Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:29 | 01/02/2015

Κατά την παραλαβή των καθηκόντων του ο νέος Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε την ανάγκη επανεργοποίησης των εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών, οι οποίες αναμφισβήτητα μπορούν να αναδειχθούν σε βασικό πυλώνα για την άμυνα και την οικονομία μιας χώρας αν ξεπερασθούν η κακοδαιμονία και οι απαράδεκτες πρακτικές των τελευταίων δεκαετιών. Πρακτικές που προκάλεσαν τεράστια προβλήματα τόσο στο σύστημα προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, δημόσια και ιδιωτική.

Είναι γνωστή η αποτυχημένη συνταγή της ανάθεσης έργου στις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες, συχνά με αδιαφανείς διαδικασίες, μόνο και μόνο για την τεχνητή διατήρησή τους εν ζωή. Έτσι, αρκετά προγράμματα εξ αυτών είτε έχουν σταλεί στους αρμόδιους εισαγγελείς, είτε είναι ύποπτα για οικονομικές ατασθαλίες.

Στον αντίποδα, δεν μπορεί από κανένα να αμφισβητηθεί, η αδράνεια και η αδιαφορία για τις ελληνικές ιδιωτικές αμυντικές εταιρίες που επιδεικνύεται επί σειρά ετών. Εξοπλιστικά προγράμματα προμηθειών ή/και εκσυγχρονισμού προωθήθηκαν μέσω κρατικών αμυντικών βιομηχανιών, χωρίς να γίνει έρευνα και διάλογος για ευρύτερη εγχώρια βιομηχανική συμμετοχή σ’ αυτά. Παρά τη λαίλαπα της αποβιομηχάνισης που σάρωσε τη χώρα κατά την πρόσφατη περίοδο, αρκετές ελληνικές ιδιωτικές εταιρίες του αμυντικού τομέα κατάφεραν να διατηρήσουν τα μεγέθη τους αυξάνοντας τις εξαγωγές και την εξωστρέφειά τους.

Η Κυβέρνηση που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές πρέπει να κάνει νέα αρχή και να αντιμετωπίσει το σοβαρό αυτό θέμα με καλή πρόθεση και ευρύτητα πνεύματος στο σύνολο του. Πρέπει να διαγράψει τις διαχωριστικές γραμμές. Οι παλιές πρακτικές απέτυχαν και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, δεν βοήθησαν στο ελάχιστο την μακροχρόνια επιβίωση των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών.

Άμεσα πρέπει να αξιοποιηθούν τα υφιστάμενα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα όλων των εγχωρίων αμυντικών βιομηχανιών, ώστε να υποστηριχθεί η Ασφάλεια Εφοδιασμού και η επιχειρησιακή αυτονομία των Ενόπλων Δυνάμεων και να διευρυνθεί παράλληλα ο δρόμος για εξαγωγικές δραστηριότητες και διεθνείς συνεργασίες.
Χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα για να πάμε κόντρα στο κατεστημένο και να σπάσουνε τα στεγανά, για να σταματήσουν να υπάρχουν στην χώρα μας αμυντικές βιομηχανίες δυο ταχυτήτων.

Πηγή:onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis