Οι νέοι ενήλικες των οποίων και οι δύο γονείς έχουν φυλακιστεί ή έχουν οι ίδιοι εμπλακεί με τη δικαιοσύνη κατά την παιδική ηλικία είναι τρεις φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη ή διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), δυο φορές πιο πιθανό να έχουν άγχος, διάσπαση προσοχής και άλλες συναφείς διαταραχές σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν τέτοιου τύπου εμπειρίες, σύμφωνα με νέα αμερικάνικη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Network Open».
«Η φυλάκιση είναι ένα ζήτημα που έχει επιπτώσεις εδώ και γενιές στην οικογένεια και τα παιδιά γονέων που έχουν φυλακιστεί είναι πιο πιθανό να εμπλακούν και τα ίδια », εξηγεί η Νία Χερντ-Γκάρις παιδίατρος στο Νοσοκομείο του Σικάγο «Ann & Robert H. Lurie» και καθηγήτρια παιδιατρικής στοη σχολή Ιατρικής «Feinberg» του Βορειοδυτικού Πανεπιστημίου του Σικάγο.
«Στην προσπάθειά μας να λύσουμε ένα πρόβλημα έχουμε δημιουργήσει πολλά άλλα» δήλωσε ο Γουίλιαμ Κούπερλαντ, επικεφαλής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Βρμόντ.
Οι ερευνητές του συγκεκριμένου πονήματος συνέλεξαν δεδομένα από τη μελέτη «National Longitudinal Study of Adolescent Health to Adult Health». Από τους 13.083 συμμετέχοντες, το 9% (δηλαδή 1.247) είχε παιδικό ιστορικό γονικής φυλάκισης, το 4,5% (δηλαδή 492) είχε εμπλακεί με το σύστημα δικαιοσύνης ανηλίκων και το 1% (δηλαδή 141) είχε και τα δύο.
Η Χέρντ - Γκάρις εξηγεί ότι ένα στα 100 παιδιά από τις ΗΠΑ έχουν τόσο προσωπικές εμπειρίες εμπλοκής με το σύστημα δικαιοσύνης όσο και εμπειρία γονικής φυλάκισης.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα παιδιά αυτά ήταν πιο πιθανό να παρατήσουν το σχολείο και να καταλήξουν στη φυλακή, να κάνουν χρήση παράνομων ουσιών και να βιώσουν κοινωνική απομόνωση.
Η ίδια εξηγεί ότι μέχρι τώρα η εμπειρία φυλάκισης γονέα εντασσόταν στις δυσμενείς εμπειρίες παιδικής ηλικίας. Με την παρούσα έρευνα, που εξετάζει τις επιδράσεις τέτοιων εμπειριών στην ψυχική υγεία, φαίνεται ότι και η προσωπική εμπλοκή του παιδιού με το σύστημα δικαιοσύνης ανηλίκων μπορεί να θεωρηθεί δυσμενής και να έχει ανησυχητικές επιπτώσεις στην ψυχική του υγεία κατά την ενήλικη ζωή.
ΑΠΕ-ΜΠΕ