Αλλαγές στη δομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προωθεί η κυβέρνηση. Ενδεικτικά, τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μεταφορά της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών Πληροφοριών (παλαιότερα Ε΄ Διεύθυνση) στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας όπως επίσης και τη δημιουργία Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ). Οσα αναφέρονται στην τροπολογία αποτελούν μέρος μόνο από το σύνολο των αλλαγών που, κατά πληροφορίες, θα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση στη δομή και τη λειτουργία της υπηρεσίας.
Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την κατατεθείσα τροπολογία διευκρινίζεται ότι στόχος της ρύθμισης είναι «ο εκσυγχρονισμός της ΕΥΠ για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις εθνικής ασφάλειας καθώς και η διασφάλιση της πρόσβασής της σε εξειδικευμένη τεχνογνωσία και πόρους απαραίτητους για την τεχνολογική ανάπτυξη». Η προτεινόμενη υπαγωγή της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών Πληροφοριών στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, πάντως, προκαλεί αντιδράσεις των συνδικαλιστών της υπηρεσίας, που σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι «ολόκληρη η Διεύθυνση δωρίζεται - πωλείται στις Ενοπλες Δυνάμεις λες και πρόκειται για εξάρτημα προς διάθεση». Αντίστοιχα, «σκανδαλώδη» χαρακτήρισε την τροπολογία και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης. «Μετατρέπουν την ΕΥΠ –συρρικνώνοντάς την και επίσημα πλέον– σε Υπηρεσία Πολιτικών Πληροφοριών, αποκλειστικά για τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη» κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του.
Το πρώτο από τα άρθρα της τροπολογίας (σε ν/σ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και φέρει τίτλο «Εκσυγχρονισμός Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και λοιπές διατάξεις») που πυροδοτεί τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση αφορά την προτεινόμενη μεταφορά της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών Πληροφοριών από την ΕΥΠ στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν χθες στην «Κ» ότι η συγκεκριμένη Διεύθυνση είναι επιφορτισμένη με τη συλλογή πληροφοριών κυρίως στρατιωτικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου η υπαγωγή της στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας αποτελεί κίνηση «εξορθολογισμού». Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι η μεταφορά πραγματοποιείται «ώστε το σύνολο των συναφών ηλεκτρονικών μονάδων να βρίσκεται υπό τη διοίκηση ενός φορέα προκειμένου να ενισχυθεί ο συντονισμός και να διασφαλισθεί περαιτέρω η εθνική Ασφάλεια». Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΣΥΚΕΥΠ), πάντως, σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι «η αποκοπή της Διεύθυνσης από τον κορμό της ΕΥΠ και η ένταξή της στο ΥΕΘΑ όχι μόνο δεν αναβαθμίζει τον ρόλο της αλλά υπονομεύει το επιχειρησιακό σκέλος της υπηρεσίας και την απογυμνώνει από πολύτιμο εξειδικευμένο προσωπικό».
Διεύθυνση Ερευνας
Το δεύτερο άρθρο που προκαλεί αντιδράσεις προβλέπει την ίδρυση Διεύθυνσης Ερευνας και Τεχνολογίας με δυνατότητα να χρησιμοποιεί χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. για την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών εργαλείων. «Η συνεργασία με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού και η πρόσβαση σε χρηματοδοτικούς μηχανισμούς ευρωπαϊκών πόρων θα συμβάλλει στη δημιουργία δικών της τεχνολογικών εργαλείων, ώστε να ενδυναμωθεί η επιχειρησιακή της ανεξαρτησία» διευκρινίζεται στην τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση.
Κυβερνητική πηγή διευκρίνισε ότι για να μπορέσει η ΕΥΠ να αξιοποιήσει χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. είναι προϋπόθεση να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός, όπως προβλέπει το άρθρο 3 της τροπολογίας. Στην ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωσή του ο κ. Ραγκούσης αναφερόμενος στη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού έκανε λόγο για «πρωτοφανείς κι ανήκουστες σκανδαλώδεις ρυθμίσεις».