Αλβανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών για τη δολοφονία του 25χρονου από αστυνομικό

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΙΑΙΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αλβανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών για τη δολοφονία του 25χρονου από αστυνομικό
Την παραίτησή του υπέβαλε εχτές το απόγευμα ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας για τη δολοφονία ενός νεαρού άνδρα από αστυνομικό, ενώ αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού για να διαλύσουν ένα πλήθος διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών.
 
Ένας 25χρονος άνδρας, που αναγνωρίστηκε από τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης ως ο Χλοντιάν Ράσα, σκοτώθηκε νωρίς την Τρίτη σε ένα περιστατικό υπερβολικής χρήσης βίας από έναν αστυνομικό, όπως το χαρακτήρισε η αστυνομία, κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στη χώρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.
 
Η αστυνομία ανέφερε αρχικά ότι ο Ράσα δεν πειθάρχησε στην εντολή να σταματήσει και ότι έφερε όπλο, αλλά αργότερα οι αστυνομικές αρχές τόνισαν ότι ο νεαρός άνδρας ήταν άοπλος.
 
Η δολοφονία πυροδότησε βίαιες διαμαρτυρίες την Τετάρτη, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν εννέα αστυνομικοί.
 
«Αποφάσισα να παραιτηθώ αμετάκλητα από το πόστο του υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών, Σαντέρ Λεσάι. «Προσπάθησα με όλες τις ενέργειές μου να αφήσω ένα ίχνος κανονικότητας κατά την άσκηση των καθηκόντων μου», συμπλήρωσε ο παραιτηθείς υπουργός.
 
Νωρίτερα το απόγευμα της Πέμπτης, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως έφηβοι, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ αστυνομικοί κυνηγούσαν διαδηλωτές σε πλατείες των Τιράνων. Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις.
 
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι η αντίδραση του αστυνομικού ήταν παράλογη και ότι ενήργησε με υπερβολική χρήση βίας.
 
«Ο δράστης θα ερευνηθεί και θα δικαστεί από τις δικαστικές αρχές», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός σε τηλεοπτική ομιλία.