπαρχηγό της Υπηρεσίας να δοκιμάζει τα κλειδιά που είχαν βρεθεί στην κατοχή του «Μανώλη». Ένα απ’ αυτά ανοίγει την πόρτα του διαμερίσματος που ψάχνουν οι αστυνομικοί και τα όσα βλέπουν μέσα τους αφήνουν άφωνους. Η σημαία της τρομοκρατικής οργάνωσης - φάντασμα, όπλα, εκρηκτικά, προκηρύξεις σε πρώτο πλάνο. Ο υπαρχηγός της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Πολύκαρπος Δημητρόπουλος, είναι σίγουρος. Τηλεφωνεί στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον ενημερώνει: «Κύριε υπουργέ, είμαι σε γιάφκα της 17 Νοέμβρη». Τα υπόλοιπα λίγο - πολύ είναι γνωστά...
Πηγή: reader.gr