Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:44 | 11/02/2016

«Γίνεται αντιληπτό ότι το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας έχει κάνει αποδεκτό, πως ο μόνος τρόπος απαλλαγής από την απαράδεκτη κρατούσα κατάσταση είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία». Αυτό δήλωσε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε ειδική συνεδρία στην Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής για τις εξελίξεις και την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό.  «Όποιες κι αν είναι οι ιδεολογικές μας διαφορές, όποιες και αν είναι οι διαφωνίες μας, αυτό που σίγουρα δεν μας χωρίζει είναι το κοινό όραμα απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης. Ένα όραμα, πρόσθεσε, που αποτελεί ιστορική ευθύνη και χρέος όλων.

Κάνοντας ιστορική αναδρομή για τις συνθήκες που οδήγησαν στην επιλογή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας από το 1974 και μετά, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η βάση λύσης οδηγεί σε ρατσιστικό καθεστώς, στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της κατοχής, υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και αναβαθμίζει ένα παράνομο καθεστώς, δήθεν είναι συνομοσπονδιακή που δεν θα συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ειδική αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, το οποίο διασαφηνίζει τη βάση λύσης, διασφαλίζει τις τρεις βασικές αρχές που πρέπει να διακρίνουν ένα κράτος - δηλαδή διεθνή προσωπικότητα, κυριαρχία και ιθαγένεια - τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, πρόσθεσε, καθορίζεται ρητά, ότι αφού συμφωνηθούν οι αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι εναπομένουσες αρμοδιότητες, δηλαδή το κατάλοιπο εξουσίας, ανατίθενται από το ομοσπονδιακό σύνταγμα στις πολιτείες.

Όσον αφορά τη δομή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι υπάρχουν διαφορές, οι οποίες αναφέρονται στην επιμονή της τουρκοκυπριακής πλευράς για εκ περιτροπής Προεδρία, «κάτι που η πλευρά μας δεν αποδέχεται, και κατ' επέκταση διαφορές ως προς τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου». Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι έχει καταρτιστεί κατάλογος με 27 κατηγορίες ομοσπονδιακών εξουσιών, πλείστες από τις οποίες αποτελούν διαχρονική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Για τις δεκαεννέα από τις κατηγορίες, υπάρχει συναντίληψη, για πέντε από αυτές οι διαφορές είναι ήσσονος σημασίας, ενώ για άλλες τρεις διαπιστώνεται διαφωνία, διότι συνδέονται με άλλα υπό συζήτηση κεφάλαια. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η ξεκάθαρη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, είναι πως δεν γίνεται αποδεκτό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπόκειται στις όποιες μορφές εγγυήσεων.

«Θα πρέπει να γίνει συνείδηση από όλους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ότι η επιδιωκόμενη λύση θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα ενός αξιοπρεπούς συμβιβασμού, που θα δημιουργεί συνθήκες αλληλοσεβασμού, που δεν θα επιτρέπει την επιβολή της μειοψηφίας επί της πλειοψηφίας, ούτε φυσικά και το αντίστροφο. Μια συμφωνία που δεν θα δημιουργεί νικητές ή θα αφήνει ηττημένους», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis