Εντός των επόμενων ημερών και συγκεκριμένα μέχρι τις 19 Ιουνίου ολοκληρώνεται η βαθμολόγηση των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων. Το διάστημα 22 με 26 Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες με την ανάρτησή τους στα σχολεία ενώ ως είθισται οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση σε αυτές και ηλεκτρονικά πληκτρολογώντας τον 8ψηφιο κωδικό και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο.
Υπάρχει γενική αίσθηση για πτώση των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία λόγω του βαθμού δυσκολίας των φετινών θεμάτων ιδίως σε μαθήματα με συντελεστές βαρύτητας που διαμορφώνουν σε μεγάλο ποσοστό τον αριθμό των μορίων. Όπως έχουμε γράψει δε μπορούν ακόμα να δοθούν αριθμητικά δεδομένα για το μέγεθος της πτώσης εάν δεν ανακοινωθούν και τα στατιστικά των επιδόσεων.
Επίσης, πρώτοι έχουμε επισημάνει ότι υπάρχουν παράμετροι όπως η μείωση των εισακτέων και οι αλλαγές στις μετεγγραφές που θα παίξουν το δικό τους ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής και ενδεχομένως να συγκρατήσουν την πτώση.
1ο επιστημονικό πεδίο
Τα θέματα, ιδίως στο άγνωστο των Αρχαίων, που είναι το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας χαρακτηρίστηκαν αρκετά δύσκολα από εκπαιδευτικούς και υποψηφίους και αυτό πιθανόν να οδηγήσει τις βάσεις σε χαμηλότερα επίπεδα. Δεν αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων σε σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης που πολλές εξ αυτών μείωσαν τους εισακτέους τους. Για παράδειγμα στις Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουμε μείωση εισακτέων κατά 5 άτομα σε κάθε μια, ενώ μείωση έχουμε και στα περιζήτητα τμήμα Ψυχολογίας.
2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο
Τα θέματα στα δυο μαθήματα κατεύθυνσης αυξημένης βαρύτητας, Μαθηματικά και Φυσική χαρακτηρίστηκαν από τις επιστημονικές ενώσεις πιο δύσκολα από τα περσινά. Μάλιστα η Μαθηματική Εταιρεία σχολίασε τα φετινά θέματα λέγοντας ότι ήταν τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών. Το γεγονός αυτό αναμένεται να οδηγήσει τις βάσεις σε αρκετά χαμηλά επίπεδα ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν Τμήματα που θα χαμηλώσουν τις βάσεις κατά αρκετές δεκάδες μόρια συγκριτικά με τις αντίστοιχες του 2014.
3ο επιστημονικό πεδίο
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση αλλά όχι στα επίπεδα του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου καθώς Μαθηματικά και Φυσική κατεύθυνσης δεν έχουν συντελεστές βαρύτητας, ενώ τα θέματα στη Χημεία χαρακτηρίστηκαν εύκολα. Από την άλλη απαιτητικά ήταν τα θέματα στη Βιολογία κατεύθυνσης. Η πτώση θα συγκρατηθεί και από τον περιορισμό των θέσεων των εισακτέων σε Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Κτηνιατρικές, Φαρμακευτικές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η μόνη Ιατρική, που σημείωση οριακή αύξηση εισακτέων κατά 5 άτομα ήταν η Ιατρική Αθήνας ενώ σε όλες τις υπόλοιπες σημειώνεται μείωση.
5ο επιστημονικό πεδίο
Δύσκολα χαρακτηρίστηκαν τα μαθηματικά γενικής παιδείας, ωστόσο εύκολα ήταν τα θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που έχουν το μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας. Οι σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου διεκδικούνται όμως σε μεγάλο βαθμό από τους υποψηφίους της τεχνολογικής κατεύθυνσης που είχαν να αντιμετωπίσουν δύσκολα θέματα σε Μαθηματικά και Φυσική ενώ από την άλλη πλευρά οι μαθητές της θεωρητικές φαίνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ότι θα βρεθούν κάτω από τη βάση. Αναμένεται λοιπόν, πτώση των βάσεων και στο 5ο επιστημονικό πεδίο.
Στρατιωτικές σχολές
Μείωση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται στις στρατιωτικές σχολές. Οι επιδόσεις των υποψηφίων αναμένονται να κυμανθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα περσινά ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τουnewsbeast.gr ο αριθμός των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές θα είναι στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2014.
Σχολές Αστυνομίας
Στις σχολές Αστυνομίας τόσο την Αστυφυλάκων όσο και την Αξιωματικών ο αριθμός εισακτέων είναι ακριβώς ο ίδιος με το 2014 (212 εισάγονται στην Αστυφυλάκων με πανελλαδικές και 35 στην Αξιωματικών) οπότε το επίπεδο δυσκολίας των φετινών θεμάτων ίσως οδηγήσει τις βάσεις πιο κάτω.
Ο παράγων μετεγγραφές
Όπως έχουμε γράψει το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος περίπου 11.500 υποψήφιοι μετέφεραν τη θέση εισαγωγής τους από Τμήματα της Περιφέρειας σε αντίστοιχα Αθήνας και Θεσσαλονίκης όπου και κατευθύνθηκε το 80-85% των μετεγγραφών.
Το υπουργείο Παιδείας φέρνει ρύθμιση με την οποία οι μετεγγραφές θα ανέρχονται στο 15% του συνολικού αριθμού εισαχθέντων σε κάθε Τμήμα. Πιθανόν ο αριθμός των θέσεων για μετεγγραφές πρωτοετών να φθάσει τις 5.000-6.000 αν λάβουμε υπόψη ότι ο αριθμός εισακτέων σε Αθήνα-Πειραιά, Θεσσαλονίκη είναι περίπου 27.000.
Η μεγάλη μείωση στον αριθμό των θέσεων για μεταφορά θέσης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι μετεγγραφές ακόμα και για πολύτεκνους, τρίτεκνους θα πραγματοποιούνται με μοριοδοτούμενα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια ίσως λειτουργήσει αποτρεπτικά για πολλούς που εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες για να δηλώσουν τμήματα της περιφέρειας.
Πέρσι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι δήλωναν αβίαστα το τμήμα Νομικής στην Κομοτηνή γνωρίζοντας ότι θα πάρουν μετεγγραφή σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, ή το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Ξάνθη, Μηχανολόγων Μηχανικών στην Κοζάνη, Ψυχολογίας στο Ρέθυμνο κ.α. Οι αλλαγές στις μετεγγραφές ίσως οδηγήσουν τους υποψηφίους να δηλώσουν Τμήματα στον τόπο κατοικίας τους συγκρατώντας από τη μια πλευρά την πτώση σε σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης και αυξάνοντας την πτώση σε Περιφερειακά Τμήματα.
Εικόνα
11:48 | 10/06/2015
Καλόγηρος Βασίλειος
ΠΗΓΗ: newsbeast.gr