Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:44 | 04/08/2021

Γράφει ο Νικόλαος Σκιαδάς Ανχης εα. Ειδ. Δυνάμεων

Μετά το τέλος του Β΄ ΠΠ από τα αποτελέσματα ποικίλων στρατιωτικών αναλύσεων σχετικά με τρόπους διεξαγωγής μάχης, ανάλυση δυνατοτήτων φίλιων και εχθρικών δυνάμεων, επιλογή και πρόκριση κάποιων πιθανών τρόπων ενεργείας, τρόποι υποστήριξης και πολλά άλλα σημεία καταγραφής και ανάλυσης, προέκυψαν σημαντικές αλλαγές σε δομές, τεχνικές αλλά και αποστολές που λάμβαναν διάφορα τμήματα μάχης από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο.

Μέσα από όλες αυτές τις εξελίξεις, που σημειώθηκαν τα αμέσως επόμενα χρόνια, υπήρξε μία ειδικότητα που όλοι οι συμμετέχοντες στρατοί διαπίστωσαν ότι ήταν ειδικότητα ζωτικής σημασίας και μάλιστα διεύρυναν την παρεχόμενη εκπαίδευση, τα απαιτούμενα υλικά και εστίασαν στο πως θα βρουν τους καλύτερους για να τους εκπαιδεύσουν να επιτυγχάνουν την αποστολή τους και να δημιουργούν στον εχθρό τον απόλυτο πανικό. Αυτή η ειδικότητα δεν είναι άλλη από αυτή του ελεύθερου σκοπευτή. 

Στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα δεν έχουμε λάβει αποφάσεις καθώς … «όσοι πολύ συσκέπτονται, στο τέλος μάλλον… δεν σκέπτονται και ποτέ δεν αποφασίζουν!!!». Βέβαια αγορές όπλων γίνονται, λεφτά πετιούνται και όταν υπάρχει επίδειξη σε αντιπροσωπείες ξένων κρατών ή σε διάφορες τελετές τοποθετούν και ένα ελεύθερο σκοπευτή με το νέο αγορασμένο ghillie suit κρατώντας ένα εντυπωσιακό όπλο σε περίοπτη θέση, ωσάν κερασάκι σε τούρτα, που όλοι θα ήθελαν να έχουν. Που εστιάζεται λοιπόν το πρόβλημα της Ελλάδος, γιατί διεθνώς έχει λυθεί, με τελευταία στον πλανήτη μας την φυλή των Ουζουμπούρου που καθόρισε τις διαδικασίες που απαιτούνται για να ονομαστεί κάποιος από τον αρχηγό φυλής Ελεύθερος σκοπευτής αλλά και ποιες αποστολές θα του ανατεθούν. Ας εξετάσουμε όμως τι χάνουμε ή σε τι υστερούμε – πρωτοτυπούμε παγκοσμίως.

Αν σε μια βραχονησίδα προσπαθούσε να προσεγγίσει ή προσγειωθεί ένα εχθρικό ελικόπτερο ή να αφήσει ομάδα μάχης ένα εχθρικό ταχύπλοο ή άλλου είδος σκάφος θα έπρεπε να γίνει μια μικρή μάχη με απώλειες και από τις δύο πλευρές μέχρι τελικά να επικρατήσει ο πιο καλά οργανωμένος, ο πιο ισχυρός ή ο πιο τυχερός σε τόπο/χρόνο ώστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα. Αν υπήρχε εκπαιδευμένος ελεύθερος σκοπευτής με τον βοηθό καταδείκτη του (spotter) θα αρκούσαν μερικές βολές από θέση πλήρους κάλυψης ώστε να έχουμε αποτελέσματα αποτροπής ή πρόκλησης μεγάλων απωλειών  και τραυματιών ή καταστροφή / απενεργοποίηση  μέσων (Ε/Π ή σκάφος ή drone);

Πόσες φορές θα ήθελαν άραγε Διοικητές, να μπορούσαν να επιφέρουν πλήγμα σε συγκεκριμένο τμήμα / υλικό του εχθρού από μεγάλη απόσταση, ώστε να αποκτήσουν πλεονέκτημα χωρίς να απαιτείται να «θυσιάσουν» ένα καλά εκπαιδευμένο τμήμα;

Πόσες φορές άραγε, θα επιθυμούσαμε να αποθαρρύνουμε τον αντίπαλο όταν αυτός ήθελε να απειλήσει την κυριαρχία μας, κάνοντας χτυπήματα ακριβείας με προσβολή επιλεγμένων στόχων και αποφυγή παράπλευρων απωλειών, που πιθανόν φέρουν αρνητικά αποτελέσματα στην όλη επιχείρηση;

Πόσο πιθανό άραγε είναι με όσα βλέπουμε, διαβάζουμε και ακούμε να γίνονται σε άλλες χώρες του εξωτερικού από πυρήνες τρομοκρατικών ομάδων να απαιτηθεί να εξουδετερωθεί εξ αποστάσεως άτομο/άτομα που αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια φίλιου προσωπικού ή εγκαταστάσεων;

Μα καλά τόσα χρόνια που έχουμε ελεύθερους σκοπευτές και με καμάρι φουσκώνουν οι ηγεσίες για τις δυνατότητές τους τι πραγματικά έχουν κάνει και τι έχουμε εντέλει;

Τα όποια βήματα έγιναν προς την σωστή κατεύθυνση ήταν:

  • Η δημιουργία σχολείου ελεύθερων σκοπευτών που όμως για την λειτουργία του στηρίχτηκε εξ ολοκλήρου και μόνο στις προσωπικές ενέργειες «υψηλού ρίσκου» που κατέβαλλαν οι τότε Ανχες διοικητές του ΚΕΑΠ, Τσέλιος Αθανάσιος και Καββαδίας Χρήστος, που είχαν όραμα για τον «ελεύθερο σκοπευτή ειδικών δυνάμεων» και στην ευρηματικότητά τους τόσο στο να αγορασθούν απαραίτητα υλικά από το εξωτερικό, όσο και στο να βρεθούν χώροι για την εκπαίδευση με απόρριψη όσων εκπαιδευόμενων ατόμων δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές που είχαν τότε καθορισθεί.
  • Η προμήθεια κάποιων μοναδικών όπλων διαφορετικών εταιρειών αλλά με παγκόσμια αναγνωρισημότητα και σε χρήση από προηγμένους στρατούς ανά τον κόσμο προκειμένου να δοκιμασθούν και από εμάς για να αποκτήσουμε άποψη … εν χρήση.
  • Η προσπάθεια του 1ου Διοικητή της Ζ΄ ΜΑΚ Ανχη τότε, Λάζαρη Νικόλαου, να τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός ελεύθερος σκοπευτής εξοπλισμένος με τα νεοαφιχθέντα  τυφ. Barrett M82 12,7 χιλ. που λόγω αδιαφορίας όλης της υπόλοιπης ηγεσίας και του μηχανισμού υποστήριξης, αναγκάστηκαν οι υποψήφιοι ελεύθεροι σκοπευτές να αφαιρούν φυσίγγια 0,50΄΄ από ταινίες πολυβόλου Browning και να τρίβουν με σύρμα κουζίνας κοντά στο σημείο σύσφιξης της βολίδας, προκειμένου να μπορούν να επιτύχουν πλήρη έμφραξη για να μπορεί να πυροδοτήσει το όπλο.     
  • Η διάθεση κάποιων λίγων στρατηγών της ηγεσίας, αρχικά να προσαρμοστούμε και να αντιγράψουμε εκπαιδευτικά προγράμματα, τεχνικές και δράσεις των καλύτερων στρατών στο αντικείμενο «ελεύθερος σκοπευτής» και μελλοντικά να σχεδιάσουμε δικά μας.

Τα βήματα που δυστυχώς έγιναν άλματα οπισθοδρόμησης με το πέρασμα του χρόνου ήταν:

  • Η νοοτροπία της ηγεσίας ότι ένας σκοπευτής που μπορεί να επιτυγχάνει 10/10 βολές σε ανδρείκελο ανθρώπου με τυφέκιο μάχης στα 300 μ. είναι και απόλυτα ικανός για ελεύθερος σκοπευτής. Με άλλα λόγια η τυχαία διασπορά 40 εκατοστών στα 300 μ. ή αντίστοιχα 106 εκατοστών στα 800 μ. είναι για την ηγεσία μια επιτυχημένη βολή!!!
  • Η μη κατανόηση ότι το έργο του ελεύθερου σκοπευτή απαιτεί «καλό μυαλό», οξυδέρκεια, πολλές γνώσεις σε διαφορετικά αντικείμενα, μεγάλο χρόνο μάθησης και εξάσκησης και κυρίως ΣΥΝΕΧΗ ενασχόληση με ότι περικλείει το κεφάλαιο «Σκοποβολή υψηλής ακρίβειας».
  • Η άρνησης της ηγεσίας να δώσει το ρόλο σε υπαξιωματικούς που θα κληθούν να ασχολούνται με σκοποβολή και επαύξηση δυνατοτήτων για χρόνο ανάλογο με τους άλλους στρατούς προκειμένου να επιτευχθεί επίπεδο που θα είναι μετρήσιμο και όχι το παρόν που είναι για … ανέκδοτο!!!
  • Η λανθασμένη νοοτροπία της ηγεσίας ότι αν ο Δημήτρης Τούβλακας (βιογραφικό και πρόσληψη στο link  https://www.militaire.gr/quot-oskar-anafiokratias-kai-adiafaneias-quot-se-poioys-to-aponemei-enas-axiomatikos-ton-eidikon-dynameon/ )   πάρει στα χέρια του σύγχρονο όπλο ελεύθερου σκοπευτή θα πετύχει στόχο με την … πρώτη βολή!!!
  • Η άρνηση της ηγεσίας να επιλέξει υπαξιωματικούς (προέλευσης ΣΜΥ αρχικώς)  που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις αρχικές απαιτήσεις, θα εκπαιδευτούν σε σχολεία εξωτερικού και στη συνέχεια θα κληθούν να «θέσουν σε λειτουργία» και άλλους ελεύθερους σκοπευτές και τέλος,
  • Η ακλόνητη πίστη της στρατιωτικής ηγεσίας ότι οι ικανότητες στην σκοποβολή είναι κάτι σαν τη μαγειρική. Όσο πιο πολύ μαγειρεύεις, γίνεσαι όλο και πιο καλός μάγειρας. Άρα δεν τίθεται θέμα αρχικής επιλογής, γιατί όποιον και να διαλέξουμε θα ρίξει κάμποσες σφαίρες και νάτος ο … Έλληνας ελεύθερος σκοπευτής!!! 

Έτσι, σήμερα είμαστε στο απόλυτο ΜΗΔΕΝ, χωρίς ελεύθερους σκοπευτές.

  • Υπήρξαν ικανότατα στελέχη που αποστρατευτήκαν και δεν εκμεταλλεύτηκε ο στρατός να συλλέξει και καταγράψει τις γνώσεις τους – καλά αυτό δεν είναι πρωτοτυπία είναι κανόνας – ώστε να αποτελέσουν «γνώση προς χρήση» ως το δυνατόν μικρότερο αποτέλεσμα. Τρανταχτό παράδειγμα η περίπτωση του εξαίρετου συμμαθητή μου Πέτρου Πρώιου που έγραψε το βιβλίο «Sniper, Ο απόλυτος οδηγός» και δαπάνησε εξαιρετικά πολύ χρόνο για την αναλυτική καταγραφή στοιχείων, ενώ θα έπρεπε να είχε γίνει επ΄ ωφελεία του Στρατού και με ανάλογη πρακτική εξάσκηση και άλλων στελεχών μαζί του, για να δημιουργηθεί η «κρίσιμη μάζα», όπως λένε και οι πυρηνικοί φυσικοί.
  • Οι υψηλόβαθμοι «φωστήρες» ακόμα πιστεύουν ότι το καλό όπλο φέρνει και τις επιτυχίες, όπως πιστεύει και ο εντελώς αγράμματος τεχνίτης που λέει «το καλό εργαλείο κάνει τον τεχνίτη … μάστορα». Μπορεί δε να σχεδιάζουν να στείλουν και ελεύθερους σκοπευτές στο επόμενο GNTM, προκειμένου να στήνονται με ωραίες πόζες στις επιδείξεις (εμ τι, για πόλεμο τους ετοιμάζουμε;)!!! 
  • Η συμμετοχή σε σκοπευτικές ομάδες που θα συγκροτήσει ο Στρατός, με σκοπό την συνεχή ενασχόληση με την διαδικασία της σκόπευσης υπό συνθήκες άγχους για επιτυχία (αγώνες), αλλά και η καταγραφή ατομικών στοιχείων και δεδομένων κατά την διαδικασία, ακούγονται από ανωτάτους ως … Ημερολόγιο Εντερπράιζ, Αστρογαλαξιακή ημέρα 12.505 Στο πηδάλιο ο Λγος Σποκ …!!!
  • Η απαίτηση για συνεχή συμμετοχή σε αγώνες εσωτερικού – εξωτερικού για βελτίωση – διατήρηση σκοπευτικών ικανοτήτων, ανταγωνισμού με σκοπευτές ποιότητας, ακούγεται στα αυτιά της διοίκησης όμοια με αίτηση Ανθυπολοχαγών και μονίμων Λοχιών για συμμετοχή στη Ρεγγάτα Αιγαίου Αύγουστο μήνα με σκάφος του Ελληνικού Στρατού.
  • Η ανάγκη για διαφορετικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, με διαφορετικές ανάγκες και υποχρεώσεις για τους ελεύθερους σκοπευτές, σκόνταφτε πάντα στα ερωτήματα «υπηρεσίες, αγήματα, αντιπροσωπείες, επιθεωρήσεις Παρασκευής, καθαριότητες χώρων ευθύνης κλπ», οπότε τελικά επικρατούσε η παράδοση και όχι οι νεωτερισμοί που ισχύουν σε όλες τις χώρες παγκοσμίως – μέχρι και οι Ταλιμπάν ελεύθεροι σκοπευτές έχουν άλλο πρόγραμμα από τους βομβιστές Ταλιμπάν – με το δυνατό επιχείρημα της στρατιωτικής ηγεσίας να συνοψίζεται στο παρακάτω χαρακτηριστικό κείμενο:

«Κάθε ὁμάδα Κλεφτῶν εἶχε τὸν ἀρχηγὸ της, ποὺ λεγὸταν καπετάνιος. Οἱ κλέφτες γυμνάζονταν στὸ πήδημα, στὸ τρέξιμο, στὸ λιθάρι καὶ στὴ σκοποβολή. Πολλοὶ ἀπ’ αὐτοὺς ἔγιναν ξακουστοὶ γιὰ τὴν ἐξαιρετικὴ ἱκανότητα ποὺ εἶχαν ἀποκτήσει. Σώζονται ὀνόματα κλεφτῶν ποὺ μποροῦσαν νὰ περάσουν τὴ σφαίρα μέσα ἀπὸ ἕνα δαχτυλίδι ἀπὸ μεγάλη ἀπόσταση ἢ ποὺ μποροῦσαν νὰ πηδήσουν ὁλόκληρη ἅμαξα φορτωμένη ξερό χόρτο ἢ νὰ ξεπεράσουν στὸ τρέξιμο καὶ τὸ γρήγορο ἄλογο. ᾽Εγύμναζαν ἀκόμα τὸ σῶμα τους γιὰ νὰ ἀντέχη στὶς στερήσεις, στὴν πείνα, στὴ δίψα, στὸ κρύο καὶ στὶς κακουχίες.»

Σύμφωνα με πληροφορίες μου, επίκειται και αγορά αλόγων και αμαξών για βελτίωση περαιτέρω των ικανοτήτων των Ελλήνων ελεύθερων σκοπευτών…!!! 

Οπότε Αύγουστος 2021, Ελληνικός Στρατός…. Καλέσατε το τμήμα Ελεύθερων σκοπευτών. Η κλήση σας είναι σε αναμονή…

Καλές βουτιές στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.

Νικόλαος Σκιαδάς, Ανχης εα. Ειδ. Δυνάμεων

Πηγή: militaire.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis