Τα αγόρια απήχθησαν από ένα μικρό χωριό κοντά στην πόλη Μαλακάλ και ο συνολικός αριθμός των ομήρων μπορεί να είναι «κατά πολύ μεγαλύτερος», σύμφωνα με τη UNICEF. Στο χωριό αυτό το τελευταίο διάστημα έχουν συρρεύσει έως και 90.000 πρόσφυγες.
Οι συγκρούσεις μαίνονται στη χώρα από τον Δεκέμβριο του 2013, όταν ξέσπασαν μάχες στην πρωτεύουσα Τζούμπα μεταξύ στρατιωτών πιστών στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και δυνάμεων που υποστηρίζουν τον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ.Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή και οι προθέσεις των ενόπλων παραμένουν ασαφείς. Στο παρελθόν πάντως, ένοπλες ομάδες είχαν στρατολογήσει δια της βίας μικρά παιδιά πριν επιχειρήσουν μεγάλες επιθέσεις στο σπαρασσόμενο από τον πόλεμο Νότιο Σουδάν.
Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 1,5 εκατομμύριο εκτοπίστηκαν. Η UNICEF υπολογίζει ότι 12.000 παιδιά έχουν στρατολογηθεί σε ένοπλες οργανώσεις από την έναρξη του πολέμου.
«Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι ένοπλοι περικύκλωσαν την κοινότητα και έκαναν έρευνα από σπίτι σε σπίτι. Τα αγόρια άνω των 12 ετών τα έπαιρναν μαζί τους δια της βίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά.
Το χωριό αυτό κατοικείται κυρίως από μέλη της φυλής Σιλούκ. Οι Σιλούκ είναι η τρίτη σε μέγεθος εθνοτική ομάδα του Νοτίου Σουδάν, μετά τους Ντίνκα (στους οποίους ανήκει ο πρόεδρος Κιρ) και του Νούερ (του πρώην αντιπροέδρου Μάκαρ) και έχουν παραμείνει ουδέτεροι στη σύρραξη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ – Ρόιτερς – Γαλλικό Πρακτορείο thetoc.gr