Η βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης των αστυνομικών και η αναβάθμιση των πτυχίων της Αστυνομικής Ακαδημίας σίγουρα αποτελεί δίκαιο αίτημα κι επιδίωξη όλων μας. Αυτό άλλωστε εδώ και χρόνια αποτέλεσε πρωτοβουλία της Α.ΚΙ.Δ.Α., η οποία έχει καταθέσει επί του θέματος συγκεκριμένες προτάσεις, που έρχονται πλέον εν μέρει να υλοποιηθούν με καθυστέρηση.
Θα θέλαμε όμως να επικοινωνήσουμε στους συναδέλφους μας ζητήματα, που είχαμε επισημάνει και παλαιότερα, για το εν λόγω θέμα. Ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός της αύξησης των ετών φοίτησης στη Σχολή, που θα επιφέρει επιμήκυνση των σπουδών και κατά πάσα πιθανότητα της διάρκειας πρακτικής εκπαίδευσης των Δοκίμων, οπότε εύλογα προκύπτει τα ερώτημα:
- Ποιες οι αποδοχές των Δοκίμων όταν θα ολοκληρώσουν την ακαδημαϊκή φοίτηση και θα κληθούν να εκτελέσουν πρακτική άσκηση; Γιατί πρόκειται για μεγάλο χρονικό διάστημα πρακτικής, που μετατρέπει τον εκπαιδευόμενο σε οιονεί εργαζόμενο και ο μισθός Δοκίμου σίγουρα υπολείπεται όσων απαιτούνται για την κάλυψη βασικών αναγκών του. Για το λόγο αυτό θεωρούμε καίριας σημασίας το εν λόγω θέμα, που χρήζει επισήμανσης και μελέτης.
Προς αποφυγή τυχόν παρανόησης και παραπληροφόρησης σχετικά με την επικείμενη ανωτατοποίηση της Σχολής Αστυφυλάκων και προς ενημέρωση των συναδέλφων επισημαίνουμε ότι ουδεμία σχέση έχει με το βαθμολόγιο, ουδεμία σχέση έχει με το μισθολόγιο και για τους αποφοιτήσαντες με το προηγούμενο καθεστώς της υπερδιετούς φοίτησης, απαιτείται παρακολούθηση ειδικού ακαδημαϊκού σεμιναρίου διάρκειας έξι (6) μηνών προκειμένου αναβαθμίσουν τον τίτλο σπουδών τους.
Προσέτι είναι αντιφατικό από τη μία η επικείμενη ανωτατοποίηση της Σχολής και από την άλλη η μείωση του αριθμού των εισακτέων τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα προσλαμβάνονται κατά χιλιάδες Ειδικοί Φρουροί και Συνοριοφύλακες, οι οποίοι καλύπτουν μόνιμα υπηρεσιακές ανάγκες, τόσο πριν όσο και μετά την «ομογενοποίηση».
Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι τα ανωτέρω είναι συμπεράσματα και όχι το τι προτείνουμε και θα θέλαμε να ισχύει.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ανασυγκρότηση και ο εκσυγχρονισμός της Αστυνομίας, περνάει μέσα από την εκπαίδευση. Με στόχο τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό, τη μετάβαση από το δόγμα της καταστολής στην πρόληψη, την ενίσχυση του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα, την εμπέδωση της ίσης μεταχείρισης, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την αποστρατιωτικοποίηση, στο πλαίσιο της οποίας είχε καταργηθεί ο εσώκλειστος στρατωνισμός στις Σχολές, τον οποίο προσφάτως επαναφέρανε, είχαμε προτείνει τη δημιουργία Πανεπιστημίου Αστυνομικών Σπουδών, με λειτουργία ακαδημαϊκή και ανεξάρτητη από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας.
Η Γραμματεία της Α.ΚΙ.Δ.Α.