Οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Αστυνομία έχουν κάνει αγώνες για να αλλάξουν την εικόνα της απέναντι στην κοινωνία κι έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο να συμφιλιωθούν μαζί της, αλλά να θεωρούνται πραγματικοί σύμμαχοι, που εγγυώνται τα αγαθά της ελευθερίας και ασφάλειας.
Η πρόσφατη δρομολόγηση της σύστασης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, δηλαδή η δημιουργία των λεγόμενων Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, δεν μπορεί παρά να μας βρίσκει αντίθετους ως αστυνομικούς. Η θέση μας αυτή απορρέει από βάσιμους λόγους, οι οποίοι εκτιμούμε ότι θα αποτελέσουν κι αιτίες αποτυχίας του ως άνω εγχειρήματος. Ειδικότερα, η δημιουργία νέας αστυνομικής Υπηρεσίας με αρμοδιότητα φύλαξης των Πανεπιστημίων:
- Τοποθετεί την Αστυνομία σε ρόλο επιτηρητή των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων απέναντι σε νεολαία, φοιτητές και καθηγητές. Αλήθεια, ποια εικόνα θα λαμβάνει και τι άποψη θα σχηματίζει καθείς εργαζόμενος ή φοιτητής στους χώρους των Ιδρυμάτων, όταν γνωρίζει ότι θα τελεί υπό συνεχή αστυνομικό έλεγχο, καταγραφή κι εποπτεία και κατά πόσο αυτό συνάδει με το αυτοδιοίκητο, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, τη διδασκαλία και έρευνα.
- Φορτώνει με ένα επιπλέον βάρος στις ήδη διευρυμένες αρμοδιότητες της Αστυνομίας. Τελικά οιοδήποτε θέμα ανακύψει στη χώρα μας ανατίθεται στην Αστυνομία. Έχουν δημιουργήσει ένα Σώμα με καθολική αρμοδιότητα επί παντός επιστητού. Καλό είναι να πάρουμε παράδειγμα από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, που διαθέτουν περισσότερα ανεξάρτητα και ποιο εξειδικευμένα αστυνομικά Σώματα.
- Δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη μεγάλου μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας. Από την αρχή υπάρχουν αντιδράσεις καθηγητών και φοιτητών στα σχέδια δημιουργίας Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Αυτές θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, όπως και οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των Ιδρυμάτων.
- Μας θυμίζει μακρινές σκοτεινές εποχές. Η εικόνα ενστόλων σε διατεταγμένη υπηρεσία μέσα στους χώρους των Πανεπιστημίων έχει συνδεθεί με ορισμένα γεγονότα, που αποτέλεσαν μαύρες σελίδες στην ελληνική ιστορία.
- Με κάθε τρόπο δράττονται αφορμής για να προσλάβουν κατά χιλιάδες προσωπικό εκτός Πανελληνίων Εξετάσεων. Ειδικοί Φρουροί, Συνοριοφύλακες, τώρα και Φρουροί Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Όταν έρχεται η ώρα των Πανελληνίων θυμούνται το δημοσιονομικό κόστος και τον περιορισμό προσλήψεων. Απορίας άξιο δε, το τι είδους ανακριτικά καθήκοντα θα έχουν οι Φρουροί και με ποια εκπαίδευση.
- Δεν εγγυώνται ότι οι προσληφθέντες θα έχουν επί μακρόν αποκλειστικά καθήκοντα φύλαξης των Πανεπιστημίων. Σε λίγο καιρό υπάρχει το ενδεχόμενο να αρχίσουν αποσπάσεις, προσωρινές μετακινήσεις και διαθέσεις, με αποτέλεσμα να κληθούν άλλοι συνάδελφοι να στελεχώσουν την Υπηρεσία, για την οποία προσελήφθησαν. Σε βάθος χρόνου έρχεται και η ομογενοποίηση.
- Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα αποτελέσει αφορμή κι αιτία εμπλοκής μεγάλου αριθμού έτερων αστυνομικών δυνάμεων στα Πανεπιστήμια. Η δυνατότητες της νέας αυτής Υπηρεσίας φαίνονται εξαρχής περιορισμένες. Σίγουρα στο μέλλον θα χρειαστούν περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις, για να προστατεύουν τους Φρουρούς, οι οποίοι θα προστατεύουν τα Ιδρύματα.
- Δεν πρόκειται για κατεπείγον ζήτημα, όπως θέλουν να μας παρουσιάσουν. Τα Πανεπιστήμια λειτουργούν, χωρίς την παρουσία Αστυνομίας εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
- Δεν δημιουργείται ανεξάρτητη Πανεπιστημιακή Υπηρεσία Φύλαξης, που να υπάγεται απευθείας στις Πανεπιστημιακές Αρχές.
- Κανένα μέτρο δεν εφαρμόζεται στην πράξη εάν δεν έχει στήριξη ή έστω ανεκτικότητα της κοινωνίας/κοινότητας που αφορά.
Η Γραμματεία της Α.ΚΙ.Δ.Α.