Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:34 | 20/04/2016

 Είναι «βάτραχος». Είναι αλεξιπτωτιστής ελευθέρας πτώσεως. Σήμερα και περίπου 100 λεπτά, έγινε και «πιλότος» ενός σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας, παίρνοντας έτσι μία γεύση από πρώτο χέρι των εμπειριών και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πετώντας είτε στα 30 πόδια (10 μέτρα) από την επιφάνεια της θάλασσας), είτε στα 30.000 πόδια (περίπου 9.000 μέτρα).
    Ο λόγος για τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, ο οποίος ήξερε το Αιγαίο στην επιφάνειά του και κάτω από αυτήν σαν την τσέπη του, και σήμερα είχε την ευκαιρία να το δει και από ψηλά.

Ο Αρχηγός επισκέφθηκε την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, στο πλαίσιο παρακολουθήσεως της τρεχούσης δραστηριότητος των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της προσωπικής επαφής του με το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό τους. Εκεί τον υποδέχτηκαν οι Αρχηγοί ΓΕΑ και ΑΤΑ, Αντιπτέραρχοι (Ι) Χρήστος Βαΐτσης και Χρήστος Χριστοδούλου, καθώς και ο διοικητής της Μονάδος Σμήναρχος (Ι) Δημήτρης Τσιρογιαννίδης και αφού ενημερώθηκε για την επιχειρησιακή δραστηριότητα της ημέρας, μετέβη στην ιστορική 337 Μοίρα Παντός Καιρού (337 ΜΠΚ), με κωδικό κλήσεως «Φάντασμα».

Στη Μοίρα αυτή, που είναι η τρίτη παλαιότερη της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς συγκροτήθηκε στα τέλη του Β’ παγκοσμίου Πολέμου, επιχειρεί σήμερα με τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-16C/D Block.52 Plus “Fighting Falcon”. Εκεί τον υποδέχτηκε ο Διοικητής της Μοίρας Αντισμήναρχος (Ι) Μιλτιάδης Παπαδάκης, και έλαβε μέρος σε προγραμματισμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση, συμμετέχοντας σε πτήση με αεροσκάφους F-16D της Μοίρας, ως backseater (συγκυβερνήτης) στην πίσω θέση του αεροσκάφους, που είχε ως κυβερνήτη του τον ίδιο τον Μοίραρχο. Μαζί τους πέταξε ως «ζευγάρι» στο σχηματισμό, ο Αρχηγός ΑΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Χριστοδούλου με ένα μονοθέσιο F-16C που πιλοτάριζε ο ίδιος, καθότι F-16άρης από τα (αεροπορικά του) νιάτα.

Συμφώνως με ασφαλείς πληροφορίες, ο σχηματισμός απογειώθηκε από την Αεροπορική Βάση Λαρίσης και την 110 ΠΜ, στις 11:47’ και προσγειώθηκε στις 13:29’. Η πτήση των δύο αρχηγών πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή Βόρειου, Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου, επί τόξου Σκύρου – Ψαρών – Σάμου - Αγαθονησίου - Φαρμακονησίου – Φούρνων – Μεστών Χίου – Οινουσών - Αγίου  Ευστρατίου – Σκύρου, όπου πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσβολές της βάσεως, προτού επιστρέψει στη Λάρισα.

Δύο πράγματα αξίζουν να επισημανθούν.

Πρώτο, ότι αν και δεν είχε προαναγγελθεί η πτήση του Αρχηγού και δη στο Ανατολικό Αιγαίο για προφανείς λόγους, εντούτοις, σήμερα η έκνομη πτητική δραστηριότητα των Τούρκων σήμερα στο Αιγαίο ήταν εξαιρετικώς περιορισμένη, και πραγματοποιήθηκε αποκλειστικώς και μόνο από δύο ελικοφόρα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ένα ελικόπτερο.
Δεύτερο, οι Αεροπόροι πρόσφεραν στον «βάτραχο» οδηγό, ένα ξεχωριστό δώρο. Τη στολή που πέταξε με τα σωστικά και το κράνος του, ενώ προς τιμήν του είχαν γράψει το όνομα του Ναυάρχου Αποστολάκη στο πλάϊ της ατράκτου του μαχητικού που πέταξε.

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

 

parapolitika.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis