Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:54 | 05/08/2015

Την ώρα που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά υψηλός» και φωτιές ξεσπάνε καθημερινά, η κατάσταση του εναέριου στόλου της Πυροσβεστικής περιγράφεται ως οριακή.

Επίσημο έγγραφο που αναφέρει τις «ετοιμότητες αεροσκαφών» αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την πραγματικότητα: Από τα 19 καναντέρ που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα μόλις τα 11 βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι από τα 11 ετοιμοπόλεμα τα εφτά έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια επιχειρήσεων και θεωρούνται από τους αρμόδιους αξιωματικούς εντελώς γερασμένα.

Λόγω της ηλικίας τους δεν μπορούν να πετάξουν όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα να γίνεται πολλές φορές μεταστάθμευσή τους για να επιχειρήσουν σε τόπους με χαμηλότερη θερμοκρασία.

Όπως αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο του Π.Σ. με ημερομηνία 24 Ιουλίου 2015, οχτώ καναντέρ βρίσκονται παροπλισμένα διότι: Ένα έχει βλάβη στις μανέττες ισχύος (λεβγιέδες), ένα έχει βλάβη στον κινητήρα, ένα έχει βλάβη στην οθόνη του πιλότου, ένα δεν έχει κάνει αλλαγή ανταλλακτικών, τρία βρίσκονται σε στάδιο συντήρησής και ένα βρίσκεται σε στάδιο επιθεώρησης βλαβών.

Από τα 11 που είναι εν ενεργεία τα τέσσερα έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν έδρα διότι δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν σε υψηλές θερμοκρασίες.

kndair

Ανώτατοι αξιωματικοί του Π.Σ. κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι εάν μέσα στον Αύγουστο εκδηλωθούν δύο ταυτόχρονες μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα, όπως συνέβη στην Νεάπολη Λακωνίας και στον Υμηττό, δεν θα υπάρχει δυνατότητα επαρκούς αντιμετώπισής τους.

«Φέτος τα εναέρια μέσα είναι πιο επιβαρυμένα γιατί έχουν στην πλάτη τους ακόμα έναν χρόνο επιχειρήσεων σε σχέση με πέρυσι. Το πρόβλημα αυτό έρχεται να συμπληρωθεί από το γεγονός ότι και τα υπόλοιπα μέσα πυρόσβεσης έχουν στην πλάτη τους ακόμα ένα χρόνο καταπόνησης. Ας ελπίσουμε να μην έχουμε ταυτόχρονες φωτιές υψηλής έντασης. Γιατί εάν για παράδειγμα έχουμε μία μεγάλη πυρκαγιά σε ένα νησί και ταυτόχρονα μία άλλη στη Μακεδονία ή στην Πελοπόννησο, τότε η κατάσταση θα είναι τραγική. Τα εναέρια μέσα δεν νομίζω ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν παρότι οι πιλότοι δίνουν τη ψυχή τους και φέτος», λέει στη Huff Post Greece ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών της Π.Υ. κ. Γιάννης Σταμούλης.

Προσθέτει δε ότι «οι αεροπόροι μας δίνουν μάχη καθημερινά, καθώς τα μέτωπα είναι πολλά αλλά δεν τα μαθαίνει ο κόσμος γιατί χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής δεν κρατάνε περισσότερο από μία ημέρα. Πρόκειται για επαγγελματίες που δεν αφήνουν πίσω τα συστήματα ασφαλείας και όταν έχουν δύο ενδείξεις κινδύνου κατεβάζουν τα αεροσκάφη. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θρηνούμε θύματα».

Τα τελευταία χρόνια, πάντως, έχουν καταστραφεί τρία καναντέρ, εκ των οποίων το τελευταίο έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Φαρακλό Λακωνίας στο πρόσφατο μέτωπο στη Νεάπολη.

Από τα πιο καινούργια Καναντέρ CL-415, ηλικίας 15 ετών, με δυνατότητα ρίψης 6 τόνων νερού, σε πτητική λειτουργία βρίσκονται τέσσερα από τα συνολικά οκτώ. Φέτος βοηθούν το εναέριο πυροσβεστικό έργο τα δύο ιδιόκτητα Super Puma, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταφορά προσωπικού αλλά και για κατάσβεση καθώς μπορούν να φέρουν κάδο.
 
Πλένουν την μία φόρμα

 
Οι ελλείψεις δεν αφορούν μόνο στα εναέρια μέσα.

«Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν ούτε δεύτερη φόρμα σε περίπτωση που θέλουν να αλλάξουν αυτή που φοράνε. Οι ελλείψεις στα μέσα ατομικής προστασίας είναι και φέτος ορατές. Μόνο που η τρέχουσα αντιπυρική περίοδος φαίνεται ότι θα είναι δυσκολότερη. Η χαμηλή βλάστηση, που είναι και η καλύτερη καύσιμη ύλη, έχει φουντώσει για τα καλά, ενώ στην ύπαιθρο δεν υπάρχουν οι χειρώνακτες που θα καλλιεργήσουν χωράφια. Έτσι, μεσαίας έντασης πυρκαγιές μπορούν να κάψουν τεράστιες εκτάσεις. Οι πυροσβέστες, πάντως, ακόμα και με πενιχρά μέσα θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό», εξηγεί στέλεχος της Πυροσβεστικής.

Η παραπάνω κατάσταση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην διαρκή μείωση της χρηματοδότησης που προβλέπει ο προϋπολογισμός για την Πυροσβεστική. Φέτος τα χρήματα ήταν κατά 10-15% λιγότερα σε σχέση με τα ούτως ή άλλως μειωμένα του 2014.

 «Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου προκειμένου πριν τελειώσει η φετινή αντιπυρική περίοδος να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την προμήθεια ατομικού εξοπλισμού για το προσωπικό -κράνη, στολές, άρβυλα- αλλά και η για την προμήθεια εξοπλισμού για τα μηχανοκίνητα μέσα (λάστιχα και ανταλλακτικά). Δίνουμε μάχη με το χρόνο. Ξέρουμε την κατάσταση αλλά δεν είναι μόνο στο χέρι μας η επίλυση των προβλημάτων σε μία περίοδο που περιστέλλονται από παντού οι δαπάνες. Ο φυσικός μας πλούτος, πάντως, δεν πρέπει να είναι θέμα διαπραγμάτευσης», εξηγεί αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Enclosures

  1. ^ (huffpost.com)

Read more 

http://www.mustradio.com/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis