Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:39 | 24/07/2020

Ως τζαμί χρησιμοποιείται πλέον το μνημείο - σύμβολο της Αγίας Σοφίας, και είναι σε εξέλιξη στους χώρους του ναού η πρώτη μουσουλμανική προσευχή έπειτα από 86 χρόνια, παρουσία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο ποίος εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία για να στήσει επικοινωνιακή φιέστα.

Πλήθος κόσμου συνέρρεε στην Αγία Σοφία από τις πρώτες πρωινές ώρες, παρότι οι πόρτες θα άνοιγαν στις 10.

Η είσοδος των προσκυνητών- που είχαν κληθεί να φορούν μάσκα και να έχουν το δικό τους χαλάκι προσευχής, για λόγους υγιεινής και προστασίας - έγινε από πέντε ανοιχτούς χώρους και έπειτα από έρευνες ασφαλείας σε 11 διαφορετικά σημεία ελέγχου, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ ορισμένοι δρόμοι και γραμμές του μετρό θα παραμείνουν κλειστοί πριν και κατά τη διάρκεια της προσευχής.

 

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) της Κωνσταντινούπολης Αλί Ερμπάς ανακοίνωσε τον διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνιδων για το «τέμενος Αγία Σοφία». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο μνημείο, ο κυβερνήτης ανέφερε πως «όλοι ανυπομονούν να παρευρεθούν στις ειδικές προσευχές με μεγάλο ενθουσιασμό».

Μέσα στον ναό, στο δάπεδο έχουν τοποθετηθεί χαλιά στο δάπεδο ενώ τα περίφημα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας έχουν καλυφθεί με σκούρα υφάσματα με αραβικές προσευχές.

Η άφιξη Ερντογάν

Οι επίσημοι- έχουν προκληθεί μουσουλμάνοι από όλο τον κόσμο- άρχισαν να φτάνουν λίγο πριν τις 12 και στη συνέχεια έφτασε, φορώντας μάσκα και ο ίδιος, ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Τούρκος πρόεδρος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Εμινέ.

Μετά την ολοκλήρωση της προσευχής, ο Ερντογάν αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό.

 

Μόνο με ειδική άδεια

Όσοι θέλουν να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία, θα πρέπει να έχουν προσκλήσεις από το Diyanet, το Ανώτατο Θρησκευτικό Συμβούλιο της Τουρκίας, στα πλαίσια των μέτρων για αποτροπή διασποράς του κορονοϊού.

Μάλιστα, τα σημεία προσευχής έχουν διαχωριστεί, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

«Ζητούμε από τους πολίτες μας να φέρουν μαζί τους τέσσερα πράγματα όταν θα έρθουν: μάσκα, χαλί προσευχής, υπομονή και κατανόηση», δήλωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά.

 

Δείτε τις φωτογραφίες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis