Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:21 | 23/12/2014

 

Εδώ και ένα χρόνο ως ΕΠΛΣ Αττικής-Πειραιά & Νήσων, καταβάλλουμε προσπάθειες και υποβάλλουμε προτάσεις για τη θέσπιση σειράς αδειών και ευεργετικών διατάξεων που τυγχάνουν εφαρμογής στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όχι όμως και στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
 
Μία εξ αυτών ήταν και η άδεια ανατροφής τρίτου τέκνου και άνω με πλήρεις αποδοχές.
 
Σύμφωνα με δύο αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (Ακυρωτικός Σχηματισμός) κρίθηκε, μεταξύ άλλων, ότι το ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων δικαιούται, πέραν της δεκατετράμηνης άδειας κύησης-τοκετού-ανατροφής παιδιού και την τρίμηνη άδεια ανατροφής τρίτου τέκνου και άνω με πλήρεις αποδοχές.
 
Την ίδια άδεια λαμβάνουν ήδη όλοι οι εργαζόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3528/2007 (ΦΕΚ 26 Α).
Ο Συνήγορος του Πολίτη από το έτος 2011, ζήτησε την αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και στην περίπτωση των Λιμενικών, διαπιστώνοντας έκδηλα άνιση μεταχείριση σε βάρος τους.
 
Είναι πλέον σαφές ότι όλοι, δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί, αντιμετωπίζονται στα πλαίσια της ισότητας, με τον ίδιο τρόπο από τη Δικαστική Εξουσία, όσον αφορά την αναγνώριση του δικαιώματος των γονέων των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών να λαμβάνουν κανονικά την τρίμηνη άδεια ανατροφής τρίτου τέκνου και άνω με πλήρεις αποδοχές.
 
Επομένως υπάρχουν όλες οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις για να διεκδικήσει το ένστολο τρίτεκνο και πολύτεκνο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος τη χορήγηση της τρίμηνης άδειας ανατροφής τέκνου και δη με πλήρεις αποδοχές, στην περίπτωση γέννησης τρίτου και άνω τέκνου.
 
Στην περίπτωση μάλιστα κατά την οποία γεννήθηκε τρίτο και τέταρτο ή άνω τέκνο (δηλ. δίδυμη ή πολύδυμη κύηση) ο/η σύζυγος Λιμενικός δικαιούται 3 μήνες άδεια ανατροφής τέκνων με πλήρεις αποδοχές για κάθε τέκνο, διότι το δικαίωμα αυτό είναι αυτοτελές για κάθε τέκνο εφόσον αυτό δεν έχει συμπληρώσει την ηλικία των 4 ετών.
 
Παρά τα παραπάνω, οι απαντήσεις της Υπηρεσίας στις αιτήσεις στελεχών του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. για τη χορήγηση της σχετικής άδειας ήταν αρνητικές.
 
Πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά υποχρέωσε την Υπηρεσία σε συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία, δικαιώνοντας ταυτόχρονα και την Ένωσή μας για τις όποιες προσπάθειες έχει καταβάλει διεκδικώντας τα αυτονόητα.
 
Ως εκ τούτου θεωρούμε ως δεδομένο ότι η αίσια έκβαση της υπόθεσης αποτελεί δεδικασμένο και όχι απλά μονομερής συμμόρφωση σε δικαστική απόφαση.
 
Καλούμε το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής να προχωρήσει σε άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης και στην ικανοποίηση όλων των σχετικών αιτημάτων των στελεχών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα, τις συνταγματικές επιταγές και τις Κοινοτικές Οδηγίες, ως την ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς μας, προασπίζοντας ταυτόχρονα το θεσμό της οικογένειας.
 
Για το Δ.Σ.
 
         Ο Πρόεδρος        Ο Γενικός Γραμματέας
 
 
Τσατσουλής Αθανάσιος      Τσιάνος Παναγιώτης
 
limenikos.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis