Διλήμματα, αβεβαιότητα, ανασφάλεια, χάος και άλλα αρνητικά συναισθήματα προκαλεί η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεους υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες», κρατικούς λειτουργούς, νομάρχες, δημάρχους, δικαστές, εισαγγελείς, δημοσιογράφους, κ.λπ., μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική και ανυπόστατη την υπουργική απόφαση που καθόριζε το περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.
Η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι αύριο λήγει η προθεσμία υποβολής των επίμαχων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης αρνείται κατηγορηματικά να ανακοινώσει την παράταση της υποβολής των επίμαχων δηλώσεων, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η κυβέρνηση έντονα ενοχλημένη από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και ειδικά του ΣτΕ, μεταφέρει την αντιπαράθεση αυτή στις πλάτες των εκατοντάδων χιλιάδων υπόχρεων υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.
Πέρα όμως από την ευτελή, περιφρονητική αντίδραση και στάση της κυβέρνησης απέναντι στο σύνολο των υπόχρεων υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες (κρατικοί λειτουργοί, νομάρχες, δήμαρχοι, δικαστές, εισαγγελείς, δημοσιογράφοι, κ.λπ.), η υπ΄ αριθμ. 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, όπως έλεγαν στο protothema.gr επιφανείς δικαστές.
Η επίμαχη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι σαφής, μη επιδεχόμενη καμίας παρερμηνείας. Με άλλα λόγια η υπ΄ αριθμ. 1846οικ./13.10.2016 κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες δεν απέκτησε νόμιμη υπόσταση λόγω μη συνδημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των παραμετρικών τιμών και των οδηγιών συμπλήρωσης πεδίων των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή «πόθεν έσχες», με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο έλεγχος νομιμότητας των ουσιωδών αυτών στοιχείων της κανονιστικής ρύθμισης.
Η εν λόγω υπουργική απόφαση για την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες δεν καταλαμβάνει μόνο δικαστές, εισαγγελείς και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, άλλα όλους τους υπόχρεους υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας η επίμαχη υπουργική απόφαση «δεν απέκτησε νόμιμη υπόσταση». Δηλαδή, νομικά είναι ανύπαρκτη επίμαχη υπουργική απόφαση.
Εφόσον, λοιπών συνεχίζουν οι δικαστές, η υπουργική απόφαση είναι ανυπόστατη (ανύπαρκτη νομικά), κατά συνέπεια δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες» μέχρι το ερχόμενο Σάββατο που λήγει η σχετική προθεσμία υποβολής.
Στο μεταξύ, την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «εύλογη και μεγάλη αβεβαιότητα που δημιούργησε η δημοσιοποίηση μιας άτυπης περίληψης της υπ’ αριθ. 2649/2017 απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ και προσθέτει ότι οι αρμόδιοι υπουργοί θα προβούν σε επανέκδοση της σχετικής ΚΥΑ.
Ωστόσο, χθες ο κ. Παπαγγελόπουλος απέφυγε να λάβει θέση για την παράταση της ημερομηνίας υποβολής των επίμαχων δηλώσεων, επαυξάνοντας έτσι το χάος που επικρατεί.
Φυσικά, η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αποφάνθηκε και για αντισυνταγματικότητα άλλων προβλέψεων της εν λόγω υπουργικής απόφασης.
Πέρα από όλα αυτά, μπορεί όποιος θέλει να καταθέσει τη δήλωση ή αν ήδη την κατάθεσε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Απλά πιθανά να έχει δώσει στη διοίκηση περισσότερα από τα επιτρεπόμενα προσωπικά στοιχεία.
Η δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου: «Λόγω εύλογης και μεγάλης αβεβαιότητας που δημιούργησε η δημοσιοποίηση μιας άτυπης περίληψης της υπ’ αριθ. 2649/2017 απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ, οι αρμόδιοι Υπουργοί θα προβούν σε επανέκδοση της σχετικής ΚΥΑ με την οποία ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες όσον αφορά στον τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων με συνδημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των παραμετρικών τιμών και των οδηγιών συμπλήρωσης πεδίων των δηλώσεων που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή ΠΟΘΕΝ.
Σημειώνεται ότι υπόθεση εκκρεμεί στο ΣτΕ από τον Νοέμβριο του 2016 και η απόφαση εκδόθηκε παραμονές της λήξης της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ για την χρήση 2016. Η κυβέρνηση, μόλις η απόφαση καθαρογραφεί από το ΣτΕ και λάβει επίσημα γνώση όλου του περιεχομένου της, θα αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες με γνώμονα την πάταξη της διαφθοράς».
Παναγιώτης Τσιμπούκης