Το πιο γνωστό εναέριο μεταφορικό μέσο του εκάστοτε προέδρου των ΗΠΑ είναι το αεροπλάνο Air Force One, ωστόσο η μεταφορά του Ντόναλντ Τραμπ στο νοσοκομείο λόγω του κορωνοϊού έφερε στο προσκήνιο το προεδρικό ελικόπτερο «Marine One».
Πρόκειται για ένα ελικόπτερο υπερσύγχρονο, θωρακισμένο και εξοπλισμένο για παν ενδεχόμενο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε όλη τη χώρα, ακόμα και στο εξωτερικό, με απόλυτη ασφάλεια.
Το «Marine One» πιάνει ταχύτητες που ξεπερνούν τα 150 μίλια την ώρα, ενώ μπορεί να πετάει ακόμα και αν ο ένας από τους τρεις κινητήρες έχει βγει εκτός λειτουργίας. Μάλιστα οι κανόνες ασφαλείας είναι τόσο αυστηροί που μόνο τέσσερις χειριστές της μοίρας HMX-1, γνωστοί και ως «Nighthawks», πιλοτάρουν το «Marine One».
Το «Marine One» δεν πετάει ποτέ μόνο του
Το ειδικής κατασκευής ελικόπτερο διαθέτει βαλλιστική θωράκιση και πυραυλικά συστήματα, ενώ είναι εξοπλισμένο με ασφαλείς γραμμές επικοινωνίας τις οποίες χρησιμοποιεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να επικοινωνεί με τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο. Εχει επιφάνεια 18,5 τ.μ., χώρο για 14 επιβάτες και 4,8 μέτρα ύψος.
Ενα ακόμα χαρακτηριστικό που διαθέτει το «Marine One» και το κάνει να διαφέρει από τα υπόλοιπα ελικόπτερα είναι ότι εξασφαλίζει «ησυχία» μέσα στην καμπίνα ώστε ο πρόεδρος να μπορεί να συνομιλεί με τους συνεργάτες του.
Σημειώνεται μάλιστα πως για λόγους ασφαλείας το «Marine One» δεν πετάει ποτέ μόνο του. Σε κάθε πτήση που κάνει και μέσα βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δίπλα του πετάει ακόμα ένα «Marine One», όπως γράφει και το cbsnews. Ακόμα και κατά τη μεταφορά του Ντόναλντ Τραμπ στο νοσοκομείο, στον αέρα βρέθηκαν δύο «Marine One», χωρίς κανείς να γνωρίζει σε ποιο επέβαινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Οταν ο Αϊζενχάουερ ήθελε να πάει στο εξοχικό
Το 1957 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ελικόπτερο για τη μεταφορά του προέδρου των ΗΠΑ. Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ήταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ το 1957 που χρησιμοποίησε για τη μεταφορά του ελικόπτερο, ένα Bell UH-13J Sioux. Τότε βέβαια το ελικόπτερο δεν χρησιμοποιήθηκε για κάποια έκτακτη ανάγκη, αλλά για να μπορέσει να φτάσει ο πρόεδρος γρήγορα και με ασφάλεια στην εξοχική του κατοικία στην Πενσιλβάνια, αφού η χρήση του Air Force One δεν ήταν πρακτική για μία τόσο μικρή απόσταση, ενώ το πιο σημαντικό ήταν πως κοντά στο σπίτι δεν υπήρχε αεροδρόμιο στο οποίο θα μπορούσε να προσγειωθεί το προεδρικό αεροσκάφος. Ο Αϊζενχάουερ έδωσε εντολή στο προσωπικό του να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς και έτσι αποφασίστηκε η χρήση ελικοπτέρου.
Πηγή: iefimerida.gr