Σημαντική χρηματοδότηση της Ε.Ε. προς τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης της Ελλάδας (ΔΟΜ) αναμένεται να χαθεί το επόμενο διάστημα, ενώ η χώρα για ακόμα μία φορά θα βρεθεί εκτεθειμένη όσον αφορά την αδυναμία της να εκτελέσει τα συμφωνηθέντα. Συγκεκριμένα, την εμπρόθεσμη δημιουργία της «Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας Αιτούντων Εθελουσίας Επιστροφής και Επανένταξης», για την οποία ο ΔΟΜ είχε εξασφαλίσει 4,13 εκατ. ευρώ με απευθείας χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Πρόκειται στην ουσία για κέντρο στο οποίο, βάσει της συμφωνίας με την Ε.Ε., θα διέμεναν άτομα που έχουν ζητήσει να γυρίσουν στις χώρες τους μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επαναπατρισμού από τον ΔΟΜ. Βάσει του σχεδίου, το οίκημα θα εξυπηρετούσε 100 άτομα ευπαθών ομάδων – γυναίκες με ανήλικα παιδιά. Στις 20 Δεκεμβρίου 2013 ο ΔΟΜ υπέγραψε συμφωνία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το οποίο θα αναλάμβανε να βρει τον χώρο και να στηρίξει τη λειτουργία της δομής, όταν θα τελείωναν τα χρήματα της Ε.Ε.
Το υπουργείο, ύστερα από συμφωνία με το ΙΚΑ, στο οποίο ανήκει το κτίριο «πρώην φιλοξενίας χανσενικών ανδρών» δίπλα στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», στην ομώνυμη περιοχή, εξασφάλισε τη μακροχρόνια μίσθωσή του έναντι συμβολικού ποσού. Το κτίριο είχε παραμείνει κλειστό για δεκαετίες. Στα μέσα Φεβρουαρίου 2014 ο ΔΟΜ δημοσίευσε ανοιχτή πρόσκληση για τον εργολάβο που θα επισκεύαζε τον χώρο, ενώ είχε προηγηθεί –από την αρμόδια υπηρεσία του υπ. Δημόσιας Τάξης– η εξασφάλιση (27.02.2014) άδειας επισκευών στο κτίριο από την Πολεοδομία του Δήμου Αιγάλεω. Στα τέλη Μαρτίου, ωστόσο, και αφού είχαν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης, κινητοποιήσεις που είχαν οργανωθεί από δημάρχους και υποψηφίους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές (18 Μαΐου) εξανάγκασαν το υπουργείο Δημ. Τάξης να σταματήσει τις εργασίες.
Στις 26 Μαρτίου (επί υπουργίας Ν. Δένδια) το υπουργείο ανακοινώνει τη διακοπή των εργασιών «προκειμένου να μη γίνει αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης» και κατηγορεί την υποψήφια για τη Νομαρχία Ρένα Δούρου και τον ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος είχε κάνει «προεκλογική σημαία» στην περιοχή το συγκεκριμένο ζήτημα. Μετά τις εκλογές, στις 30 Ιουνίου, σε έλεγχο που πραγματοποίησε η οικεία Πολεοδομία Αιγάλεω έβγαλε το κτίριο «επικίνδυνο», βάζοντας ταφόπλακα στο σχέδιο. «Αντιμετωπίσαμε μια αντίδραση - διαστρέβλωση της πραγματικότητας, που ουσιαστικά ματαίωσε τη δημιουργία μιας δομής από την οποία θα μπορούσαν να ωφεληθούν και αυτοί που σήμερα βρίσκονται στο Σύνταγμα», σχολίασε στην «Κ» ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής κ. Παναγιώτης Νίκας, προσθέτοντας ότι «χάνουμε χρήματα για τα οποία φτύνουμε αίμα, χάνουμε αξιοπιστία ως χώρα». Και ο επικεφαλής του ΔΟΜ Δανιήλ Εσδράς δήλωσε την απογοήτευσή του για τον τρόπο που εξελίχθηκε η υπόθεση, εκτιμώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες η Ε.Ε. θα ζητήσει πίσω τα χρήματά της. Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι Αγ. Βαρβάρας και Αιγάλεω Γιώργος Καπλάνης και Δημήτρης Μπίρμπας εμφανίστηκαν δύσπιστοι απέναντι στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης μιλώντας για το ενδεχόμενο, έπειτα από δύο χρόνια λειτουργίας (και χρηματοδότησης από την Ε.Ε.) ο χώρος να μετατρεπόταν σε κέντρο κράτησης. Αρχικά προοριζόταν για άλλες χρήσεις (ΙΚΑ, γηροκομείο). Επίσης, μίλησαν για έλλειψη σαφούς ενημέρωσης εκ μέρους της πολιτείας.