1. Η διαδικασία των κρίσεων στο Στράτευμα δεν αποτελεί, καν, γεγονός τρίτης ανάγνωσης στους Ευρωπαίους πολίτες. Γιατί γίνεται εντός προκαθορισμένων πλαισίων Νόμων και παραδόσεων και από αξιόπιστα όργανα.
Εδώ κι ενταύθα, συνήθως, γίνονται πρώτο θέμα και αποτελούν αντικείμενο καυγά Κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης. Αμφότερες έχουν δίκιο γιατί είναι στον τομέα αυτό, αναξιόπιστες και αρνούνται καθιέρωση θεσμών και ξεκάθαρων διαδικασιών θεωρώντας το Στράτευμα ιδιοκτησία τους.
2. Η Κυβέρνηση έχει το προνόμιο να επιλέγει ως Αρχηγούς πρόσωπα που αυτή κρίνει ότι μπορεί να συνεργασθεί σεβόμενη όμως την Ιεραρχία, χωρίς να την παραβιάζει κατά τρόπο ωμό.
3. Αποδεκατισμοί γίνονται σε υποανάπτυκτες χώρες ή υπό ανώμαλες συνθήκες (βλέπετε γειτονική Τουρκία). Ποια εντύπωση, προκάλεσε, άραγε, η εκατόμβη στο Στρατό προχθές; (Θα περιορισθώ στην ΣΞ γιατί στο ΠΝ και ΠΑ τα πράγματα εξελίχθησαν πιο ομαλά). Τι εικόνα έλαβαν οι Ευρωπαίοι και Νατοϊκοί φίλοι μας;
4. Κυβέρνηση ή Υπουργός Άμυνας δεν έχουν το δικαίωμα να χειρίζονται τις τύχες Ανωτάτων Αξιωματικών ως παίγνιο πλαγόνων ή προσωπικών αδυναμιών.
Μέχρι ακόμη προ ολίγων ετών η κορυφή της Ιεραρχίας ήταν θέμα Κλαδικής. Υπάρχει πιο χυδαίο παράδειγμα απ’ αυτό της εποχής Αντωνομπένηδων όταν ο γκαουλάϊτερ Σαμαρά στις ΕΔ αποστράτευε τους άξιους Αρχηγούς (Ζιαζιάς, Γκίνης, Τσέλιος) τον ένα πίσω από τον άλλο; Υπέθεσα ότι οι Αριστεροί, που δεν διέθεταν ποτέ Κλαδική, θα έδιναν άλλη εικόνα άλλο ήθος… Ακολούθησε ο σπουδαίος Μανωλάς, Καμμένειον θύμα.
5. Οι κρίσεις, χρονικά, έγιναν εντός του προκαθορισμένου δια νόμου χρόνου. Λίγο νωρίτερα. Και οι τρεις νέοι Αρχηγοί είναι έμφορτοι Διπλωμάτων μεταπτυχιακών Σπουδών, πέραν της επαγγελματικής αξιοσύνης τους. Καλό μήνυμα.
6. Επαναλήφθη στο Στρατό Ξηράς η καταιγίδα Πάνου Μπεγλίτη (2011). Copy από Πάνο Καμμένο… Οι δύο Πάνοι. Μόνο που ο πρώτος έπραξε ότι έπραξε εκτελώντας διαταγή του τότε Πρωθυπουργού Γιωργάκη ο οποίος πανικόβλητος από τον εξευτελισμό του στη Νίκαια ήθελε ν’ αποδείξει στους εταίρους ότι απέτυχε γιατί ο Α/ΓΕΣ Φ. Φράγκος τον υπονόμευε ετοιμάζοντας του πραξικόπημα. Αισχύνη για τον Γιωργάκη που επανέρχεται, απτόητος, για να ξανακυβερνήσει!
7. Για να φθάσει ο κ. Π. Καμμένος στον Στρατηγό Α. Στεφανή παρέλειψε εννέα (9) συναδέλφους του, μεταξύ των οποίων 2-3 ήσαν πανάξιοι. Οι περιοικούντες την Ιερουσαλήμ, είχαμε επισημάνει, από τον καιρό που ο Στρατηγός κ. Στεφανής ήταν ΔΔΚ/ΓΕΣ, ότι ήταν ο προσεχής Α/ΓΕΣ. Άψογος, ακέραιος, ακομμάτιστος, πολιτισμένος, μορφωμένος, με λαμπρή εκπαίδευση και εμπειρία. Επομένως δεν εκφράζω αντίρρηση στην επιλογή αλλά την μεθόδευση. Άξιος! Σημειώνω, συμπληρωματικά, ότι περάτωσε πρώτος, μεταξύ 185 συναδέλφων του, το Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο NATIONAL DEFENSE UNIVERSITY (ΗΠΑ).
8. Ας δούμε, όμως, την σύνθεση του ΚΥΣΕΑ για να ευθυμήσουμε επ’ ολίγον: Πρωθυπουργός (ΟΚ) ΥΕΘΑ (ΟΚ) ΥΠΕΞ (ΟΚ) Α/ΓΕΕΘΑ (ΟΚ) Υπ. Εσωτ. Σκουρλέτης (;) Υπουρ. Ναυτιλίας Κουρουπλής (;). Είναι πολύ δύσκολο να πείσει το όργανο αυτό ότι δύναται να επιλέγει Αρχηγούς. Ο κ. Π. Κουρουπλής έχει ασφαλώς αρμοδιότητα να διορίζει το μισό σόϊ του στο Υπουργείο όχι όμως να εκλέγει Αρχηγούς!
9. Για πρώτη φορά, στο ΓΕΣ, ένας Αρχηγός των ΤΘ, διαδέχεται ένας συνάδελφος του.. Ιππέας.
10. Η ΝΔ (κ. Άδωνις Γεωργιάδης) εξέδωσε μια ήπια, εθιμοτυπική ανακοίνωση, κι αυτό είναι καλό και πολιτισμένο, καταλήγουσα σε ευχές για τους νέους Αρχηγούς. Οφείλω να τον συγχαρώ γιατί δεν κραύγασε για κομματισμούς.
11. Ευχές και από μένα στους εξαίρετους αποχωρούντες Αρχηγούς κ. Γιακουμάκη (ΓΕΝ), Βαΐτση (ΓΕΑ) και Τελλίδη (ΓΕΣ). Ας προσέξουν τις προτάσεις που θα τους γίνουν από τις σειρήνες – κόμματα για να πολιτευθούν.
Ευχές, Ειλικρινείς και πηγαίες στους νέους Αρχηγούς.
12. Οι Αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς δικαίως παραπονούνται και αισθάνονται ανασφάλεια με αυτή την συμπεριφορά της Πολιτείας στο Σώμα: Αποδεκατισμός Γιωργάκη, Τσίπρα και όργια Αντωνομπένηδων. Να υποθέσουμε ότι οι πολιτικοί βγάζουν το άχτι τους κατά του ΣΞ, σε αξιωματικούς τάξεων 80 – 81 – 82 γιατί η επταετία του 1967 τους στέρησε 7 χρόνια Εξουσίας; Οι στρατιωτικοί δεν λησμονούν την 7ετία και την θλιβερή κατάληξή της με το έγκλημα της Κύπρου αλλά δεν λησμονούν, επίσης, την 6ετία 2011 – 17 όπου “πατριώτες” πολιτικοί εσφάγιασαν έξη (6) Αρχηγούς ΓΕΣ! Έξη σε έξη χρόνια. Και οι έξη άριστοι!
13. Καμιά απρέπεια. Οι Αρχηγοί των Επιτελείων είναι θεσμικά πρόσωπα. Δεν είναι μαριονέτες. Επιβάλλεται ν’ απολάβουν ιδιαίτερου σεβασμού. Ο Α/ΓΕΑ Πτέραρχος κ. Χρ. Βαΐτσης, εξαίρετος Αξιωματικός, βρισκόταν σε επίσημη αποστολή – επίσκεψη στα Αραβικά Εμιράτα όταν “έσκασε” η αποστρατεία του. Αντιλαμβάνεσθε τη θέση του αλλά και τα σχόλια που έγιναν για τη Χώρα. Την Δευτέρα το βράδυ, μάλιστα, δινόταν μέγα δείπνο προς τιμήν τους με πολλούς επίσημους σαρικοφόρους όπου, όπως πληροφορούμαι θα τον επαρασημοφορούσαν. Ή έπρεπε να του υποδειχθή να μην πάει ή να αναμενόταν η επιστροφή του. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία κ. Υπουργέ.
Ένας κοινός συνωμοσιολόγος θα μπορούσε να υποθέσει: Μήπως περίμεναν την απουσία του Βαΐτση για να κάνουν κρίσεις;
Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον Γεν. Επιθεωρητή Στρατού εξαίρετο Στρατηγό κ. Γιάννη Ηλιόπουλο. Επιθεωρούσε την 32 Ταξ. Πεζικού (Πεζοναύτες) στον Βόλο όταν κάποιος επιτελής του ψιθύρισε: “Δεν είσθε πλέον επιθεωρητής”.
14. Να έχουμε ειρήνη μέχρι τις επόμενες. Και οι νέοι Αρχηγοί μπορεί να συμβάλλουν ενισχύοντας την αποτροπή.
Ο Κων. Φράγκος είναι
υπ/γος ε.α. – Αναλυτής Στρατ.
Θεμάτων – DEA
Παν. PARIS I στην Πολιτική Άμυνα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ