Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:14 | 31/01/2015

 

Να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τη διαδικασία της απέλασης των προσφύγων στα κράτη πρώτης υποδοχής της ΕΕ, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η συνθήκη "Δουβλίνο II" εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα, με συνέπεια να παρουσιάζει πολύ σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες, ζητά η Επιτροπή για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) .

«Υπάρχει μια σειρά άλυτων ζητημάτων, όπως η σημαντική αύξηση της μεταναστευτικής ροής στην Ελλάδα το '14 κατά 280%, που εντείνει τις ανησυχίες μας σχετικά με το κατά πόσο δύναται η Ελλάδα να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις της χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση της Επιτροπής των UN.

Βασική Πύλη Εισόδου η Μεσόγειος

Ο αριθμός των προσφύγων που πέρασαν το 2014 από τα παράλια της Μ. Ασίας στα νησιά του Βορειονατολικού Αιγαίου ξεπέρασε τους 43.500 πρόσφυγες - το 60% να προέρχονται από τη, σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο, Συρία ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός Αφγανών, Σομαλών και υπηκόων της Ερυθραίας, οι οποίοι πληρώνουν όσο όσο στους δουλεμπόρους προκειμένου να βρουν μια θέση στα καράβια που ξεκινούν από τη Βόρεια Αφρική και τα τουρκικά παράλια, προς την Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς στη πορεία, αφού τους χορηγηθεί άσυλο, καταφέρνουν να περνούν σε άλλες χώρες της Βορείου Ευρώπης.

Η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των προσφύγων ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρατείνει την απαγόρευση επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, ως πρώτη ευρωπαϊκή χώρα υποδοχής, που ισχύει από το 2008, εξαιτίας της αδυναμίας των ελληνικών αρχών να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.

Η Ελληνική «Μαύρη Βίβλος» του Μεταναστευτικού

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η επιτροπή ελέγχου για τα δικαίωματα των προσφύγων, στη Γενεύη την Παρασκευή, αναφέρθηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα που κατέγραψαν οι αρμόδιοι επιθεωρητές του ΟΗΕ στην ελληνική υπηρεσία Ασύλου. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται:

- Δύσκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες ασύλου
Διαπιστώθηκαν τεράστια κενά τόσο στην υλικοτεχνική υποδομή όσο και στην κατάρτιση των υπαλλήλων. Όσοι δεν καταφέρνουν να πάρουν την πολύτιμη πράσινη κάρτα κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να συλληφθούν και να απελαθούν στις χώρες καταγωγής τους, με όποιους κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τη ζωή και την ελευθερία τους.

- Αυθαίρετη παράταση της παραμονής των προσφύγων στα κέντρα κράτησης
Οι επιθεωτητές του ΟΗΕ διαπίστωσαν πως στα κέντρα κράτησης προσφύγων, υπάρχουν μετανάστες-κρατούμενοι οι οποίοι μπορεί να περιμένουν περισσότερα από δύο χρόνια έως ότου να εξεταστεί το αίτημα τους για την παροχή ασύλου. Ο αριθμός των κρατουμένων στα εννέα κέντρα κράτησης, που λειτουργούν στη χώρα μας, υπολογίζεται γύρω στους 37.000.

- Ακατάλληλοι χώροι πρώτης φιλοξενίας
Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εκπέμπουν SOS. Επιεικώς απάνθρωπη χαρακτηρίζεται η κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Λήμνο και τη Σάμο.

Η δραματική αύξηση του αριθμού των προσφύγων οι οποίοι περνούν με δουλεμπορικά από τα παράλια της Μικράς Ασίας στα ελληνικά νησιά, φανέρωσε την παντελή έλλειψη κατάλληλων χώρων φιλοξενίας. Οικογένειες προσφύγων στοιβάζονται σε άδειες αποθήκες και πρόχειρες προκάτ κατασκευές εντελώς ακατάλληλες περιμένοντας το πλοίο της γραμμής που θα τους μεταφέρει στο λιμάνι του Πειραιά και από εκεί στο άγνωστο, αφού κανείς δεν γνωρίζει από εκεί και πέρα τι γίνονται. Άλλοι περιφέρονται άσκοπα στην Αθήνα, άλλοι πέφτουν θύματα συμμορίων που τους εκμεταλλεύονται υποσχόμενοι πλαστά χαρτιά παραμονής έναντι αδράς αμοιβής, πέφτουν θύματα ρατσιστικών επιθέσεων από ομάδες φασιστών και νεοναζιστών, είτε επιχειρούν να περάσουν παράνομα σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Τραγικότερα θύματα οι μονογονικές οικογένειες και τα ασυνόδευτα ή απροστάτευτα ανήλικα που έχασαν τους δικούς τους κατά τη διάρκεια του ατέλειωτου ταξιδιού από τις πατρίδες τους στην υποτιθέμενη «γη της Επαγγελίας».

Τέλος, στην έκθεση της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των προσφύγων γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις παράνομες επαναπροωθήσεις στον Έβρο, για όσους εντοπίζονται από τις ελληνικές αρχές και τη FRONTEX να προσπαθούν να περάσουν παράνομα στην χώρα μας, μέσω των ελληνικοτουρκικών συνόρων.

vice.com

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis