Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
00:05 | 18/11/2014

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζενς Στόλτενμπεργκ διόρισε τον Πρέσβη Ιζμαήλ Αραμάζ ως ανώτερο πολιτικό εκπρόσωπο στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Αραμάζ, που είναι σήμερα πρέσβης της Τουρκίας στο Αφγανιστάν, αναμένεται να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο απεσταλμένος έχει μεγάλη διπλωματική εμπειρία τόσο σχετικά με το Αφγανιστάν όσο και με το ΝΑΤΟ. Υπηρέτησε ως αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ την περίοδο 2003 έως το 2007 και ως πολιτικός σύμβουλος του διοικητή της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) από το 2002 έως το 2003. Κατείχε επίσης καίριες θέσεις στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με θέματα του ΝΑΤΟ.

Ο Αραμάζ θα αντικαταστήσει τον Πρέσβη Μορίτ Γιόχιμς, ο οποίος υπηρέτησε ως ανώτερος πολιτικός αντιπρόσωπος του ΝΑΤΟ από τον Αύγουστο του 2012 έως σήμερα.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ “Καθώς η αποστολή ISAF ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2014 και το ΝΑΤΟ εγκαινιάζει την αποστολή Resolute Support Mission που σκοπό έχει την εκπαίδευση, την συμβουλευτική και την αρωγή των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, η Συμμαχία και οι Εταίροι μας θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην υποστήριξη του Αφγανιστάν και την περαιτέρω ανάπτυξη μακροχρόνιας σχέσης μας," συμπληρώνοντας πως : "Ο Πρέσβης Αραμάζ θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις προσπάθειες."

Ο διορισμός ήρθε κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας



Μια ανακοίνωση από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι ο Αραμάζ διορίστηκε στη θέση αυτή, μετά από αίτημα της Τουρκίας, αντικατοπτρίζοντας “τον ηγετικό ρόλο της Τουρκίας σε σημαντικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ”.


"Ο ανώτερος πολιτικός αντιπρόσωπος είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση των πολιτικο-στρατιωτικών στόχων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και για τη διατήρηση της επαφής του ΝΑΤΟ με την Αφγανική κυβέρνηση, την κοινωνία των πολιτών, τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας, καθώς και των γειτόνων του Αφγανιστάν", ανέφερε η δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο αντιπρόσωπος έκανε επίσης συστάσεις προς το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ για την “καλύτερη εναρμόνιση των πολιτικών του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν”.

Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι παρούσα στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της υποστήριξης της αποστολής Resolute Support Mission του ΝΑΤΟ και θα είναι αρμόδια διαχείρισης του Διεθνούς Αεροδρομίου της Καμπούλ.

Μετάφραση-Επιμέλεια: OnAlert

Πηγή:
Hurriyet
Πηγή Φωτογραφίας: NATO

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis