Όσο τα δάση καίγονται, ακόμα και χιλιόμετρα μακριά, σκόνη και στάχτη από τις πυρκαγιές έχουν καλύψει αρκετά αυτοκίνητα στα αστικά κέντρα, ενδεικτικό σημάδι ότι η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη. Από τους πρώτους που το έχουν αντιληφθεί είναι όσοι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα και απειλούνται από τις φωτιές, ακόμα κι αν δεν έχουν βρεθεί κοντά. Αίσθημα δύσπνοιας, βήχας, ακόμα και κρίσης άσθματος, είναι ο παράπλευρος κίνδυνος για τις ευάλωτες ομάδες, με την προσέλευση στα επείγοντα των πνευμονολογικών κλινικών να είναι αυξημένη όπως παρατηρεί ο ειδικός πνευμονολόγος-φυματιολόγος Ελευθέριος Βρουβάκης.
VICE: Τι πρέπει να προσέξει κάποιος με τις πυρκαγιές, αν έχει αναπνευστικά προβλήματα;
Ελευθέριος Βρουβάκης: Το μεγάλο πρόβλημα με τις πυρκαγιές σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα είναι η εισπνοή του καπνού, η οποία προκαλεί έναν τοπικό ερεθισμό στο τραχειοβρογχικό δέντρο με αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένη παραγωγή βλέννης, βήχα και, πολλές φορές, αίσθημα δύσπνοιας και πνιγμού. Τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα τα οποία παράγονται από την καύση είναι υπεύθυνα για όλο αυτό το κύμα των συμπτωμάτων. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι σε αυτήν την περίπτωση δεν πρέπει άτομα με αναπνευστικά προβλήματα να βρίσκονται κοντά σε τέτοιου είδους περιβάλλοντα και συνιστάται η άμεση απομάκρυνσή τους. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούν τα εισπνεόμενα που συνήθως λαμβάνουν αυτά τα άτομα.
Έχετε παρατηρήσει μεγαλύτερη εκδήλωση αναπνευστικών συμπτωμάτων αυτήν την περίοδο;
Σε περιπτώσεις φωτιάς έχουμε αυξημένη έλευση στα επείγοντα των νοσοκομείων, όπως και τον χειμώνα, αντίστοιχα, με την αιθαλομίχλη. Αυτά θέλουμε να αποφύγουμε. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε κυρίως αυτήν την περίοδο είναι τα αναπνευστικά προβλήματα και όχι τόσο τα εγκαύματα. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι από τις πυρκαγιές, περίπου το 80% των ατόμων, δυστυχώς καταλήγει από τα αναπνευστικά προβλήματα και πολύ λιγότερο από τα εγκαύματα. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει πως όταν είμαστε κοντά σε μία πυρκαγιά, το πρώτο που θα πρέπει να διασφαλίσουμε είναι η όσο το δυνατόν λιγότερη εισπνοή καπνού στο τραχειοβρογχικό δέντρο.
Πώς μπορούμε να προστατευθούμε άμεσα σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς;
Αν δεν έχουμε ειδικές μάσκες να χρησιμοποιήσουμε, χρησιμοποιούμε βρεγμένα μαντήλια. Αν σε ένα σπίτι βλέπουμε ότι έρχεται ο καπνός της φωτιάς, είναι καλύτερα να μπορέσουμε να μαζευτούμε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο και να κλείσουμε τις χαραμάδες με υγρά πανιά ώστε να αποφύγουμε την εισπνοή του καπνού, που δημιουργεί τα προβλήματα. Η χημική πνευμονία που μπορεί να προκύψει στην αρχή, μετατρέπεται σε μικροβιακή. Γι' αυτό η άμεση μεταφορά μας σε ένα κέντρο υγείας ή σε έναν σταθμό πρώτων βοηθειών, μπορεί να δώσει αποτέλεσμα στο κομμάτι της οξυγόνωσης αλλά και της αγωγής που πρέπει να πάρουμε μετά ώστε να αποφύγουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν.
Με την εκδήλωση μίας μεγάλης πυρκαγιάς, σε πολλές περιοχές, ακόμα και μακριά από την εστία, υπάρχει στάχτη και σκόνη. Πώς μπορεί κανείς να προφυλαχτεί;
Είναι κάποιοι κανόνες που πρέπει να διατηρήσουμε μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα. Κλείνουμε καλά το σπίτι μας. Είναι πολύ σημαντικό ώστε να αποφύγουμε την εισροή των μικροσωματιδίων μέσα στο σπίτι. Το καλύτερο είναι να μην ανοίγουμε κλιματιστικό αλλά να έχουμε ανεμιστήρα εντός του σπιτιού. Επίσης, βασικό είναι να αποφύγουμε την άσκηση. Βλέπεις, άτομα που έχουν συνηθίσει να ασκούνται κι ενώ έχουν αναπνευστικά προβλήματα, πηγαίνουν για άσκηση. Αυτό είναι λάθος. Μην ξεχνάμε μάλιστα ότι είμαστε μέσα στο καλοκαίρι, που υπάρχει πολλή ζέστη η οποία επιδεινώνει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση. Δημιουργεί ένα μείγμα που είναι επιβλαβές για τον οργανισμό, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες, όχι μόνο για τους αναπνευστικούς ασθενείς, αλλά και τους καρδιολογικούς, τις έγκυες, τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Αυτές οι ομάδες είναι που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην έχουμε επιβλαβείς επιπτώσεις στο κομμάτι της υγείας.
Αν κάποιος δεν έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει αναπνευστικά προβλήματα, ποια συμπτώματα θα έχει, αν τα εμφανίσει τώρα;
Το πρώτο σύμπτωμα είναι η αυξημένη παραγωγή βλέννης. Αρχίζει να βγάζει φλέγματα, να έχει αυξημένο βήχα που δεν είχε τις προηγούμενες ημέρες. Το δεύτερο είναι ένα αίσθημα δυσφορίας που μπορεί να είναι επιδεινούμενο, όπως επίσης και το αίσθημα πνιγμού. Είναι συμπτώματα που είναι αρκετά θορυβώδη και καλό είναι να απευθυνθεί στον γιατρό του ή στο κέντρο υγείας, όπου θα μπορούν να του δοθούν οι πρώτες βοήθειες. Όσο λιγότερο θορυβώδη είναι τα συμπτώματα, τόσο πιο ήπια είναι η αντιμετώπιση της αγωγής.
Τι άλλη συμβουλή δίνετε;
Ένα πράγμα θέλω να επισημάνω που μου έκανε εντύπωση παρακολουθώντας κι εγώ, όπως όλη η Ελλάδα, με αγωνία τα τεκταινόμενα στους τόπους της φωτιάς. Βλέπεις ανθρώπους, κυρίως ηλικιωμένους, με πολλά προβλήματα, που δεν ήθελαν να αποχωριστούν την περιουσία τους, τα σπίτια τους, ενώ η φωτιά πλησίαζε. Και βλέπεις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να μη θέλουν να απομακρυνθούν. Εγώ πιστεύω ότι εκεί έπρεπε να έχουμε πάρει δραστικά μέτρα. Ευτυχώς, δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα, είχαμε όμως στο παρελθόν προβλήματα που οφείλονταν σε ολιγωρία. Πρέπει λοιπόν να εκκενώνονται οι περιοχές άμεσα, διότι ο κόσμος μπορεί να εμφανίσει τα συμπτώματα μετά.