Πλέον με την δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για την Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας (Π.Δ. 7/2017) άρχισε και ο σχεδιασμός για την υλοποίησή του. Πολλές Υπηρεσίες καταργούνται για να συγχωνευτούν με άλλες και να επανεμφανιστούν ως νεοϊδρυθείσες, άλλες αναβαθμίζονται και πολύ λιγότερες ιδρύονται από την αρχή.
Αρκετές και εύλογες οι ανησυχίες του αστυνομικού προσωπικού για την επανατοποθέτησή του στις νέες Υπηρεσίες - ιδίως τις «μάχιμες» - με κρυφή και μόνη ίσως ελπίδα, ότι τουλάχιστον έτσι θα εξοικονομηθεί το έμψυχο εκείνο δυναμικό που θα εξασφαλίσει έναν πιο αξιοπρεπή Υπηρεσιακό βίο, χωρίς διπλά βραδινά, χωρίς ρεπό χρωστούμενα, με προβλεπόμενο ωράριο και κατ’ επέκταση ένα αναβαθμισμένο μοντέλο αστυνόμευσης.
Τα παραπάνω ωστόσο αποτελούν θεωρία και ευχολόγια και αμέσως μόλις επιχειρήσουμε -με λίγη καχυποψία- να προσεγγίσουμε την Αναδιάρθρωση με βάσει τα όσα συμβαίνουν στην Ελληνική κοινωνία τα τελευταία έτη θα οδηγηθούμε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι οι χαρακτηρισμοί «Αναδιάρθρωση Αναβάθμισης», «Αναδιάρθρωση Αναδιοργάνωσης» καμουφλάρουν το πραγματικό χαρακτήρα της που είναι η «Αναδιάρθρωση Κρίσης».
Μιας «Αναδιάρθρωσης κρίσης» που γίνεται με κριτήριο την εξοικονόμηση ρευστού, με απαλλαγή από μισθώματα και έξοδα συντήρησης Αστυνομικών Υπηρεσιών και δη αυτών όπου το αστυνομικό προσωπικό είναι πολύ λιγότερο από τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις .
Έτσι κάποιος καχύποπτος μεν, ρεαλιστής δε, θα ισχυρίζονταν ότι από την κατάργηση /συγχώνευση Υπηρεσιών θα ιδρυθούν νέες, πιο «οικονομικές» Υπηρεσίες με μειωμένες στο σύνολο οργανικές θέσεις και επομένως και λιγότερες μελλοντικές προσλήψεις αστυνομικών για την κάλυψή τους.
Και ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ, το βάρος της απόδειξης πέφτει καθαρά στην Πολιτεία. Από τα βήματα που θα ακολουθήσει μετά την εφαρμογή του επίμαχου Π.Δ. θα αποδειχτεί εάν πραγματικά επιδιώκει μεγαλύτερη εξοικονόμηση ή καλύτερη αστυνόμευση ή και τα δύο.
Στο πλαίσιο αυτό ως ΝΕΣΠΑΑ θα παροτρύναμε:
- να εκπονηθεί μια σοβαρή μελέτη υπολογισμού ποσού που θα εξοικονομούταν ανά Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις και ΓΕ.Π.Α.Δ. από την αναδιάρθρωση και το ποσό αυτό να χρησιμοποιούταν για την ενίσχυση με νέα Υπηρεσιακά οχήματα και με λοιπό υλικοτεχνικό εξοπλισμό των νεοϊδρυθέντων Υπηρεσιών, μέχρι να καταστούν πλήρως λειτουργικές.
-να εξασφαλιστεί πάση θυσία η κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων των μάχιμων κυρίως Υπηρεσιών και να κλείσει επιτέλους η στρόφιγγα της φυγής από τις Υπηρεσίες αυτές.
Η Αναδιάρθρωση όσο και εάν καμουφλάρεται, είναι μια Αναδιάρθρωση κρίσης που θα κρίνει το μέλλον και που θα κριθεί στο μέλλον, και όλοι εμείς ως αυτόπτες μάρτυρες θα είμαστε οι κριτές.
ΝΕΣΠΑΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ