Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:46 | 24/07/2021

Πρόκειται για ένα επεισόδιο βγαλμένο «από ταινία» το οποίο όμως όχι μόνο συνέβη στην πραγματικότητα, αλλά παραλίγο να οδηγήσει σε αιματηρή αερομαχία ανάμεσα στα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-22 και τα, αμερικανικής κατασκευής, μαχητικά αεροσκάφη F-4 του Ιράν.

Λίγους μήνες μετά την προσπάθεια κατάρριψης ενός αμερικανικού drone από το Ιράν, οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι αυτό δεν έπρεπε να ξανασυμβεί και έστειλαν τα καλύτερα μαχητικά τους ως συνοδεία σε επόμενες αποστολές. Έτσι, μια πτήση ρουτίνας που ακολούθησε, όχι μόνο παραλίγο να εξελιχθεί σε ανοιχτή σύγκρουση ανάμεσα στις δύο αεροπορικές δυνάμεις, αλλά συνέβη και ένα απίστευτο περιστατικό.

Το επεισόδιο του Μαρτίου του 2013 συνέβη λίγους μήνες μετά από την προσπάθεια δύο αεροσκαφών Sukhoi Su-25 των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν να καταρρίψουν ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) MQ-1 που εκτελούσε μια πτήση ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο σε απόσταση 16 μιλίων από το Ιράν. Μετά από αυτή την πρόκληση, το αμερικανικό Πεντάγωνο αποφάσισε να συνοδεύσει τα αεροσκάφη που εκτελούσαν τέτοιες αποστολές αναγνώρισης με μαχητικά αεροσκάφη.

Πως εξελίχθηκε το απίστευτο περιστατικό

Μια επιλογή ήταν τα μαχητικά αεροσκάφη F-18 Hornet, που θα απογειώνονταν από το αεροπλανοφόρο USS John C. Stennis, που εκείνη την περίοδο επιχειρούσε στην περιοχή ως μέρος του 5ου Στόλου των ΗΠΑ. Η άλλη επιλογή ήταν τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, F-22 Raptor, τα οποία θα αναπτύσσονταν από την αεροπορική βάση του Al Dhafra στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ωστόσο, λεπτομέρειες για το τι ακολούθησε τότε, έδωσε στη δημοσιότητα ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας των ΗΠΑ, Πτέραρχος Mark Welsh, λίγους μήνες αργότερα, με τις πληροφορίες πραγματικά να περιγράφουν ένα σκηνικό από ταινία. Ο Αμερικανός Πτέραρχος ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο πιλότος του F-22 κατάφερε να πετάξει και να βρεθεί ακριβώς κάτω από το ιρανικό F-4 για να ελέγξει το φορτίο των όπλων του, χωρίς ο Ιρανός πιλότος να τον αντιληφθεί και στη συνέχεια το F-22 έκανε ελιγμό, βρέθηκε ξαφνικά στο αριστερό πτερύγιο του ιρανικού F-4, με τον Αμερικανό πιλότο να λέει ειρωνικά στον Ιρανό «συνάδελφό» του πως θα ήταν καλύτερο να πάει σπίτι του.

Παρόλο που η περιγραφή του Αμερικανού αξιωματικού είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, όπως και η εικόνα που δημιουργεί, εντούτοις αρκετοί κράτησαν επιφυλάξεις για το κατά πόσο έγινε έτσι το “θερμό” τετ-α-τετ των μαχητικών. Από την άλλη, πρόκειται για μια δήλωση του Α/ΓΕΑ της USAF και αν κάποιος λάβει υπόψη τις δυνατότητες τόσο των F-22 έναντι των F-4 αλλά και την ενδεχόμενη ποιοτική διαφορά των Αμερικανών έναντι των Ιρανών πιλότων, ίσως να μην είναι τόσο απίστευτο το εν λόγω περιστατικό.

Πηγή: onalert.gr
 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis