Ξεκινά σήμερα στην αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση για το κατατεθέν νομοσχέδιο που επιδιώκει να βάλει ταφόπλακα στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι και να ποινικοποιήσει τη συμμετοχή σε πορείες-συγκεντρώσεις-.
Διαπιστώνουμε κατ’ αρχάς ότι για ένα σύνθετο ζήτημα που εμπλέκει συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες, και πολύπλοκα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα για τη δήθεν διασφάλιση της εύρυθμης οικονομικής και κοινωνικής ζωής, όπως με κομπασμό αναφέρουν οι εισηγητές του εν λόγω νομοσχεδίου δεν υπάρχει η αναγκαία και απαραίτητη συναίνεση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.
Επιπλέον όλη δομή του νομοσχεδίου βασίζεται σε ένα παραπλανητικό αφήγημα: ότι δηλαδή για την εδώ και τώρα καταβαράθρωση της κοινωνικοοικονομικής ζωής ευθύνονται οι εργατικές, νεολαιίστικες, δικαιωματικές και περιβαλλοντικές διεκδικήσεις, η πλειονότητα των οποίων αποσκοπεί ακριβώς στη βελτίωσης της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Η Δ.Ε.Κ.Α καταγγέλλει απερίφραστα το σύνολο των διατάξεων που βάζουν περιττά προσκόμματα στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι και καλεί Ομοσπονδίες και Πρωτοβάθμια Σωματεία να αντισταθούν δυναμικά στην κατεύθυνση της απόσυρσης του νομοσχεδίου, καθώς είναι αναμφίβολο ότι οι προβλέψεις του νομοθετήματος βάσει και της αστυνομικής μας εμπειρίας, σε καμία περίπτωση δεν απαντούν στα ζητήματα έκνομων ενεργειών που διαχρονικά μπορεί να προκύπτουν κατά τη διάρκεια κοινωνικών εκδηλώσεων.
Περαιτέρω η συνδικαλιστική μας ιδιότητα επιβάλλει να προειδοποιήσουμε για τις συνέπειες που θα έχει τυχόν εφαρμογή του νομοσχεδίου, τόσο στον Οργανισμό μας όσο και στην υπηρεσιακή μας ζωή.
Ουσιαστικά με το παρόν σχέδιο νόμου η Αστυνομία σε κάθε περίπτωση θα βγει ζημιωμένη και με πληγωμένη αξιοπιστία μέσα από το ρόλο που της ανατίθεται.
Οποια κι αν είναι η απόφανση επί της διεξαγωγής ή μη, οποιασδήποτε συνάθροισης.
Σε περιπτώσεις απαγορεύσεων στιγματίζοντας και εργαλειοποιώντας περαιτερω τον Οργανισμό και τα στελέχη του θυμίζοντας άλλες εποχές, αλλά και αποδιοπομπαίου τράγου σε κάθε περίπτωση διασάλευσης της κοινωνικοοικονομικής ζωής ή δημοσίας τάξης.
Τεράστια μάλιστα ανησυχία μας προκαλεί ως συνδικαλιστές, ενεργούς και αγωνιζόμενους πολίτες, η προσπάθεια τόσων χρόνων για εκσυγχρονισμό και αποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ, ώστε κάθε έκνομη ενέργεια να αποδίδεται και να τιμωρεί τον όποιο παραβάτη όπως και το δικαιϊκό μας σύστημα επιβάλει, να παίρνει πλέον τη μορφή της συλλογικής ευθύνης.
Στη δημοκρατία υπάρχουν και κόκκινες γραμμές και η έννοια της συλλογικής ευθύνης τις υπερβαίνει.
Κλείνοντας και σε ότι αφορά το προτεινόμενο άρθρο 16 για το Ιδρυμα Εξοχές της ΕΛ.ΑΣ υπενθυμίζουμε ότι αφορά αποκλειστικά πόρους των εργαζομένων της, ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των ίδιων των αστυνομικών, με ξεκάθαρο αλληλέγγυο και κοινωνικό χαρακτήρα και δε θα αφήσουμε στην πολιτική ηγεσία να βάλει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα για να εξυπηρετήσει ιδεοληψίες περί αριστείας.
ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.