Ο μέχρι πρότινος αγνοούμενος, Αστυνομικός 1827, Ανδρέας Πολυκάρπου κηδεύτηκε σήμερα Κυριακή 19 Ιουνίου 2022 μέσα σε κλίμα συγκίνησης στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στην Κοινότητα της Αγίας Μαρίνας Πόλης Χρυσοχούς. Τα οστά του έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο DNA. Τον επικήδειο λόγο για τον ήρωα εκφώνησε ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου.
Ο κύριος Παπαθεοδώρου είπε πως «σε τούτες τις δύσκολες στιγμές που η πατρίδα μας δοκιμάζεται σε διάφορα επίπεδα η θυσία του είναι για τα μέλη του αστυνομικού σώματος πυξίδα καθοδήγησης που τους δείχνει τον δρόμο της ευθύνης, της αξιοπρέπειας και της τιμής».
Διαβάστε επίσης
Να καταβάλουμε, ανέφερε, «το άπαν των δυνάμεων μας ώστε να επιτελέσουμε στο ακέραιο την υψηλή υπηρεσία που μας έχει αναθέσει η Πολιτεία όπως επιτάσσει το δικό τους καθήκον και η ένδοξη ιστορία της Αστυνομίας. Η αφοσίωση στο καθήκον, ο άψογος επαγγελματισμός, ο σεβασμός στον πολίτη και η ποιοτική του εξυπηρέτηση, οι συνεχείς προσπάθειες για καταπολέμηση του εγκλήματος αποτελούν το καλύτερο μνημόσυνο για τον Ανδρέα Πολυκάρπου και η μέγιστη αναγνώριση της θυσίας του».
Ο κ. Παπαθεοδώρου παρέθεσε μεταξύ άλλων σύντομο βιογραφικό του Ανδρέα Πολυκάρπου, λέγοντας ότι γεννήθηκε την 1η Αυγούστου του 1939 στην Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς και αφού αποφοίτησε από την Αμερικάνικη Ακαδημία τον Ιούνιο 1958 ακολούθησε σπουδές στο Λονδίνο. Ενεγράφη στην Αστυνομία στις 27 Ιανουαρίου 1964 σε ηλικία μόλις 25 ετών και υπηρετούσε στην Τακτική Εφεδρική Μονάδα (ΤΕΜ) στον αστυνομικό σταθμό Σταυρού Αμμοχώστου, είπε.
Στις 19 Μαΐου του 1964 βρισκόταν με άδεια απουσίας και με το προσωπικό του αυτοκίνητο επισκέφτηκε το λατρεμένο του χωριό. Την επόμενη ημέρα , 20 Μαΐου 1964, είπε ο κ. Παπαθεοδώρου, αναχώρησε με πολιτική περιβολή, έχοντας βέβαια, εντός του αυτοκινήτου του την αστυνομική του στολή, για να παρουσιαστεί για καθήκον στον αστυνομικό σταθμό όπου υπηρετούσε, στην Αμμόχωστο χωρίς ωστόσο να δώσει ποτέ το παρών του.
Δεν εμφανίστηκε, ούτε και την επόμενη ημέρα, 21 Μαΐου του 1964, στο ΒΜΗ στην Αγλατζιά, σε εκπαίδευση όπως αναμενόταν. Από τότε είπε «Ανδρέα έλειπες, έλειπες από τους γονείς σου, από τον αδερφό σου, από την οικογένεια και τους φίλους σου, από την γειτονιά σου, από το χωριό σου».
Πρόσθεσε πως για πολλά χρόνια όλοι αγωνιούσαν και προσπαθούσαν να συλλέξουν πληροφορίες, για την εξακρίβωση της τύχης του χωρίς αποτέλεσμα. Η μάνα, ο πατέρας, ο αδερφός σου είπε, «έφυγαν από την ζωή με το κενό της απουσίας σου και με την ελπίδα ότι θα σε ξαναέβλεπαν, πως θα ξανανταμώνατε όλοι μαζί ευτυχισμένοι, όπως παλιά. Και όμως δεν συναπαντηθήκατε ποτέ».
Τα οστά του Πολυκάρπου, ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο, στην περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Χαμίτ- Μάντρες και ταυτοποιήθηκαν προσφάτως με τη μέθοδο του DNA , επιβεβαιώνοντας το χειρότερο σενάριο. Από εκείνη τη στιγμή ο Αστυνομικός 1827 Ανδρέας Πολυκάρπου, περνά στο βάθρο της αιωνιότητας ως ήρωας της κοινότητας Αγίας Μαρίνας Πόλης Χρυσοχούς, ως ήρωας της Κύπρου.
Απευθυνόμενος στον ήρωα Ανδρέα Πολυκάρπου ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε πως οδηγός του σε όλη του την πορεία ήταν η μόρφωση του η γνώση του ο εξαίρετος χαρακτήρας του οι αρχές και οι αξίες με τις οποίες τον γαλούχησαν ο πατέρας του ο Πολύκαρπος και η μητέρα του Αλεξάνδρα όπως επίσης και τα βαθιά δημοκρατικά του πιστεύω και η απαραίτητή προσήλωση του στις αρχές της νομιμότητας.
Ο πρόεδρος του Κ.Σ. Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς Μάριος Θεοχάρους εξέφρασε την συγκίνηση του που ένας συγχωριανός τους, συγκαταλέγεται στους αθάνατους της πατρίδας μας. Ακολούθως αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές που βιώνει ο τόπος μας σε μια μοιρασμένη πατρίδα. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για την πατρίδα μας και ότι οι θυσίες των ηρώων μας δεν θα μείνουν αδικαίωτες.
Στην κηδεία ο πρόεδρος του Φιλοαστυνομικού Συνδέσμου Κύπρου Νεόφυτος Παπαμιλτιάδους, απευθυνόμενος στον ήρωα είπε «έγραψες λεβέντη μας μια δοξασμένη ιστορία από τις 23.12 1963 που άρχισε η τουρκοκυπριακή ανταρσία ήσουν από τους πρώτους εθελοντές ειδικούς αστυνομικούς», όπως είπε.
Η συγγενής του ήρωα, Αφρούλα Καραμανλή απευθύνοντας κάποια λόγια είπε « οι λέξεις μοιάζουν μικρές μπροστά στο μεγαλείο των συναισθημάτων. Αισθήματα συγκίνησης επιτέλους επέστρεψες στο χωριό σου, έφυγες 25 ετών λεβέντης και επέστρεψες σήμερα με τις τιμές που σου αξίζουν».
«Με μια φωτογραφία σου στο χέρι σε έψαξαν παντού, ρώτησαν και κτύπησαν αμέτρητες πόρτες. Η μάνα σου η Λωξάντρα σε περίμενε να περάσεις το κατώφλι της. Κανένας δεν μπόρεσε να της πάρει κουβέντα, σε περίμεναν μέχρι την τελευταία τους πνοή».
Η Χρύσα Ματθαίου, επίσης συγγενής του ήρωα, είπε πως ο Ανδρέας Πολυκάρπου κηδεύεται με τον απαραίτητο σεβασμό παρουσία της οικογένειας του, της Πολιτείας αλλά και την πολυπληθή παρουσία συγχωριανών του που θέλησαν να του πουν το τελευταίο αντίο. Η κ. Ματθαίου είπε επίσης «οι γονείς του βουβοί έκλαιγαν με ένα “γιατί” καρφωμένο στην καρδιά τους αλλά και με την ελπίδα ότι θα τον αντίκρυζαν ξανά».
Πηγή: ΚΥΠΕ