Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:00 | 25/09/2020

Η ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών, κάτι που καθιστά σαφές ότι η Άγκυρα θα θέσει εκ νέου το ζήτημα στο μέλλον.

Αντίστροφα κυλάει ο χρόνος για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με την Άγκυρα να επιχειρεί να θέσει τους δικούς της όρους. Στο μικροσκόπιο των τουρκικών σχεδιασμών βρίσκεται κυρίως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Η Αθήνα διαμηνύει σε κάθε περίπτωση, πως το μόνο θέμα διαλόγου με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάζοντας φρένο στα… όνειρα της Άγκυρας.

Mετά την συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν και παρουσία των στρατηγών και των υπουργών Εξωτερικών και άμυνας, εκδόθηκε ανακοίνωση που κάνει λόγο για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Όπως εξήγησε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας είναι ένα ανώτατο όργανο και η ανακοίνωση αυτή δείχνει ότι η Άγκυρα θα θέσει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών σε πολλαπλές ευκαιρίες στο μέλλον.

«Όπως μέχρι σήμερα, έτσι και τώρα δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση στα συμφέροντα του τουρκικού έθνους σε θάλασσα, ξηρά και αέρα. Καλούνται να συμμορφωθούν με την κοινή λογική, οι χώρες που ενεργούν κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών, ιδίως όσον αφορά στην στρατικοποίηση των νησιών τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς», τόνισε.

Ερντογάν: Η Αθήνα θέλει να κάνει το Αιγαίο «ελληνική λίμνη»

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε σύσκεψη με κομματικά στελέχη, υποστήριξε ότι Αθήνα θέλει να δημιουργήσει ελληνική λίμνη στο Αιγαίο και διεμήνυσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό.

Σύμφωνα τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν είπε στα στελέχη του επίσης, ότι τώρα προτεραιότητα είναι ο διάλογος και μια πιο μετριοπαθής πολιτική.

«Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν ψηφίσματα του ΟΗΕ και της ΕΕ. Η Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τα νησιά ως δικαιολογία, βρίσκεται εκεί και προσπαθεί να δημιουργήσει μια ελληνική λίμνη, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Προτεραιότητά μας είναι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της διπλωματίας. Θα ακολουθήσουμε μια πιο μετριοπαθή πολιτική. Ωστόσο, στην Ανατολική Μεσόγειο, θα εξηγήσουμε πως έχουμε δίκιο και θα το κάνουμε με κάθε αφορμή», σημείωσε.

Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία

Νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλαν οι ΗΠΑ, καθώς ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Stephen Biegun κατά τη διάρκεια αμερικανοτουρκικής εκδήλωσης τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές και αυξανόμενες ανησυχίες στις ΗΠΑ για κάποιες από τις πολιτικές της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων οι ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «η διαμάχη μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκίας και Ελλάδας ωφελεί μόνο αντιπάλους που επιδιώκουν να σπείρουν τη διαίρεση και τη ΝΑΤΟϊκή διάσπαση. Προτρέπουμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις και τα βήματα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο ίδιος μετέφερε την ελπίδα να συνεχιστούν οι διμερείς συνομιλίες για μείωση της έντασης, ενώ εξέφρασε ανησυχία και για τις συνεχιζόμενες τουρκικές γεωτρήσεις στην Κύπρο οι οποίες όπως είπε επίσης αυξάνουν την ένταση στην περιοχή σε μη αποδεκτά επίπεδα.

Το πρόγραμμα του Πομπέο στην Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη, ο Μάικ Πομπέο θα υπογράψει διμερή συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία. Επιπλέον θα συμμετάσχει με ηγέτες του επιχειρηματικού κλάδου της ενέργειας σε μια συζήτηση που θα υπογραμμίσει τη σημασία της ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων υποδομής που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός υπουργός θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας για να υπογραμμίσει την ισχυρή εταιρική σχέση ασφάλειας των ΗΠΑ με την Ελλάδα.

Την Πέμπτη, ο κ. Πομπέο είχε υποδεχτεί στο γραφείο του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο οποίος του εξέφρασε τις ανησυχίες της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Ο Αρχιεπίσκοπος εστίασε στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ανάγκη προστασίας των θρησκευτικών μειονοτήτων και του Οικουμενικού Πατριαρχείο υπό το πρίσμα της απόφασης για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Πηγή: newpost.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis