Αναδρομικά - Περικοπές στελεχών ΕΔ-ΣΑ: Με το ένα χέρι τα δίνει και με το άλλο τα παίρνει

ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ
Αναδρομικά - Περικοπές στελεχών ΕΔ-ΣΑ: Με το ένα χέρι τα δίνει και με το άλλο τα παίρνει

Αυξημένο ποσό στο φόρο εισοδήματος θα έχουν το μήνα Δεκέμβριο λόγω αναδρομικών, χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Πρόκειται για μια άσχημη εξέλιξη από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να μην αποκαταστήσει στο 100% τις μισθολογικές αδικίες.

Δικαιώνονται φυσικά όσοι είχαν... επισημάνει από την αρχή ότι αν η κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα εισπράξει ακόμα περισσότερη γκρίνια και διαμαρτυρίες. Ήδη διατυπώνονται οι πρώτες αντιδράσεις, οι οποίες θα μεγαλώνουν όσο γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της απάτης. Υπάρχει βέβαια ακόμα ελπίδα ή και επιφυλακτικότητα ενόψει της συνεδρίασης του Τριμελούς Συμβουλίου του ΣτΕ, στις 28 Νοεμβρίου, όπου θα κριθεί η στάση της κυβέρνησης. Πολλοί εκτιμούν ότι θα επιβληθεί πρόστιμο στο υπουργείο Οικονομικών και θα ζητηθεί εκ νέου να συμμορφωθεί πλήρως. Αν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, θα πάρουν άλλη μορφή οι αντιδράσεις. Όσο για το οικονομικό επιτελείο, ας μην αναφερθούμε προς ώρας. Παίζονται άλλα πιο χοντρά παιγνίδια σε άλλα επίπεδα με πρώτο σταθμό το Παρίσι, όπου από σήμερα λέγεται ότι η κυβέρνηση θα χορέψει εκεί το τελευταίο της ταγκό…

Σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέρον είναι το ακόλουθο άρθρο του Λγού (Ο) Ηλία Νατσιούλα για το φόρο εισοδήματος βάσει των νέων δεδομένων:

Για να μην μακρηγορήσω στην ανάλυση θα το κάνω με ένα παράδειγμα. Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες πως και επί ποιου ποσού υπολογίζεται ο φόρος, αλλά πάμε με πρακτικό παράδειγμα. Έστω αν κάθε μήνα ο φόρος υπολογίζεται σε ένα εισόδημα 1000€, τότε θα είχες κράτηση υπέρ Φόρου 45€ το μήνα. Άρα συνολικά σε ένα έτος, αν ήταν σταθερή η μισθοδοσία θα σου παρακρατούνταν 45€*12μηνες=540€.

Αν έστω τώρα τον τελευταίο μήνα Δεκ 2014 πήρες αναδρομικά 1000€, τότε θα έβλεπες στην κράτηση υπέρ Φόρου αντί για 45€, το ποσό των 265€. Διακόσια είκοσι ευρώ παραπάνω και αρχίζεις να τρελαίνεσαι, δυσανασχετείς και θεωρείς ότι σου τρώνε τα αναδρομικά. Είναι όμως έτσι, είναι λόγος να τρελαθείς; Συνολικά δηλαδή για εισοδήματα 12.000€ ετησίως +1000€ αναδρομικα=13.000€ θα σου έχει κρατηθεί φόρος 540+220€=760€.

Ας το πάμε όμως και αλλιώς γιατί το νόμισμα έχει 2 όψεις και έστω ότι δεν σου έδιναν αυτά 1000€ σε ένα μήνα, τον Δεκ αλλά κάθε μήνα Από Ιαν έως και Δεκ, αποκαθιστώντας μηνιαίως δηλαδή τον μισθό σου. Τότε για 12 μήνες θα είχες αύξηση 83,5€ (83,5*12=1000€ περίπου). Δηλαδή αντί για 1000€ θα πληρωνόσουν με 1083,5€. Ο φόρος τότε κάθε μήνα αντί για 45€ θα ήταν 63,33€. Συνολικά δηλαδή σε 12 μήνες θα σου παρακρατούνταν φόρος 63,33*12=760€. Βλέπεις καμία διαφορά στο παραπάνω ποσό, είτε σου παρακρατήθηκε μηνιαίως είτε με την επιστροφή των αναδρομικών; Όσος φόρος αντιστοιχεί γίνεται το ίδιο συνολικό ποσό και με τους 2 τρόπους.; Συμπέρασμα τα αναδρομικά έχουν και τις προβλεπόμενες κρατήσεις. Όταν μειώθηκαν οι μισθοί μειώθηκαν και οι κρατήσεις αλλά και ο μηνιαίως Φόρος. Όταν αυξάνονται οι μισθοί αυξάνονται και οι κρατήσεις και ο Φόρος. Ανατρέξτε στα παλιότερα αντίγραφα μισθοδοσίας και δείτε το φόρο, με τις μειώσεις.

Απάντηση σε όσους έχουν τον μήνα Δεκέμβριο κράτηση για διαφορά προαγωγής.

Τι είναι η κράτηση αυτή και πως υπολογίζεται.

1. Κράτηση υπέρ ΜΤΣ για διαφορά προαγωγής: Η κράτηση υπέρ ΜΤΣ για διαφορά προαγωγής, αποτελείται από τη διαφορά του βασικού µισθού (ΒΜ) του βαθµού που προάγονται και του ΒΜ του βαθµού που κατείχαν για ένα τρίµηνο. Η διαφορά προαγωγής κρατείται εφάπαξ κατά την πρώτη µισθοδοσία µετά από την προαγωγή. Εφόσον ο στρατιωτικός προαχθεί µισθολογικά, η κράτηση διαφοράς προαγωγής θα γίνει κατά τη µισθολογική προαγωγή αυτού και όταν στη συνέχεια λάβει και τον διοικητικό βαθµό, η παραπάνω κράτηση δεν θα επαναληφθεί.

2. Κράτηση υπέρ ΜΤΣ ΕΛΟΑΣ για διαφορά προαγωγής: Σε περίπτωση προαγωγής στρατιωτικού (διοικητική ή μισθολογική εφόσον προηγείται ), ενεργείται κράτηση ανάλογη µε αυτή του ΜΤΣ/ΔΠ, µόνο για την περίπτωση του ΤΑΣ η διαφορά των βασικών μισθών κρατείται για ένα μήνα.

Συμπέρασμα: Αν δεν δίνονταν τα αναδρομικά αυτό το μήνα όσοι θα είχατε τις παραπάνω κρατήσεις για διαφορά προαγωγής, θα είχατε μείωση σε αυτή τη μισθοδοσία. Άλλωστε μπορείτε, μιας και έχετε στην κατοχή σας όλα τα αντίγραφα μισθοδοσίας, να ανατρέξτε στο παρελθόν, όταν είχατε κράτηση διαφοράς προαγωγής και να το επιβεβαιώσετε. Δεν έχει δηλαδή καμία σχέση αυτή η κράτηση με τα αναδρομικά που επιστρέφονται, καθώς αυτά επιστρέφονται, όπως καθορίστηκαν και η κράτηση αυτή προϋπήρχε.

Απάντηση σε όσους έχουν τον μήνα Δεκέμβριο αυξημένο ποσό στην εισφορά αλληλεγγύης.

Τι είναι η εισφορά αλληλεγγύης και πως υπολογίζεται: Η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται κάθε μήνα και όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα (Μεικτά –κρατήσεις κ.λπ.) μέχρι 12.000€ το ποσό που παρακρατείται είναι μηδέν (0€), για εισόδημα από 12.001€ έως 20.000€, η εισφορά είναι 1%. Δηλαδή για εισόδημα 15.000€ είναι 150€ το χρόνο, για εισόδημα από 20.001€ είναι 2%, δηλαδή για εισόδημα ετήσιο 25.000€ είναι 500€ ετησίως κ.ο.κ.

Για παράδειγμα κάποιος που είχε ετήσιο εισόδημα 11.500€ δεν θα είχε καθόλου εισφορά αλληλεγγύης μέσα στο 2014. Αν τώρα έλαβε αναδρομικά από Ιουλ 2014 Έως και Δεκ 2014 έστω 600€, τότε καθώς ξεπερνά τα 12.000€ του αντιστοιχεί κράτηση 1% δηλαδή 120,10€ ετησίως. Επειδή η μισθοδοσία Δεκ είναι η τελευταία του 2014 γίνεται η παρακράτηση όλου αυτού του ποσού σε αυτή την μισθοδοσία, καθώς δεν έχει επιμεριστεί μέσα στο έτος.. Όπως και με το φόρο βλέπεις 120,10€ παρακράτηση και αρχίζεις να τρελαίνεσαι, δυσανασχετείς και θεωρείς ότι σου τρώνε τα αναδρομικά. Είναι όμως έτσι, είναι λόγος να τρελαθείς;

Ας το πάμε όμως και αλλιώς γιατί το νόμισμα είπαμε έχει 2 όψεις και έστω ότι δεν σου έδιναν αυτά τα 600€ των αναδρομικών σε ένα μήνα, δηλαδή τον Δεκ αλλά κάθε μήνα Από Ιαν έως και Δεκ, αποκαθιστώντας μηνιαίως δηλαδή τον μισθό σου. Τότε για 12 μήνες θα είχες αύξηση 50€ (50*12=600€). Δηλαδή αντί για 958,33€ που πληρωνόσουν κάθε μήνα (11.500/12=958,33) θα πληρωνόσουν με 958,33+50€=1.008,33€. Έτσι όμως θα είχες κάθε μήνα αντί για 0€ κράτηση υπέρ αλληλεγγύης 10€, άρα και θα πληρωνόσουν και με 10€ λιγότερα.. Συνολικά δηλαδή σε 12 μήνες θα σου παρακρατούνταν φόρος 10*12=120€. Βλέπεις καμία διαφορά στο παραπάνω ποσό, είτε σου παρακρατήθηκε μηνιαίως είτε με την επιστροφή των αναδρομικών; Όση κράτηση αλληλεγγύης αντιστοιχεί, γίνεται το ίδιο συνολικό ποσό και με τους 2 τρόπους. Αν ανατρέξει κάποιος σε προηγούμενο έτος θα δει , αν πχ ήταν πάνω από τα 12.000€ να του γίνονταν κάθε μήνα παρακράτηση περίπου 10€ (ανάλογα το εισόδημα). Με τις μειώσεις θα είδε ότι εξαφανίστηκε αυτή η κράτηση ή μειώθηκε. Άρα είναι φυσική επακόλουθη αυτή η μεταβολή.

Τα ίδια ισχύουν και για αυτούς που είναι στο όριο κάτω των 20.000€ και τώρα με την αποκατάσταση του μισθού ανήλθαν τα 20.000€. Αν δηλαδή είχε 19.000€ του παρακρατούνταν 190€ το χρόνο, επιμερισμένο δηλαδή σε 12 μήνες, περίπου 18€ το μήνα. Αν τώρα ξεπέρασε τα 20.000€ θα πρέπει να του γίνει παρακράτηση 20.000€*2%=400€ και λόγω του ότι μέχρι σήμερα του έχουν γίνει 190€ θα του παρακρατηθούν με την μισθοδοσία Δεκ τα υπόλοιπα 210€.

Το τονίζω και κάθε μήνα να δίνονταν τα χρήματα πάλι αυτά τα χρήματα θα παρακρατούνταν, αντί δηλαδή για 18€ το μήνα θα είχε κράτηση μηνιαία περίπου 36€. Και αυτά τα αναδρομικά που δίνονται με μισθοδοσία Δεκ είναι καθαρά του έτους 2014 και όχι προηγούμενων ετών. Όπως είπα ανατρέξτε στο 2012. όσοι είστε σε αυτά τα κρίσιμα εισοδηματικά όρια και θα επιβεβαιώσετε το διπλάσιο ποσό παρακράτησης που γίνονταν πριν τις μειώσεις.


(enatokalopaidi.blogspot.gr – espeamth.gr)

 

http://staratalogia.blogspot.gr/